Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Hoge doelen voor al onze leerlingen? Maximale kansen voor een inclusievere samenleving? Dat begint met een GO! mindset op school. Om alle GO! professionals hierin te ondersteunen voorzien we, naast de schoolgerichte verandertrajecten, ook een professionaliseringsaanbod door experten.
Wat heeft deze leerling nodig om te kunnen groeien? Hoe kunnen we het leervermogen van elk kind blijvend prikkelen? Hoe kunnen we de leermotivatie aanwakkeren? Intense samenwerking, het opbouwen en delen van kennis en ervaringen binnen schoolteams en met collega's van andere scholen helpt je om dit elke dag weer waar te maken. Maar soms is er meer nodig.
Soms ben je op zoek naar specifieke expertise om bepaalde leerlingen optimaal te begeleiden. Als pedagogische begeleidingsdienst willen we hierin ondersteunen door een aanbod samen te stellen van opleidingen en navormingen die evidence-informed zijn, maar waarbij een praktische toepasbaarheid in de klas centraal staat.
Langerlopende opleidingen
Tijdens langerlopende opleidingen word je in drie tot zes opleidingsdagen ondergedompeld in een bepaald thema dat je ook meteen kan implementeren in je eigen context. Bij deze intensievere opleidingen is er de verwachting dat je als deelnemer daadwerkelijk aan de slag gaat met de tussentijdse opdrachten.
- Leren leren als basis van een goed leerrendement
- Autisme, basiscursus
- Life Space Crisis Intervention (LSCI), een verbale interventiemethodiek
- SEO en welbevinden vanuit een positief leer- en leefklimaat
Korte vormingen
Werk jij met jong functionerende leerlingen en leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen? Van kleuters tot jongeren met een lage ontwikkelingsleeftijd binnen gewoon kleuter- of buitengewoon basis- en secundair onderwijs? Ontdek ons aanbod voor leraren, paramedici, verzorgenden, opvoeders, ondersteuners, zorgleraren...
Specifiek voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen pikken we met onze vormingen in op taal en communicatie:
- In de vorming ‘Hokus Pokus toverdoos' maak je kennis met een manier om contact te leggen met leerlingen die niet talig communiceren.
- Ontdek het belang van voorlezen op maat van je leerlingen met de vorming ‘Verhalen vertellen aan leerlingen met ernstige meervoudige beperkingen'.
- In de vorming 'Beleven in muziek’ ontwikkel je inzicht in hoe je met instrumentale muziek bijdraagt aan de totale ontwikkeling van een kind of jongere met ernstig mentale beperking.
- Ook ‘Snoezelen’ is een onderbouwde manier om intens contact te maken en zintuigen te prikkelen.
We dompelen je ook graag onder in de sensorische informatieverwerking:
- Ontdek de sensorische noden van je leerlingen in de vorming 'Leerprocessen stimuleren vanuit je zintuigen'. Deze vorming is ook interessant voor een bredere doelgroep.
- In de tweedaagse vorming 'Tactiel leren' leer je belangrijkste basis cognitieve vaardigheden en hoe je deze kan oefenen met kinderen via een tactiele benadering.
Voor onze leerlingen met (S)TOS of leerlingen die zich om een andere reden moeilijk verbaal kunnen uiten, organiseren we ook dit jaar een tweedaagse digitale training: ‘Ondersteunend tekenen met STOS’.
Wil je graag meer weten over de cerebrale visuele inperking waar heel wat kinderen en jongeren mee kampen? Na onze vorming 'Cerebrale Visuele Inperking bij kinderen (CVI)' begrijp je wat dit is en hoe je er mee om kan gaan in je klas.
Vormingen autisme
In zowat elke klas is er wel een leerling met autisme. Dat hoeft geen probleem te zijn. Mits een beetje begrip voor de problematiek en inzicht kan je al een autivriendelijke omgeving creëren waar ook andere leerlingen baat bij hebben. We voorzien daarom verschillende vormingen rond autisme.
Er is uiteraard onze driedaagse basiscursus over autisme, die zeer waardevol is wanneer je dag in dag uit met leerlingen met autisme werkt.
