Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Hypersensorisch & autisme?

Kinderen en jongeren met autisme zijn hooggevoelig wordt er vaak gezegd. 

Ze kunnen niet tegen fel lawaai, zijn snel geïrriteerd door kleine geluiden rondom hen. 

Dat herkennen we overigens ook bij kinderen en jongeren met Hoogbegaafdheid, ADHD, DCD,...  

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze andere manier van prikkelverwerking maakt dat ze sneller aangezet worden tot negatief gedrag. 
 

Gedurende deze dag leer je in kaart brengen welke zintuigen over- of onderprikkeld zijn en welke stappen je dan kan zetten om een kind/jongere volkomen te ondersteunen. 

Bij autisme is er immers niet enkel sprake van een overreactiviteit, maar ook van een onderreactiviteit op bepaalde zintuigen. Ook de hoeveelheid aan zintuigen die meespelen, is uitgebreider dan verwacht. We nemen namelijk niet 5 maar 10 zintuigen onder de loep. 

 

Praktisch

1
maandag 28 april 2025, van 9u30 tot 15u30
Hoogsensitiviteit en autisme

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Doelstellingen

 • Je leert wat over- en onderprikkeling nu juist inhoudt en hoe je deze in kaart kan brengen bij een kind;
 • Je exploreert welke onbekende zintuigen bepalend zijn voor de moeilijkheden die een kind met autisme ervaart;
 • Je ontdekt hoe je deze kinderen kan ondersteunen, zodat gedragsproblemen verminderen of zelfs verdwijnen.

Extra informatie

Bij deelname wordt een minimum voorkennis van autisme verwacht. Ben je echt nog helemaal nieuw in de materie?                                                  Dan raden we onze 3 daagse  basiscursus aan of  de basisdag Kruip in de huid van een leerling met autisme

Lesgever

Van Den Brande Adi

Adi stond maar liefst 12 jaar met hart en ziel voor de klas (Autiwerking), waarbij haar leerlingen haar grootste leermeesters waren. Hierdoor leerde ze om verder te kijken dan enkel hun gedrag . 

Doorheen de jaren verdiepte ze zich in dit thema en volgde ze tal van opleidingen rond autisme, waaronder o.a. een Post-Graduaat Autisme via Arteveldehogeschool en Autisme Centraal. Ze koos er bewust voor om haar kennis om te zetten naar ervaring, om zo theorie steeds te koppelen aan een stevige klaspraktijk. Ze bracht hiervoor De “Toolbox, het autistisch denken” uit in 2019, een screeningsmiddel om te helpen om autistisch denken vast te stellen en er vervolgens ook gepast mee om te gaan.  

 

Dit combineerde ze vervolgens met hoogbegaafdheid (opleiding o.a. ECHA Specialist in hoogbegaafdheid), om zo de combinatie te maken tussen beide. Ondertussen heeft ze heel wat mensen mogen ondersteunen bij het vaststellen van de diagnose en het ondersteunen van scholen en ouders.  

Ze deelt haar expertise graag door o.a. gratis blogs, webinars, lezingen en opleidingen. Daarnaast gaat ze ook actief met de kinderen en ouders aan de slag, om zo een stevige basis rond het kind op te bouwen. 

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.