Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Opleiding en vorming

Pagina delen

Geef je les in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding? Hieronder vind je een overzicht van het aanbod aan vormingen, evenementen en interessante tips en tricks

Om al onze onderwijsprofessionals in het deeltijds kunstonderwijs (DKO) zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, werkt PBD-GO! samen met PBD OVSG voor het aanbod gericht aan leraren in het DKO.

Contactmoment BAK: exposeren en erover in dialoog gaan met leerlingen

Voor leerlingen is het niet altijd evident om zelf werk te selecteren, presenteren, exposeren, bespreken… Het zijn competenties die ze moeten leren en vooral moeten oefenen. Tijdens dit contactmoment bespreken we hoe je in het atelier kan werken aan deze leerplandoelen. We bespreken heel wat methodieken en werkvormen, die we samen kritisch onder de loep nemen. Door praktijken en ervaringen met elkaar te delen, leren we van en met elkaar.

28 april 2025
Voor leerkrachten van de 1ste, 2de en 3de graad van het domein beeldende en audiovisuele kunsten.

Inschrijven

5 mei 2025
Voor leerkrachten van de 3de en 4de graad van het domein beeldende en audiovisuele kunsten.
Inschrijven

Inspiratiedag deeltijds kunstonderwijs en amateurkunsten

Hoe kan jouw academie samenwerken met de verenigingen voor amateurkunsten in je gemeente? Ontdek het tijdens onze gratis inspiratiedag!

Laat je inspireren door boeiende panelgesprekken met ervaringsdeskundigen en ontdek praktijkvoorbeelden die je meteen kunt toepassen.

  • Doelgroep: directies, gemeentelijke onderwijs- en cultuurcoördinatoren, beleidsondersteuners in het DKO, onderwijsexperten en leerkrachten.
  • Wanneer: 27 mei, van 9.30 tot 13.00 uur
  • Waar: Danspunt, Sint-Salvatorstraat 18a, Gent

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht.
Schrijf je hier in.

Kan je er niet fysiek bij zijn? Het infomoment wordt ook via Teams aangeboden. Schrijf je in via bovenstaande link en geef enkele dagen op voorhand aan of je online of ter plaatse deelneemt.

Dansplatform 2025: dansafdelingen deeltijds kunstonderwijs samen op het podium

Elk jaar brengt Dansplatform de dansafdelingen van het deeltijds kunstonderwijs uit heel Vlaanderen samen. Dit initiatief biedt leerlingen uit de 4de graad de unieke kans om buiten hun eigen stad of provincie op te treden en ervaringen uit te wisselen met andere academies.

Dit schooljaar neemt Academie Geel de organisatie op zich. Op zaterdag 3 en zondag 4 mei schitteren leerlingen van academies uit Brugge, Beveren, Buggenhout, Bornem, Noord-Limburg, Geel, Gent, Lier, Herentals, Ninove, Zaventem, Wemmel, Geraardsbergen, Mechelen, Turnhout, Meise, Londerzeel en Wuustwezel op de planken van CC De Werft.

Mis deze inspirerende ontmoetingen en prachtige dansvoorstellingen niet!

Muziek als medicijn tegen eenzaamheid voor personen met een fysieke beperking – geef jij les?

Spierziekten Vlaanderen en revalidatieziekenhuis Inkendaal slaan de handen ineen voor het project ‘Muziek als medicijn tegen eenzaamheid voor personen met een fysieke beperking’. Dit initiatief heeft als doel eenzaamheid bij mensen met een fysieke beperking (zoals een spierziekte of NAH) te verminderen door middel van muziek.

Tijdens de muzieksessies ontdekken de deelnemers nieuwe mogelijkheden bij zichzelf en krijgen ze de kans om sociale contacten te leggen.

Daarom zijn we op zoek naar lesgevers die deelnemers een instrument willen aanleren of zangles willen geven.

Interesse om les te geven? Volg de online infosessie op:

  • Woensdag 2 april om 20.00 uur
  • Zaterdag 5 april om 11.00 uur

Meer informatie.

Bevraging coördinatoren en leerkrachten DKO

Jouw stem telt! Momenteel maken we de planning voor ons begeleidingsaanbod voor volgend schooljaar. Om ons begeleidingsaanbod te optimaliseren, nodigen we jou en jouw team uit om onze korte, anonieme bevraging in te vullen. Door jullie feedback kunnen we ons begeleidingsaanbod afstemmen op jullie noden en kunnen we waardevolle contactmomenten organiseren. Samen streven we naar een nog betere ondersteuning voor jou en jouw team. Alvast bedankt om deze bevraging te bezorgen aan jullie coördinatoren en leerkrachten.

Bevraging aanbod voor leerkrachten en coördinatoren DKO.

Steekproefbevraging evaluatie begeleidingsdiensten

Sommige academies kregen nog een tweede bevraging en die kadert in een evaluatie van de werking en de taken van de pedagogische begeleidingsdiensten. Het is een steekproefbevraging in opdracht van de Vlaamse overheid, uitgevoerd door Ingenio en Tempera. Vul je ook deze bevraging in met je team voor 4 april?