Is drie dagen wat veel, maar wil je toch een mee zijn in de grote lijnen en de hulpvraag van deze leerlingen beter begrijpen?
- Kruip dan een dag in de huid van een leerling met autisme en ondervind waar je leerling met autisme op botst. Ben je schoolleider? Dan hebben we een gelijkaardige vorming die zich specifiek richt op jou als schoolleider en de spreidstand tussen de vragen van de leerling, de ouders en je team.
- In de vorming 'Hypersensorisch en autisme' leer je in kaart brengen welke zintuigen over- of onderprikkeld zijn en welke stappen je kan zetten om een kind/jongere te ondersteunen.
- Merk je dat de communicatie tussen jou en je leerling met autisme niet altijd super vlot verloopt? Leer de communicatiestijl van je leerlingen met autisme begrijpen en benutten.
- Nieuw dit jaar is er, naast de veelgesmaakte webinar ‘In gesprek met ouders van een leerling met autisme’, nu ook de webinar ‘Autisme bij meisjes’.
Ook nieuw in ons aanbod zijn twee vormingen specifiek voor leerlingen met een zware mentale beperking en autisme. Namelijk een vorming gericht op kleuters ‘Zelfbepalend gedrag bij kleuters met ASS en een verstandelijke beperking aanpakken’ en een vorming voor het basis- en secundair onderwijs ‘Uitdagend gedrag begrijpen, aanpakken en voorkomen bij leerlingen met autisme’. Beide vormingen worden gegeven door ervaren lesgever en autismespecialist Steven Degrieck.
Deze vormingen zijn voor al wie werkt met kinderen of jongeren met leerhindernissen in het gewoon en buitengewoon onderwijs: leraren, paramedici, verzorgenden, opvoeders, ondersteuners, zorgleraren. De focus op deze pagina ligt wel op die vormingen die meteen toepasbaar zijn bij leerlingen met een ernstige beperking.
Neem zeker ook een kijkje op de pagina 'inclusie en leerlingenbegeleiding’. Ook hier vind je vormingen die interessant zijn voor onderwijsprofessionals binnen buitengewoon onderwijs
Vormingen voor begeleidend personeel
Voor orthopedagogen, pedagogen, psychologen, ondersteuners, teamcoaches, teambegeleiders, zorgcoördinatoren, leerlingbegeleiders...
Wil je met je team aan de slag rond de draad van Vignero? Ga voor een eerste kennismaking in de webinar 'Het begin van de draad' of ga werkelijk aan de slag met ‘De ontwarde draad’, een prachtige methodiek om ‘anders’ naar je leerlingen te kijken.
Ben je op zoek naar hoe je leerlingen met complexe hulpvragen best begeleidt? Schrijf je dan zeker in voor de tweedaagse vorming ‘mentaliseren’.
Professionele leergemeenschappen
Omdat scholen of centra met een specifieke insteek of doelgroep vaak alleen zijn binnen hun scholengroep, organiseren we voor deze doelgroepen Vlaanderenbrede en scholengroepoverstijgende professionele leergemeenschappen (PLG).
In deze ontmoetingsmomenten staat leren van elkaar centraal. Dat wil zeggen dat de aan bod komende onderwerpen groeien vanuit de insteek van de deelnemers. Het is noodzakelijk per deelnemer in te schrijven.
Sommige PLG's zijn Vlaanderenbreed, andere eerder regio gebonden. Ontdek hieronder het overzicht van de PLG's specifiek voor buitengewoon onderwijs. Via de link kom je in de rubriek ’agenda’ terecht, waar je kan inschrijven. Inschrijven is gratis, maar wel verplicht.
