Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Verhalen vertellen aan leerlingen met Ernstige Meervoudige Beperkingen

Voorlezen is belangrijk voor elk kind, ben jij een onderwijsprofessional, werkend met leerlingen met Ernstige Meervoudige Beperkingen? Dan wil jij zeker ook jou leerlingen dagelijks trakteren op een verhaaltje!

Voorlezen of verhalen vertellen is een fijne en zinvolle activiteit. Een verhaal vertellen aan personen met een ernstige meervoudige beperking is echter niet evident. “Hoe kunnen we een verhaal op een eenvoudige en begrijpbare manier brengen aan deze leerlingen?” is de hamvraag.

Vandaag dompelen we je onder in MultiSensory Storytelling, een methodiek om een persoonlijk verhaal te vertellen aan een kind of volwassene met ernstige meervoudige beperkingen.

Wat is MultiSensory Storytelling?

MultiSensory Storytelling vertrekt vanuit het idee dat voorlezen een fijne en zinvolle activiteit is en dat het bovendien waardevolle bijdrage is aan de ontwikkeling van verschillende levensdomeinen. De methodiek werd ontwikkeld in Schotland, maar ondertussen zien we ook toepassingen en wetenschappelijk onderzoek rond dit thema in Nederland en Vlaanderen.

MultiSensory Storytelling wil persoonlijke verhalen vertellen aan personen met ernstige meervoudige beperkingen. Dit op een goede manier doen, betekent maatwerk. De kern bestaat erin om onze ‘verbale taal’ om te zetten in een taal van ‘zintuiglijke ervaring’. Het is werken op maat van het individu waarbij vertrokken wordt van de belangstelling en leefwereld van het kind of de volwassene.

MultiSensory Storytelling is een methodiek die handvatten aanreikt om doelstellingsgericht te kunnen werken, gericht op de mogelijkheden, noden en wensen van de individuele persoon met ernstige meervoudige beperkingen.

De vorming is opgebouwd vanuit een goed evenwicht tussen theorie en praktijk. Er wordt een kader gebracht, gestaafd vanuit wetenschappelijk onderzoek, dat gekoppeld wordt aan de dagelijkse praktijk.

Deelnemers kunnen na de vorming aan de slag met MultiSensory Storytelling in hun klas of op hun werkplek.

Praktisch

1
vrijdag 22 november 2024, van 9u30 tot 16u00
Verhalen vertellen aan leerlingen met Ernstige Meervoudige Beperkingen

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Doelstellingen

  • Je maakt kennis met de methodiek.
  • Je leert zelf een verhaal opbouwen.
  • Je leert hoe je door verschillende zintuiglijke stimulaties je leerlingen meekrijgt in het verhaal.
  • Je leert hoe MultiSensory Storytelling kan bijdragen aan doelgericht werken.

Extra informatie

Dit schooljaar gaan we voor een vorming van een hele dag waarop we verder inzoomen op het effectief uitwerken van deze verhalen. 

Lesgever

Neesen Hilde

Hilde Neesen is orthopedagoge van opleiding. Ze heeft een praktijkervaring van 20 jaar als pedagoge in een voorziening voor personen met een complex meervoudige beperkingen.

Daarnaast is ze verbonden aan Multiplus als projectmedewerker waar ze tracht om de Kwaliteit van Leven voor personen met ernstige meervoudige beperkingen te verbeteren door kennis te ontwikkelen en verspreiden. De thema’s waar zij vooral expertise rond opgebouwd heeft bij de doelgroep zijn verlies- en rouwbegeleiding, zelfbewustzijn, MultiSensory Storytelling,…     

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.