Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Tien GO! 'ankerscholen' krijgen extra middelen voor werking rond hoogbegaafde leerlingen

1 oktober 2024

Op deze pagina

Kind In Kleermakerszit Pexels Gabby K 7352852
Op 26 september 2024 maakte de Vlaamse minister voor Onderwijs en Vorming bekend dat 22 scholen geselecteerd zijn voor extra steun voor hun werking rond hoogbegaafde leerlingen. Tien daarvan zijn GO! scholen. Er wordt ruim 1 miljoen euro extra geïnvesteerd.

Bij het GO! spreken we van cognitief sterk functionerende leerlingen, kortweg CSF, en vinden we het uiteraard erg belangrijk om aandacht te besteden aan de specifieke onderwijsnoden van deze kinderen en jongeren. Wat is het belang van een tijdige herkenning van cognitief sterk functionerende leerlingen? Hoe zorg je voor een goede opvolging en past de aanpak van deze leerlingen in je zorgbeleid?

Heel wat GO! scholen gingen hier al mee aan de slag, waaronder ook deze tien die nu extra ondersteuning krijgen.

voor het basisonderwijs:

GO! basisscholen Manitoba Sint-Andries, De Broebelschool Oudenaarde, Erasmus Deinze, De Kleine Icarus Gent, De Boomhut Sint-Andries, De Pientere Piste in Deurne en O.B.A.M.A. Beringen,

voor het secundair onderwijs:

GO! atheneum Geraardsbergen, GO! atheneum Ekeren en De Studio Oostende

Het volledige persbericht kan je onderaan dit artikel lezen.

Wil je als school je hoogbegaafde leerlingen niet uit het oog verliezen? Dat kan met een van de vormingen van onze PBD-GO! waar effectieve zorg, beleid en begeleiding van hoogbegaafde leerlingen centraal staan: een voor het basisonderwijs en een voor het secundair onderwijs.

Daarnaast is er ook een aanbod voor leraren:  

Kleuterleraren: Ontdekken, verrijken, motiveren: de optimale leeromgeving voor begaafde kleuters 
Leraren lager onderwijs: Meester in het herkennen en uitdagen: cognitief sterk functionerende leerlingen in het basisonderwijs
Collega’s uit het secundair onderwijs: Meester in het signaleren, uitdagen en motiveren: excelleren van cognitief sterk functionerende leerlingen in het secundair onderwijs.

PERSBERICHT

Steun voor scholen die oog hebben voor hoogbegaafden 

De Vlaamse minister van Onderwijs investeert iets meer dan € 1 miljoen in een expertisecentrum en 20 ankerscholen die een werking ontwikkelen op maat van hoogbegaafde leerlingen. De bedoeling is om te vermijden dat de cognitief sterkste jongeren schoolmoe worden, om hen meer uit te dagen en hen toe te laten om echt te excelleren. De 20 ankerscholen voeden een netwerk van in totaal 500 scholen, waardoor er tot 16.000 cognitief sterke leerlingen rechtstreeks geholpen worden. Daarna worden de goede praktijken verspreid naar alle scholen. “We willen ook voor hoogbegaafde jongeren onderwijskwaliteit op maat”, aldus de minister. “Vroeger waren hoogbegaafden een vergeten groep. In de voorbije regeerperiode hebben we eindelijk een structureel beleid ontwikkeld voor hen, inclusief voor het eerst een eigen budget. Het is belangrijk dat de volgende Vlaamse Regering dit werk verderzet, want ook deze leerlingen verdienen bijzondere aandacht”. 

Ongeveer 2 à 3% van de Vlamingen is hoogbegaafd, maar in het verleden vormden deze mensen vaak een vergeten groep. Ook de regelgeving binnen Onderwijs hield amper rekening met hen. Enkele scholen deden op eigen houtje pionierswerk, maar er was geen structureel beleid om dat te ondersteunen. De minister heeft in de voorbije regeerperiode voor het eerst werk gemaakt van een Vlaanderenbreed beleid en een structurele aanpak. Regelgeving werd gericht aangepast op maat van de cognitief sterkste leerlingen, er werd een expertisecentrum opgezet aan de KU Leuven en er kwam ook een apart budget voor het beleid rond hoogbegaafden. 

Weyts trekt nu dit schooljaar (2024-2025) iets meer dan € 1 miljoen uit voor 20 ankerscholen en het universitair expertisecentrum om verder goede praktijken te ontwikkelen om les te geven aan hoogbegaafde leerlingen. Concreet gaat het naast het expertisecentrum om 14 basisscholen en 6 middelbare scholen verspreid over heel Vlaanderen, die als ankerschool fungeren voor een netwerk van in totaal 500 scholen. Zo kunnen er rechtstreeks al zo’n 16.000 cognitief sterke leerlingen geholpen worden. Het expertisecentrum bundelt en verspreidt goede praktijken vervolgens naar alle Vlaamse scholen. Bijvoorbeeld de zorgleerkracht – die zich traditioneel bekommert om de cognitief zwakste leerlingen – vragen om ook de slimste van de klas eens uit de klas te nemen voor wat extra oefeningen op maat. Of individuele leertrajecten ontwikkelen, waarbij hoogbegaafde leerlingen tijdens de les sneller dan klasgenoten naast hen taal of wiskunde leren. Of hoogbegaafde leerlingen sneller dan voorzien laten overgaan naar een hoger jaar. 

“Zonder aanpak op maat kan de scholing van hoogbegaafde leerlingen echt mismeesterd worden. Kinderen kunnen dan erg ongelukkig worden en zelfs gaan onderpresteren”, laat de minister verder nog weten. “Via een structurele aanpak en gerichte ondersteuning willen we deze groep niet verwaarlozen. We willen dat ook zij hun talenten maximaal ontwikkelen”.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.