Professionele leergemeenschappen buitengewoon basisonderwijs
- PLG TYPE 2 - West*
- PLG ZRL - Oost*
- PLG Kine / ergo
- PLG Logo
- PLG Ortho / psycho / pedagoog
- PLG Kinderverzorging / Verpleging
- PLG kwaliteitsontwikkeling in BuBaO - Oost*
- PLG Beleid BuBaO
*Regio 'Oost' = SGR 1,3,5,6,7,8,11,13,14,15,16
*Regio ‘West’ = SGR 9,17,18,19,20,21,22,23,24,25,26,27,28
Professionele leergemeenschappen buitengewoon secundair onderwijs
- PLG Leerlingenbegeleiding BuSO
- PLG OV1 - OV2
- PLG Cognitieve stimulering
- PLG BuSO OV3
- PLG OV4, type 3
- PLG OV4, type 9
- PLG Kine / ergo
- PLG Logo
- PLG Ortho / psycho / pedagoog
- PLG Kinderverzorging / Verpleging
- PLG Maatschappelijkwerk BuSO
Modernisering buitengewoon secundair onderwijs
Vanaf het schooljaar 2020 is de nieuwe structuur en organisatie van de modernisering van het BuSO in de observatiefase gestart. In september 2021 ging de modernisering van de opleidingsfase in voege. Op 1 september 2023 ging de gemoderniseerde kwalificatiefase met nieuwe opleidingsprofielen voor het eerste jaar kwalificatiefase in.
De gemoderniseerde matrix met de nieuwe opleidingen en bijbehorende nieuwe opleidingsprofielen voeren we progressief in. De modernisering van het BuSO zal afgerond zijn in juni 2026.
Scholen, leraren beroepsgerichte vorming en TA(C)'s (technisch adviseurs (coördinatoren)), hebben tijdens het schooljaar 2023-2024 reeds een hele weg afgelegd in het verkennen, analyseren en implementeren van het gemoderniseerde opleidingsprofiel in het eerste jaar van de kwalificatiefase.
We willen volgend schooljaar, bij de modernisering van het tweede jaar kwalificatiefase, het gemoderniseerde opleidingsprofiel nog meer inbedden in de bredere werking van de kwalificatiefase. We willen de geest van de modernisering volledig meenemen in onze werking en intensief inzetten op kwaliteitsvol onderwijs door aan de slag te gaan met een aantal onderzoeksvragen.
Opgelet! De sessies voor leraren algemene en sociale vorming (ASV) en beroepsgerichte vorming (BGV) maken eigenlijk onderdeel uit van het volledige vormingstraject ‘modernisering BuSO’. Op deze eendaagse sessies is het de bedoeling je als betrokken ASV-collega in te schrijven, zodat we deze dag samen vorm kunnen geven.
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker ruwbouw
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker ruwbouw
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker hout
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker hout
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker schilder- en behangwerken
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker schilder- en behangwerken
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, bandenmonteur, fietshersteller, monteur sanitaire en verwarmingsinstallaties
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, bandenmonteur, fietshersteller, monteur sanitaire en verwarmingsinstallatie
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, hoeknaadlasser, voorbewerker carrosserie
- ASV & BGV: Een team, leraar in de opleiding in de kwalificatiefase, hoeknaadlasser, voorbewerker carrosserie
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker florist, medewerker groen- en tuinbeheer
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker florist, medewerker groen- en tuinbeheer
- Modernisering BuSO: opleiding in de kwalificatiefase, winkelmedewerker, magazijnmedewerker
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, winkelmedewerker, magazijnmedewerker
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker kapper
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker kapper
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, logistiek assistent in de zorg, huishoudhulp zorg
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, logistiek assistent in de zorg, huishoudhulp zorg
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, medewerker (banket)bakkerij
- ASV & BGV: Een team in de opleiding in de kwalificatiefase, medewerker (banket) bakkerij
- Modernisering BuSO: Opleiding in de kwalificatiefase, keukenmedewerker, medewerker fastfood
- ASV & BGV: een team in de opleiding in de kwalificatiefase, keukenmedewerker, medewerker fastfood
Op zoek naar iets specifiek?
Schrijf je in op de nieuwe GO! nieuwsbrief op maat om op de hoogte te blijven van aankomende vormingen.
Niet gevonden wat je zoekt? Contacteer Sanne.vanhellemont@g-o.be en we kijken samen of we je verder kunnen helpen.