De modernisering van het secundair onderwijs ordent nieuwe studierichtingen in een matrix van acht domeinen verdeeld over drie graden en drie finaliteiten. Binnen die studierichtingen voorziet de overheid nieuwe onderwijsdoelen, waaronder ook eindtermen. De modernisering startte in het schooljaar 2019-2020 voor het eerste jaar van de eerste graad en wordt trapsgewijs verder uitgerold tot de eerste lichting leerlingen in 2024-2025 afzwaait met een diploma van het gemoderniseerde secundair onderwijs. Ook na de vernietiging van de eindtermen voor de tweede en derde graad blijft dit tijdspad behouden.
14 maart 2025 - besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van curriculumdossiers voor de structuuronderdelen van de 7de leerjaren van het secundair onderwijs gericht op instroom arbeidsmarkt - definitief goedgekeurd door Vlaamse regering
De Vlaamse regering had in oktober 2024 nog niet alle curriculumdossiers die betrekking hebben op de 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt goedgekeurd. De indieners kregen de mogelijkheid tot een herwerking van die curriculumdossiers en herindiening tegen 31 december 2024.
Een curriculumdossier beschrijft op samenhangende wijze en vanuit onderwijskundig perspectief het geheel van de vorming van een structuuronderdeel van het secundair onderwijs en brengt alle doelen die van toepassing zijn op dat structuuronderdeel samen. De curriculumdossiers worden gezamenlijk door alle onderwijsverstrekkers ontwikkeld en ingediend.
Nu keurt de Vlaamse Regering deze herwerkte curriculumdossiers goed.
17 januari 2025 - wijzigingsbesluit duurtijd 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt - definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief haar besluit goed waarin de duurtijd van de 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt wordt geregeld.
De meerderheid van de 7de jaren zullen een duurtijd van 2 semesters hebben. De 7de jaren met een duurtijd van 1 of 3 semesters zijn opgenomen in de bijlage bij dit besluit.
De stukken kan je via volgende linken raadplegen: het besluit, de nota aan de Vlaamse regering en de bijlage. Via deze link kan je het advies van de Raad van State nalezen.
13 december 2024 - wijzigingsbesluit duurtijd 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt - tweede principiële goedkeuring door Vlaamse regering
Het ontwerp van wijzigingsbesluit werd, na de onderhandelingen, opnieuw goedgekeurd door de Vlaamse regering. Vervolgens zal de Raad van State haar advies uitbrengen.
De Vlaamse regering heeft na de onderhandelingen in SC X slechts een beperkt aantal wijzigingen doorgevoerd: uit een bevraging van AGORIA blijkt immers dat voor de betrokken sector de opleidingen Industrieel uitvoeringstekenaar en Meettechnieker toch realiseerbaar zijn in één semester in plaats van in de oorspronkelijk voorziene 2 semesters.
Via volgende linken kunnen de documenten geraadpleegd worden: het aangepaste besluit, de bijhorende nota aan de Vlaamse regering, de bijlage met het overzicht van de 7de jaren met één of drie semester en het verslag van de onderhandelingen.
De standaardduurtijd van de toekomstige 7de jaren wordt 2 semesters, de bijlage bevat de oplijsting van 7de jaren die ofwel 1 semester ofwel 3 semester zullen duren.
29 november 2024 - wijzigingsbesluit duurtijd 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt - onderhandeld in Sectorcomité X
Het wijzigingsbesluit werd onderhandeld met de sociale partners in Sectorcomité X, het GO! gaf een protocol van akkoord maar betreurt de keuze van de Vlaamse regering om de nieuwe beroepskwalificaties farmaceutisch-technisch assistent gericht op de publieke apotheek, respectievelijk op de ziekenhuisapotheek, in te schalen op niveau 5.
De samenvatting van het besluit en het volledige protocol van akkoord kan je nalezen in Op Stapel 2024-08.
Vervolgens wordt het voor advies ingediend bij de Raad van State.
8 november 2024 - wijzigingsbesluit duurtijd 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt - eerste principiële goedkeuring door Vlaamse regering
De Vlaamse Regering wijzigt hiermee het bestaande besluit met maatregelen voor de modernisering van het secundair onderwijs, voor wat de duurtijd van de 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt betreft. Dit besluit bepaalt welke 7de jaren gericht op instroom arbeidsmarkt een duurtijd hebben van één semester of drie aaneensluitende semesters. De duurtijd is afhankelijk van de breedte en het niveau van competenties van de beroepskwalificatie(s) waaruit het 7de leerjaar gericht op instroom arbeidsmarkt is samengesteld.
Het besluit dient in te gaan op 1 september 2025 omwille van de uitrol van de modernisering secundair onderwijs in het 7de jaar tijdens het schooljaar 2025-2026.
Dit wijzigingsbesluit wordt nu voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners en daarna voor advies ingediend bij de Raad van State.
Via volgende linken kunnen de stukken geraadpleegd worden: het wijzigingsbesluit, de bijlage en de bijhorende nota aan de Vlaamse regering
25 oktober 2024 - besluit van de Vlaamse Regering tot goedkeuring van curriculumdossiers voor de structuuronderdelen van de 7de leerjaren van het secundair onderwijs die gericht zijn op het hoger onderwijs - definitief goedgekeurd door Vlaamse regering
Een curriculumdossier beschrijft op samenhangende wijze en vanuit onderwijskundig perspectief het geheel van de vorming van een structuuronderdeel van het secundair onderwijs en brengt alle doelen die van toepassing zijn op dat structuuronderdeel samen. De curriculumdossiers worden gezamenlijk door alle onderwijsverstrekkers ontwikkeld en ingediend.
Voorafgaand aan de wettelijk vastgelegde jaarlijkse indieningsdatum (01/09/2024) werden 142 curriculumdossiers ingediend. In dit kader keurt de Vlaamse Regering de curriculumdossiers voor de structuuronderdelen van de 7de leerjaren van het secundair onderwijs die gericht zijn op het hoger onderwijs goed maar geeft nog geen goedkeuring aan de heringediende curriculumdossiers voor de derde graad en de curriculumdossiers voor de 7de leerjaren gericht op doorstroom arbeidsmarkt na onderwijskwalificatie 3 en na onderwijskwalificatie 4.
De indieners krijgen de kans de curriculumdossiers te herwerken, in dialoog met de adviserende diensten.
Via volgende linken kan je de stukken raadplegen: het besluit van de Vlaamse regering en de bijhorende nota aan de Vlaamse regering.