Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Coachende vaardigheden: welke vorming past bij mij?

31 mei 2024
4 Volwassenen In Kamer
Vertrouwen, veerkracht, autonomie en empowerment stimuleren bij collega’s: coachen geeft je niet alleen enorm veel voldoening, het werpt ook echt zijn vruchten af. Verscherp je coaching vaardigheden met het aanbod van de PBD-GO! rond coaching in schooljaar ’24-’25.

Vind je match!

Coachen is een vlag die vele ladingen dekt. Maar hoe vind je jouw gading tussen al die ladingen? Probeer voor jezelf scherp te krijgen waar je specifiek naar op zoek bent:

 1. Ik wil een brede, intensieve basisopleiding van meerdere modules met verschillende intervisiemomenten verspreid over een volledig schooljaar. Ga naar A.
 2. Ik wil een brede basisvorming van maximum een tweetal dagen en nadien nog een intervisiemoment. Ga naar B.
 3. Ik zoek een kortlopende vorming om me specifiek te verdiepen in oplossingsgericht coachen. Ga naar C.
 4. Ik ben niet op zoek naar een vorming rond 1-op-1 coachen, maar rond het coachen van teams. Ga naar D.

A. Jouw match is... ‘Coachen doelbewust inzetten’ of ‘Coachen doelbewust inzetten voor leidinggevenden’ 

“Coachen kan een krachtig hulpmiddel zijn als je het doelbewust weet in te zetten binnen de context waar je andere collega’s gaat begeleiden.” - Ilse Demaret, PBD-GO! 

In onderwijs is het niet zo evident om een coachende pet op te zetten ten aanzien van je teamleden en collega’s. Verschillende obstakels en verwachtingen duwen je vaak in bepaalde rollen, je krijgt niet altijd de toestemming van collega’s om hen te begeleiden en je merkt dat de bereidheid, de openheid en het engagement nog ontbreekt. 

Deze opleiding biedt je onmisbare kapstokken en tools om onder andere:

 • de effectiviteit van je gesprekken te vergroten;
 • veilig en open gesprekken tussen collega’s te faciliteren;
 • veranderings- en ontwikkelingsprocessen te begeleiden; 
 • om te gaan met weerstand. 

Er zijn drie reeksen: 

- De reeks voor specifiek leidinggevenden start op 16 januari 2024. Schrijf je hier in

- De twee reeksen die openstaan voor elke onderwijsprofessional die teams coördineert, begeleidt… starten op 4 en 15 oktober. Alle info en de mogelijkheid om in te schrijven vind je op deze pagina.

B. Jouw match is... Inspirerend Coachen

“De uitspraak van J.W Goethe ‘We moeten de mens aanspreken niet op wat hij is, maar op wat hij kan worden’ is voor mij de essentie van coaching.” - Wim De Smet, Innerlink 

Coachen is het ontdekken van potentieel van collega’s, hen inspireren en motiveren in hun groei. Als coach begeleid je collega’s bij het bereiken van hun doelen, en leer je hen hoe ze obstakels kunnen wegnemen. De vorming Inspirerend Coachen is een stevige basisvorming rond coachen. Theoretische kaders, veilig inoefenen en een persoonlijk actieplan per deelnemer om te groeien in de rol van coach, vormen de drie pijlers van deze vorming. 

De vorming start op 14 november. Schrijf je hier in

C. Jouw match is... Waarderend en Oplossingsgericht Coachen 

“Waarderend en oplossingsgericht coachen legt de focus op twee krachtige invalshoeken bij coaching: de oplossingsgerichte vraagstelling en de waarderende houding. Het eerste versterkt eigenaarschap, het tweede de growth mindset.” - Chris Aertsen, Ilfaro 

Deze vorming is praktisch opgevat, ervaringsgericht en interactief. Het doel is om jou meer vertrouwen en comfort te laten ervaren tijdens coachende gesprekken en het oplossende vermogen van je collega’s aan te spreken via coachende vraagstelling. Dankzij een waarderende houding bouw je aan een grotere verbondenheid, autonomie, geloof in je eigen kunnen en impact binnen je team. 

De vorming start op 6 februari. Schrijf je hier in

D. Jouw match is... Je team leiden van A tot Z – teamcoaching 

“Ik laat me graag leiden door de quote van Antoine de Saint-Exupéry: 'Wanneer je een schip wil bouwen, trommel dan jouw mensen niet samen om hout te bestellen, plannen te maken en het werk te verdelen, maar leer jouw mensen hunkeren naar de wijde, eindeloze zee’. Teams coachen is voor mij harmonie en effectiviteit in teams brengen, conflicten oplossen en gezamenlijke prestaties stimuleren.” - Sonja Baert, Innerlink 

Als teamcoach gebruik je tools en technieken om een blijvende impact te creëren in je team. We zoomen in deze tweedaagse vorming onder andere in op teamleren en teameffectiviteit, interactiestijlen, waardegedreven leidinggeven, respect, betrokkenheid en vertrouwen stimuleren. Praktijk, theorie en uitwisseling staan centraal. 

De eerste reeks start op 15 oktober. Schrijf je hier in. Er is nog een tweede reeks voorzien die start op 18 maart. 

Overzicht van alle vormingen en opleidingen 

Een overzicht van alle vormingen en opleidingen rond coachen binnen de pijler ‘beleid, kwaliteitsontwikkeling en leiderschap’ vind je hier

Wil je weten waarom we dit opnemen in het professionaliseringsaanbod? Wij gingen in gesprek met Els Gallin, hoofdadviseur bij de PBD-GO!, over de match tussen coaching en het strategisch plan van het GO!.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Ontdek het vormingsaanbod voor OKAN

Het nieuwe PBD-GO!

14 juni 2024

Breng geschiedenis tot leven in je les

Ben je als leraar op zoek naar inspiratie om je geschiedenislessen tot leven te brengen?

14 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.