PBD-GO! heeft voor een groot aantal 'nieuwe' studierichtingen van de tweede en derde graad SO een document ontwikkeld om duidelijk te beschrijven wat ze omvatten.
Deze documenten zijn volgens een vaste format geschreven, waarbij we aandacht besteden aan
- de componenten waaruit de nieuwe studierichting is opgebouwd
- een vergelijking met verwante 'nieuwe' studierichtingen
- een vergelijking, waar mogelijk, met huidige studierichtingen en eventuele accentverschuivingen
- inhoudelijk verwante studierichtingen in de derde graad
- doorstroom HO bij deze studierichtingen uit de derde graad.
Deze documenten zijn bedoeld om keuzes van scholen betreffende concordanties en programmaties te faciliteren en schoolteams snel en efficiënt te informeren.
Voor de ondersteuning bij de regelgeving rond programmaties kun je hier terecht.
Hier vind je een overzicht dat we stelselmatig aanvullen.
Finaliteit doorstroom:
| Domeinoverschrijdend Aso | Domeingebonden Tso/kso |
---|---|---|
Taal en cultuur |
Economische wetenschappen Grieks-Latijn Humane wetenschappen Latijn Moderne talen Natuurwetenschappen Sportwetenschappen | |
Stem |
Biotechnologische STEM-wetenschappen Technologische wetenschappen | |
Kunst en creatie | | |
Land- en tuinbouw | Biotechnologische wetenschappen | |
Economie en organisatie | Bedrijfswetenschappen | |
Maatschappij en welzijn | Maatschappij- en welzijnswetenschappen | |
Sport | | |
Voeding en horeca | Biotechnologische wetenschappen |
Dubbele finaliteit:
| Tso/kso |
---|---|
Taal en cultuur |
Taal en communicatie Toerisme |
Stem |
Biotechnieken Bouwtechnieken Elektromechanische technieken Elektrotechnieken Houttechnieken Voertuigtechnieken |
Kunst en creatie | |
Land- en tuinbouw | |
Economie en organisatie |
Bedrijf en organisatie Toerisme |
Maatschappij en welzijn |
Wellness en lifestyle Creatie en mode Maatschappij en welzijn |
Sport | Sport |
Voeding en horeca |
Bakkerijtechnieken Horeca Slagerijtechnieken |
Finaliteit arbeidsmarkt:
| Bso |
---|---|
Taal en cultuur | Onthaal en recreatie |
Stem |
Bouw Elektriciteit Hout Mechanica Printmedia Schilderen en decoratie |
Kunst en creatie | |
Land- en tuinbouw | Plant, dier en milieu |
Economie en organisatie | Organisatie en logistiek |
Maatschappij en welzijn |
Haar- en schoonheidsverzorging Moderealisatie en textielverzorging Zorg en welzijn |
Sport | Beweging en sport |
Voeding en horeca |
Bakkerij Restaurant en keuken Slagerij |
Finaliteit doorstroom:
| Domeinoverschrijdend Aso | Domeingebonden Tso/kso |
---|---|---|
Taal en cultuur | Taal en communicatie-wetenschappen | |
Stem | ||
Kunst en creatie | | |
Land- en tuinbouw | Biotechnologische en chemische wetenschappen | |
Economie en organisatie | Bedrijfswetenschappen | |
Maatschappij en welzijn | Welzijnswetenschappen | |
Sport | | |
Voeding en horeca |
Dubbele finaliteit:
| Tso/kso |
---|---|
Taal en cultuur | Taal en communicatie Toerisme |
Stem | Bouwtechnieken Industriële ICT |
Kunst en creatie | Mode (*) |
Land- en tuinbouw | Natuur- en groentechnieken |
Economie en organisatie | Internationale handel en logistiek |
Maatschappij en welzijn | Wellness en schoonheid Mode (*) |
Sport | Sportbegeleiding |
Voeding en horeca | Slagerij-Traiteurtechnieken |
Finaliteit arbeidsmarkt:
| Bso |
---|---|
Taal en cultuur | |
Stem | Binnen- en buitenschrijnwerk Binnenschrijnwerk en interieur Elektrische installaties Lassen-constructie Mechanische vormgeving Onderhoudsmechanica auto |
Kunst en creatie | |
Land- en tuinbouw | Dierenzorg (*) |
Economie en organisatie | Logistiek |
Maatschappij en welzijn | Assistentie in wonen, zorg en welzijn |
Sport | |
Voeding en horeca | Brood- en banketbakkerij Grootkeuken en catering Restaurant en keuken |
Jouw contactpersoon
Pedagogische begeleidingsdienst
Pedagogische begeleidingsdienstWillebroekkaai 36, 1000 Brussel