Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Buitengewoon onderwijs

Pagina delen

Hoge doelen voor al onze leerlingen? Maximale kansen voor een inclusievere samenleving? Dat begint met een GO! mindset op school. Om alle GO! professionals hierin te ondersteunen voorzien we, naast de schoolgerichte verandertrajecten, ook een professionaliseringsaanbod door experten.

Wat heeft deze leerling nodig om te kunnen groeien? Hoe kunnen we het leervermogen van elk kind blijvend prikkelen? Hoe kunnen we de leermotivatie aanwakkeren? Intense samenwerking, het opbouwen en delen van kennis en ervaringen binnen schoolteams en met collega's van andere scholen helpt je om dit elke dag weer waar te maken. Maar soms is er meer nodig.

Soms ben je op zoek naar specifieke expertise om bepaalde leerlingen optimaal te begeleiden. Als pedagogische begeleidingsdienst willen we hierin ondersteunen door een aanbod samen te stellen van opleidingen en navormingen die evidence-informed zijn, maar waarbij een praktische toepasbaarheid in de klas centraal staat.

 

Korte vormingen

Werk jij met jong functionerende leerlingen en leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen? Van kleuters tot jongeren met een lage ontwikkelingsleeftijd binnen gewoon kleuter- of buitengewoon basis- en secundair onderwijs? Ontdek ons aanbod voor leraren, paramedici, verzorgenden, opvoeders, ondersteuners, zorgleraren...

 

Specifiek voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen pikken we met onze vormingen in op taal en communicatie:

 

We dompelen je ook graag onder in de sensorische informatieverwerking:

 • Ontdek de sensorische noden van je leerlingen in de vorming 'Leerprocessen stimuleren vanuit je zintuigen'. Deze vorming is ook interessant voor een bredere doelgroep.
 • In de tweedaagse vorming 'Tactiel leren' leer je belangrijkste basis cognitieve vaardigheden en hoe je deze kan oefenen met kinderen via een tactiele benadering.

 
Voor onze leerlingen met (S)TOS of leerlingen die zich om een andere reden moeilijk verbaal kunnen uiten, organiseren we ook dit jaar een tweedaagse digitale training: ‘Ondersteunend tekenen met STOS’.


Wil je graag meer weten over de cerebrale visuele inperking waar heel wat kinderen en jongeren mee kampen? Na onze vorming 'Cerebrale Visuele Inperking bij kinderen (CVI)' begrijp je wat dit is en hoe je er mee om kan gaan in je klas.

 

Vormingen autisme

In zowat elke klas is er wel een leerling met autisme. Dat hoeft geen probleem te zijn. Mits een beetje begrip voor de problematiek en inzicht kan je al een autivriendelijke omgeving creëren waar ook andere leerlingen baat bij hebben. We voorzien daarom verschillende vormingen rond autisme.

Er is uiteraard onze driedaagse basiscursus over autisme, die zeer waardevol is wanneer je dag in dag uit met leerlingen met autisme werkt.

Is drie dagen wat veel, maar wil je toch een mee zijn in de grote lijnen en de hulpvraag van deze leerlingen beter begrijpen?

We zijn in overleg met Steven Degrieck over een vorming voor kleuters en eentje rond leerlingen met een zware mentale beperking en autisme en moeilijk gedrag. Schrijf je in op de GO! nieuwsbrief en ontdek meteen wanneer er nieuwe vormingen online komen.

Deze vormingen zijn voor al wie werkt met kinderen of jongeren met leerhindernissen in het gewoon en buitengewoon onderwijs. Voor leraren, paramedici, verzorgenden, opvoeders, ondersteuners, zorgleraren… 

 

Vormingen voor begeleidend personeel

Voor orthopedagogen, pedagogen, psychologen, ondersteuners, teamcoaches, teambegeleiders, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders...

Wil je met je team aan de slag rond de draad van Vignero? Ga voor een eerste kennismaking in de webinar 'Het begin van de draad' of ga werkelijk aan de slag met ‘De ontwarde draad’, een prachtige methodiek om ‘anders’ naar je leerlingen te kijken.

Ben je op zoek naar hoe je leerlingen met complexe hulpvragen best begeleidt? Schrijf je dan zeker in voor de tweedaagse vorming ‘mentaliseren’.

 

Professionele leergemeenschappen

Omdat scholen of centra met een specifieke insteek of doelgroep vaak alleen zijn binnen hun scholengroep, organiseren we voor deze doelgroepen Vlaanderenbrede en scholengroepoverstijgende professionele leergemeenschappen (PLG).

In deze ontmoetingsmomenten staat leren van elkaar centraal. Dat wil zeggen dat de aan bod komende onderwerpen groeien vanuit de insteek van de deelnemers. Het is noodzakelijk per deelnemer in te schrijven.
 
Sommige PLG's zijn Vlaanderenbreed, andere eerder regio gebonden. Het overzicht van de PLG’s kan je hier binnenkort overzichtelijk raadplegen. Inschrijven kan via ‘agenda’.

 

Op zoek naar iets specifiek?

Schrijf je in op de nieuwe GO! nieuwsbrief op maat om op de hoogte te blijven van aankomende vormingen.

Niet gevonden wat je zoekt? Contacteer Sanne.vanhellemont@g-o.be en we kijken samen of we je verder kunnen helpen.

Meer PBD-GO! ondersteuning

Ontdek hoe PBD-GO! jou kan ondersteunen via de Materialenbank en Helpdesk.

Materialenbank en Helpdesk

Heb je een vraag?

Pedagogische begeleidingsdienst - 02 790 96 10
Sanne Vanhellemont - 0495 86 00 58

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.