Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Concreet aan de slag rond stresspreventie in en met je team

23 mei 2024
Man Met Zorgen Rugleunend Tegen Muur Rh
Volgens onderzoek kampt bijna de helft van de werknemers in onderwijs met werkstress, het hoogste percentage van alle sectoren. In tijden van lerarentekort maar ook als je een moderne, warme werkgever wil zijn, zijn stresspreventie en welzijnsbeleid binnen een school of centrum een must geworden. De PBD-GO! ondersteunt deze zorg met een nieuw professionaliseringsaanbod!

Stress en burn-out in onderwijs: wat zegt onderzoek ons?

Om de drie jaar peilt de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, kortweg SERV, naar de werkbaarheid van jobs in Vlaanderen. Werkbaar werk betekent dat er geen klachten zijn over stress, motivatie, leermogelijkheden of werk-privébalans. Onderwijs scoort het slechtst van alle sectoren op vlak van werkstress: in 2023 gaf 47,2% aan stress te ervaren t.o.v. 36,1% als Vlaams gemiddelde. Ook het aandeel werknemers met burn-outsymptomen ligt met 17% iets hoger dan het Vlaamse gemiddelde. 

Hadden we hier echt nog cijfers voor nodig? Ja en nee: op basis van meetbare data aan de slag gaan betekent soms gewoon dat onderzoek bevestigt wat ons buikgevoel als onderwijsprofessional al lang zegt. Gelukkig is het niet enkel slecht nieuws dat de klok slaat. Dezelfde studie toont dat we het qua motivatie en leermogelijkheden sterker doen dan het Vlaamse gemiddelde. En ook dat voelden we zelf al aan. 

Het staat buiten kijf dat we aan de slag moeten met dat hoge stressniveau. De PBD_GO! geeft alvast een mooie voorzet met twee nieuwe vormingen rond welzijn in het professionaliseringsaanbod van schooljaar ’24 en ’25.

Van zelfzorg naar teamzorg, van preventie tot re-integratie: handvatten rond welzijn voor leidinggevenden in onderwijs 

Met deze vorming richt de PBD-GO! zich op leidinggevenden, coördinatoren, ( hr-)beleidsmedewerkers, … Kortom elke onderwijsprofessional die een team aanstuurt of coacht of een welzijnsbeleid heeft opgezet of wil opzetten.

Lesgever Wim Agsteribbe (En Route) heeft niet alleen 37 jaar ervaring in het bedrijfsleven als teamleider en manager, hij is onder andere ook erkend stress- en burn-outcoach, facilitator re-integratie na burn-out en trainer verzuimgesprekken bij Mensure-Certimed. Hij begeleidde en coachte al heel wat leraren en directeurs. Wim weet wat er leeft binnen de schoolmuren: zichtbaar en minder zichtbaar. 

De vorming vertrekt vanuit zelfzorg om dan de vertaalslag te maken naar teamzorg en uiteindelijk een re-integratie- en welzijnsbeleid. Op de eerste dag geeft Wim je een aantal kapstokken mee waarmee je aan de slag kan in je school of centrum. Er is ook voldoende ruimte voor uitwisseling tussen de deelnemers, zeker ook op het intervisiemoment op dag twee. 

Deze vorming wordt georganiseerd op basis van individuele inschrijving.

Schrijf je hier in voor deze vorming.

Welzijn (ook) op het werk 

Ook nieuw in ons aanbod: een vorming rond welzijn die je uitsluitend op locatie kan laten plaatsvinden, bv. tijdens een pedagogische studiedag op je school of een hr-dag met je scholengroep. De vorming staat open voor alle onderwijsprofessionals. Innerlink is een vaste waarde in het professionaliseringsaanbod van de PBD-GO!. Die laat je in deze vorming aan de slag gaan met de vraag hoe je zelf de regie in handen kan nemen voor stresspreventie en je eigen welzijn. Hoewel veel zaken buiten je controle vallen, ga je op zoek naar waar je wel zelf een invloed op kan hebben. Dat vergt inzicht in je context, je persoon, je waarden, je talenten, je energievreters en wat stress met je doet. 

Deze vorming wordt georganiseerd op locatie.

Hier vind je meer informatie en kan je inschrijven

Andere vormingen met als vertrekpunt zelfzorg en bewust in je job staan

Assertiviteit en persoonlijk leiderschap: je eigen plek innemen in verbinding met anderen

Sonja Baert van Innerlink toont hoe je als leidinggevende dicht bij jezelf kan blijven, je grenzen kan bewaken én kan groeien in je leiderschap. Als je leert om de leiding te nemen over je eigen leven en werk, word je ook een betere en authentiekere leider. 

Schrijf je hier in

Doeltreffend schoolsecretariaat 

Een vorming specifiek voor administratief medewerkers waarbij lesgever Marita Stas vertrekt vanuit de vaststelling dat doeltreffend je job uitvoeren, samenhangt met je motivatie en je veerkracht. Je krijgt als deelnemer inzicht in energievreters en tijdrovers in de job en leert hoe je kan focussen op wat je graag en goed doet. Ook in deze vorming neem je dus een deel van de regie in eigen handen om te komen tot werkbaar en doeltreffend werk.

Schrijf je hier in.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Ontdek het vormingsaanbod voor OKAN

Het nieuwe PBD-GO!

14 juni 2024

Breng geschiedenis tot leven in je les

Ben je als leraar op zoek naar inspiratie om je geschiedenislessen tot leven te brengen?

14 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.