Infodag Preventie en Bescherming
Infodag Preventie en Bescherming 2025 - GO! viert feest: 25 jaar GPD
Dit jaar organiseert de Gemeenschappelijke preventiedienst een speciale editie van de infodag Preventie en Bescherming want het GO! viert feest. De preventiedienst bestaat namelijk 25 jaar!
Schrijf nu in voor een van twee locaties: Gent of Genk.
Dit jaarlijks treffen is een bijscholingsmoment en tevens een platform waar men informatie en praktijkervaring kan uitwisselen. Het is een ontmoetingsmoment voor de contactpersonen Preventie en Bescherming, vertrouwenspersonen, preventieadviseurs, directeurs, HR- en CLB-medewerkers, TA(C)'ers, medewerkers infrastructuur.
En we vieren het 25-jarig bestaan van de Gemeenschappelijke preventiedienst. Deze infodag is dan ook een moment om iedereen die betrokken is bij preventie en bescherming in het GO! in de bloemetjes te zetten.
Het programma is dus iets anders dan de vorige jaren: je kan deelnemen aan het plenair gedeelte (volledige voormiddag) en één infosessies in de namiddag, vrij te kiezen uit zes diverse thema's.
Het programma wordt aanboden op twee locaties:
in Gent, op vrijdag 25/04/2025
· Inschrijven
in Genk, op vrijdag 09/05/2025
· Inschrijven
Vragen? Meer informatie?
preventie@g-o.be
Infodag 2024
Elke infodag start met een plenair gedeelte waarbij enkele sprekers actuele thema's toelichten. In 2024 gaven we de resultaten van de bevraging van de contactpersonen Preventie en Bescherming. Aansluitend legde de onderwijsinspecteur, Christiaan Potloot, de principes en werkwijze van de onderwijsinspectie (mbt BVH) uit.
Ken je de contactpersoon preventie en bescherming al? In principe wel, zij het meestal aan de hand van het tweede ‘petje’, bijvoorbeeld in de functie van directie, technisch adviseur coördinator, werkman, opvoeder, leerkracht, adm. medewerker,…
Uit de bevraging die de Gemeenschappelijke preventiedienst deed bij alle contactpersonen bleek dat de opdracht wordt ingevuld door onderwijsmedewerkers met een verschillende functie, waarvan sommige met een bijkomende opdracht. Verder zien we ook heel wat verscheidenheid in het aantal uren dat zij besteden aan preventie. Maar er zijn nog enkele interessante vaststellingen. Bekijk hier de volledige toelichting over de bevraging (13. min).
In de tweede beeldmontage (25 min.) van de infodag kan je de uiteenzetting van de onderwijsinspecteur Christiaan Potloot opnieuw bekijken. Hij bespreekt de principes en de werkwijze van een doorlichting, meer bepaald wat betreft de bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne van onderwijsinstellingen.
Presentatiemateriaal
De presentaties van het plenaire deel en de infosessies kan je raadplegen bij ‘Cursusmateriaal’.