Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Opleiding en vorming

Pagina delen

Geef je les in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding? Hieronder vind je een overzicht van het aanbod aan vormingen, evenementen en interessante tips en tricks

Om al onze onderwijsprofessionals in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, werkt PBD-GO! samen met PBD OVSG voor het aanbod gericht aan leraren in het DKO.

Meer dan 400 leerlingen uit het Deeltijds kunstonderwijs schitteren op Dansplatform

Afgelopen weekend stonden meer dan 400 leerlingen uit de 4de graad Dans op het podium van een twee keer uitverkochte cc De Werft.

Dansplatform, intussen een vaste waarde in het deeltijds kunstonderwijs, groeide uit tot een bruisend festival waar academies uit heel Vlaanderen elkaar ontmoeten. Het biedt jonge dansers een inspirerend podium om hun talent te tonen en laat het publiek kennismaken met de veelzijdigheid van dans in het DKO.

Dansplatform 2025 2
Dansplatform 2025 1

Jongeren, kunst en burgerschapseducatie

Hogeschool VIVES onderzocht hoe diverse expressievormen kunnen bijdragen aan de democratische vorming van jongeren. Het onderzoek vond plaats op het snijvlak van onderwijs en sociaal-cultureel werk.

Op maandag 26 mei stelt men de onderzoeksresultaten voor. Praktijkwerkers uit het onderwijs-, jeugd- en cultuurveld én jongeren zelf delen hun inzichten en ervaringen. Theatermaker Simon Allemeersch sluit af met een inspirerende keynote.

Meer info en inschrijven.

Inspiratiedag deeltijds kunstonderwijs en amateurkunsten

Hoe kan jouw academie samenwerken met de verenigingen voor amateurkunsten in je gemeente? Ontdek het tijdens onze gratis inspiratiedag!

Laat je inspireren door boeiende panelgesprekken met ervaringsdeskundigen en ontdek praktijkvoorbeelden die je meteen kunt toepassen.

  • Doelgroep: directies, gemeentelijke onderwijs- en cultuurcoördinatoren, beleidsondersteuners in het DKO, onderwijsexperten en leerkrachten.
  • Wanneer: 27 mei, van 9.30 tot 13.00 uur
  • Waar: Danspunt, Sint-Salvatorstraat 18a, Gent

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.
Schrijf je hier in.

Kan je er niet fysiek bij zijn? Het infomoment wordt ook via Teams aangeboden. Schrijf je in via bovenstaande link en geef enkele dagen op voorhand aan of je online of ter plaatse deelneemt.

Bevraging coördinatoren en leerkrachten DKO

Jouw stem telt! Momenteel maken we de planning voor ons begeleidingsaanbod voor volgend schooljaar. Om ons begeleidingsaanbod te optimaliseren, nodigen we jou en jouw team uit om onze korte, anonieme bevraging in te vullen. Door jullie feedback kunnen we ons begeleidingsaanbod afstemmen op jullie noden en kunnen we waardevolle contactmomenten organiseren. Samen streven we naar een nog betere ondersteuning voor jou en jouw team. Alvast bedankt om deze bevraging te bezorgen aan jullie coördinatoren en leerkrachten.

Bevraging aanbod voor leerkrachten en coördinatoren DKO.

Ontmoetingsdag secretariaatsmedewerkers DKO

Vorige week mochten we 80 secretariaatsmedewerkers van onze academies verwelkomen voor een boeiende ontmoetingsdag. De deelnemers kunnen de presentaties terugvinden via mijnovsg.

Er is ook al een datum voor volgend schooljaar vastgelegd, namelijk donderdag 19 maart 2026 bij ons in Huis Madou, Brussel. Je kunt hier al rekening mee houden in de planning.

Vind en deel eenvoudig onze contactmomenten voor het DKO

Om leerkrachten, zorgcoördinatoren en leidinggevenden in het deeltijds kunstonderwijs vlot toegang te geven tot ons aanbod aan contactmomenten, hebben we een korte video gemaakt. Hierin tonen we stap voor stap hoe je het overzicht kan raadplegen en je kan inschrijven.

Bekijk de video hier: OVSG - Contactmomenten Deeltijds kunstonderwijs (DKO)

Deel je deze link delen met je lerarenteam? Zo kan iedereen eenvoudig de juiste contactmomenten vinden en zich inschrijven.

Leerpunt: leidraad differentiatie

Elke leerling is verschillend. Verwachten dat dezelfde aanpak voor iedereen (even goed) werkt, slaat dan ook nergens op. Een verschillende aanpak voor verschillende leerlingen, zodat ze tot het beste resultaat voor zichzelf kunnen komen: dat is waar leerkrachten naar streven. Differentiatie dus.

Dat is ook waar deze leidraad op inzet: differentiatie om iedereen mee te krijgen, samen de meet te halen en ondertussen onderwijsachterstanden weg te werken. Specifiek gaat deze leidraad over differentiatie in het basisonderwijs, maar de leidraad bevat zeker ook interessante inzichten voor DKO.

Link naar de website: Leidraad Differentiatie om onderwijsachterstanden weg te werken | Leerpunt

Opendeurdag of expo op komst? Bereik een nieuwe doelgroep!

