Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Iedereen inclusief: aan de slag met leerlingenbegeleiding, inclusie en buitengewoon onderwijs

15 mei 2024
Inclusie Rh
De PBD-GO! stelde voor komend schooljaar een divers aanbod samen op weg naar inclusiever onderwijs. Laat je inspireren en ontdek hier de verschillende opleidingen en vormingen.

We willen met z’n allen werken aan inclusiever onderwijs. Het nieuwe leersteundecreet dat dit jaar werd uitgerold ondersteunt dit ook. Maar hoe kunnen we dit effectief realiseren op de klasvloer? Daarin ondersteunt PBD-GO! je graag met het nieuwe professionaliseringsaanbod.

Met een opleiding of vorming bij de PBD-GO! verdiep je je eerst en vooral in een bepaald thema en scherp je bepaalde skills aan. Een fijne bonus is ook dat je je blik verruimt: we halen vaak externe expertise in huis en bieden voldoende om ruimte om te netwerken, uit te wisselen en te leren met/van andere GO! professionals. We organiseren enerzijds meerdaagse opleidingen waarbij je meegenomen wordt in een traject. Anderzijds, zijn er ook korte vormingen. Hierbij vertrekken we steeds vanuit wetenschappelijk onderbouwde theorie, maar laten ook ruimte om samen met de lesgever te bekijken hoe jij dit kan omzetten naar jouw context, jouw klaspraktijk.

Meerdaagse opleidingen

Wordt een functie als zorgcoördinator of coördinator leerlingbegeleiding jouw uitdaging komend schooljaar? Of heb je nood aan een flinke opfrissing? Dan bieden de opleidingen ‘Zorgcoördinator basisonderwijs’ en ‘Coördinator leerlingenbegeleiding secundair onderwijs’ de ondersteuning die je zoekt.

Vraag je je af hoe je jonge leerlingen of leerlingen met een jonge ontwikkelingsleeftijd toch ‘in leren’ zet? Dan tippen we graag de opleiding ‘Leren leren als basis van een goed leerrendement’. Hierin neemt Albert Janssens je vijf lesdagen mee doorheen belangrijke en onderbouwde ontwikkelingstheorieën.

Ongeacht het onderwijsniveau of de leeftijd van je leerlingen, is het belangrijk preventief in te spelen op gedrag en positief verbinden. Om jou te ondersteunen in het omgaan met kinderen en jongeren in conflict en crisis, bieden we de opleiding ‘Life Space Crisis Intervention (LSCI), een verbale interventiemethodiek’. Een pittige vijfdaagse opleiding met Gerrit De Moor, waarbij je deze methodieken in de vingers krijgt en er meteen mee aan de slag kan in jouw onderwijspraktijk. Je ontvangt bovendien een officieel erkend certificaat voor deze training.

Ben je specifiek op zoek naar opleidingen over autisme? We organiseren hiervoor de opleiding ‘Autisme, een driedaagse verkenningstocht in een andere wereld’. Dit is de basiscursus voor elke onderwijsprofessional die dagelijks aan de slag gaat met deze doelgroep.

Drie belangrijke bouwstenen in het curriculum van het buitengewoon onderwijs zijn ‘leren leren’, ‘communicatie’ en ‘sociaal emotionele ontwikkeling’. Ze zijn verweven doorheen het volledige aanbod. Wil je als school bewust aan de slag met de derde bouwsteen? Dan kan je inschrijven in de opleiding ‘Sociaal emotionele ontwikkeling (SEO) en welbevinden vanuit een positief leer- en leefklimaat’. In deze opleiding ga je met enkele kartrekkers uit zowel je beleidsteam als je schoolteam aan de slag om de implementatie op school samen te realiseren.

Vormingstrajecten

Het voorbije jaar kreeg PBD-GO! ontzettend veel vragen rond het handelingsgericht werken op school. Naast heel wat materiaal in onze materialenbank, rolden we vanuit deze vraag twee hybride vormingstrajecten uit: ‘Verhoogde zorg en uitbreiding van zorg in de praktijk, van beeldvorming tot evalueren’ en ‘Zorg op maat in de praktijk van het regulier onderwijs, HGWGO! Plus toegepast’. Wat je leert in beide trajecten is onmiddellijk toepasbaar in je dagelijkse realiteit. De trajecten starten met drie digitale sessies en eindigen met een fysieke dag in Brussel.

Korte vormingen

Naast opleidingen organiseert PBD-GO! ook heel wat kortere vormingen. Deze ontdek je de komende weken via de GO! nieuwsbrief. Wil je toch graag nu al op zoek naar vormingen rond leerlingbegeleiding, buitengewoon onderwijs of specifiek voor leerondersteuners? Neem dan gerust al een kijkje op GO! pro voor leerlingenbegeleiding en buitengewoon onderwijs.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Sanne Vanhellemont - 0495 86 00 58

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.