Wil je jouw academie profileren als een warme ontmoetingsplaats en een oefenkans voor Nederlands voor anderstaligen?
Registreer je op ikdoemee.be en laat zo een misschien nog onbekende doelgroep kennismaken met jouw academie!

Tip: Zorg ervoor dat je tijdens deze momenten duidelijke info voorziet over de verwachtingen binnen de verschillende opleidingen die je aanbiedt.

Verplaatsing inspiratiedag samenwerking Amateurkunsten en DKO in de lokale context

Met veel enthousiasme keken we uit naar onze inspiratie- en netwerkdag op 25 februari. Helaas dwongen de aangekondigde treinstakingen ons ertoe deze uit te stellen. Maar geen zorgen: uitstel is geen afstel!

We zijn blij te kunnen melden dat we een nieuwe datum hebben vastgelegd: dinsdag 27 mei van 10u tot 13u. Op deze dag verwelkomen we jullie opnieuw bij Danspunt voor inspirerende gesprekken en waardevolle uitwisseling.

Inschrijven kan hier.

Kenniscentrum Leerpunt: leidraad Hoge Verwachtingen

Leerpunt werd in 2022 opgericht met als doel de onderwijspraktijk te versterken via wetenschappelijke inzichten. Evidence-informed werken, praktijkvoorbeelden verzamelen en relevant onderwijsonderzoek samenbrengen zijn de belangrijkste doelen van het kenniscentrum. Leerpunt is voornamelijk gericht op leerplichtonderwijs, maar ook voor het deeltijds kunstonderwijs zijn hun bevindingen interessant.

Zo vind je er de 'leidraad Hoge verwachtingen', een praktische gids die concrete richtlijnen geeft over hoe je als leerkracht ervoor zorgt dat je de lat hoog legt én je leerlingen begeleidt in het proces om die lat te halen. Wat maakt dat je verwachtingen kunnen verschillen van leerling tot leerling? En welke impact heeft dit op het leerproces?

De link naar de leidraad vind je hier.

Kijkwijzer leerlingendossier: optimaliseer je aanpak

Ontdek de nieuwe Kijkwijzer voor het leerlingendossier op het DKO Kompas! Deze handige tool biedt praktische tips voor:

  • gepast taalgebruik;
  • het selecteren en bijhouden van leerlingengegevens;
  • privacy en veiligheid, zodat gegevens altijd goed beschermd zijn.

Lees verder en ontdek hoe je je leerlingendossier efficiënt en veilig kunt opbouwen.

Toegang tot de kijkwijzer voor podiumkunsten

  1. Klik op de knop Leerlingenbegeleiding.
  2. Scroll naar onder in de lijst en klik op het laatste document om de 'Kijkwijzer Leerlingendossier DKO' te downloaden.

De richtlijnen en de procedures zijn voor alle domeinen gelijk.

Redelijke aanpassingen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

Leerlingen met ADHD, ASS, faalangst… Hoe bied je hen de beste ondersteuning in de klas of het atelier?

We hebben een overzicht samengesteld met gerichte tips en aandachtspunten voor leraren, per domein en per specifieke onderwijsbehoefte. Dit overzicht bevat per onderwijsbehoefte:

  • mogelijke sterke kanten
  • mogelijke moeilijkheden
  • concrete tips voor in de klas of het atelier

Zo krijg je snel inzicht in hoe je elke leerling optimaal kunt begeleiden!

Lees hier meer

The Erasmus Orchestra: Een Europese muzikale uitwisseling

Heb je al gehoord van het Erasmusorkest? Dit unieke orkest bestaat uit Erasmusstudenten van verschillende Europese conservatoria en biedt een geweldige kans voor muzikale uitwisseling op Europees niveau.

Ontdek alles over dit bijzondere orkest op hun website: Erasmus Orchestra Info

Ken je Erasmusstudenten? Moedig hen dan aan om zich snel kandidaat te stellen via hun conservatorium!

Grenswijs

Grensoverschrijdend gedrag komt voor op plaatsen waar mensen samenleven. Ook academies kunnen hiermee te maken krijgen. Voorbeelden van dergelijk gedrag zijn agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Icoba, Pimento en Sensoa sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een website, genaamd ‘Grenswijs’, die tools aanreikt om een beleid op drie niveaus (reactie, preventie en kwaliteit) uit te werken rond psychische, emotionele en lichamelijke integriteit. Wil je je beleid op leerlingenbegeleiding in de academie verder uitbouwen en rond dit subthema aan de slag, neem dan een kijkje op Grenswijs.be.

Ontdek de nieuwste updates in het DKO-Kompas!

We actualiseren het DKO-Kompas voortdurend met frisse inzichten en inspirerende materialen. Recent zijn We actualiseren het DKO-Kompas voortdurend met frisse inzichten en inspirerende materialen. Recent zijn praktijkgerichte voorbeelden toegevoegd voor het domein Muziek. De voorbeelden zijn direct toepasbaar in de klaspraktijk en brengen creativiteit en technologie samen!

Nieuw toegevoegd:

DJ-technieken

Creëren

Onderzoeken en technologische media

Leerlingenbegeleiding

Nodig je je team uit om samen in het vernieuwde DKO-Kompas te duiken en zich te laten inspireren?

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.