Ontmoetingsdag secretariaatsmedewerkers DKO

Vorige week mochten we 80 secretariaatsmedewerkers van onze academies verwelkomen voor een boeiende ontmoetingsdag. De deelnemers kunnen de presentaties terugvinden via mijnovsg.

Er is ook al een datum voor volgend schooljaar vastgelegd, namelijk donderdag 19 maart 2026 bij ons in Huis Madou, Brussel. Je kunt hier al rekening mee houden in de planning.

Open Call: amateurdansers duiken in repertoire

Dansstroom biedt niet-professionele dansers de kans om samen met een ervaren danscoach in dansrepertoire te duiken. Dit kan diverse vormen aannemen, zoals het aanleren en heropvoeren van een scène van What the Body does not Remember van Wim Vandekeybus of Screws van Alexander Vantournhout, een deep dive in de K‑pop danstraditie of een herinterpretatie van een dans uit West Side Story.

Meer info en inschrijven.

Vind en deel eenvoudig onze contactmomenten voor het DKO

Om leerkrachten, zorgcoördinatoren en leidinggevenden in het deeltijds kunstonderwijs vlot toegang te geven tot ons aanbod aan contactmomenten, hebben we een korte video gemaakt. Hierin tonen we stap voor stap hoe je het overzicht kan raadplegen en je kan inschrijven.

Bekijk de video hier: OVSG - Contactmomenten Deeltijds kunstonderwijs (DKO)

Deel je deze link delen met je lerarenteam? Zo kan iedereen eenvoudig de juiste contactmomenten vinden en zich inschrijven.

Leerpunt: leidraad differentiatie

Elke leerling is verschillend. Verwachten dat dezelfde aanpak voor iedereen (even goed) werkt, slaat dan ook nergens op. Een verschillende aanpak voor verschillende leerlingen, zodat ze tot het beste resultaat voor zichzelf kunnen komen: dat is waar leerkrachten naar streven. Differentiatie dus.

Dat is ook waar deze leidraad op inzet: differentiatie om iedereen mee te krijgen, samen de meet te halen en ondertussen onderwijsachterstanden weg te werken. Specifiek gaat deze leidraad over differentiatie in het basisonderwijs, maar de leidraad bevat zeker ook interessante inzichten voor DKO.

Link naar de website: Leidraad Differentiatie om onderwijsachterstanden weg te werken | Leerpunt

Woensdag 23 april 2025: Vlaanderenleestdag én Buitenspeeldag!

Op woensdag 23 april 2025 vieren we de derde editie van Vlaanderenleestdag, en dit jaar valt deze samen met Buitenspeeldag. Dé perfecte gelegenheid om buiten te lezen, voor te lezen of samen te genieten van een goed boek!

Doet jouw academie ook mee?

Een leuke lees- of voorleesactiviteit verrijkt elk kunstdomein. Misschien combineren jullie dit met een BuitenToneelspeeldag, een BuitenDansdag, of maken jullie muziek, tekeningen of schilderijen in de openlucht

Inspiratie en promomateriaal
Voorleestip DKO (kinderen 2e graad)

Lees enkele pagina’s uit ‘Wat is kunst?’ van Ted van Lieshout. In dit boek, geschreven in dialoog- en briefvorm, maakt een jong meisje kennis met diverse kunstvormen. Een aanrader! Meer info over dit boek.

Opendeurdag of expo op komst? Bereik een nieuwe doelgroep!

Wil je jouw academie profileren als een warme ontmoetingsplaats en een oefenkans voor Nederlands voor anderstaligen?
Registreer je op ikdoemee.be en laat zo een misschien nog onbekende doelgroep kennismaken met jouw academie!

Tip: Zorg ervoor dat je tijdens deze momenten duidelijke info voorziet over de verwachtingen binnen de verschillende opleidingen die je aanbiedt.

Navorming ‘Muziekcreatie begeleiden’ – UCLL

Het ondersteunen van leerlingen bij het maken van eigen muziekcreaties is een uitdaging. In deze workshop ontdek je hoe je creatieprocessen kunt begeleiden, voorlopige composities kunt versterken en creatie concreet kunt implementeren in je klaspraktijk.

Deze workshop is geschikt voor leerkrachten instrument, muziekleerkrachten van groepsvakken die creatie willen integreren, en leerkrachten compositie.

Data: 1, 3, 24, 25 april of 8 mei

Info en inschrijven

Verplaatsing inspiratiedag samenwerking Amateurkunsten en DKO in de lokale context

Met veel enthousiasme keken we uit naar onze inspiratie- en netwerkdag op 25 februari. Helaas dwongen de aangekondigde treinstakingen ons ertoe deze uit te stellen. Maar geen zorgen: uitstel is geen afstel!

We zijn blij te kunnen melden dat we een nieuwe datum hebben vastgelegd: dinsdag 27 mei van 10u tot 13u. Op deze dag verwelkomen we jullie opnieuw bij Danspunt voor inspirerende gesprekken en waardevolle uitwisseling.

Inschrijven kan hier.

Redelijke aanpassingen voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften

Leerlingen met ADHD, ASS, faalangst… Hoe bied je hen de beste ondersteuning in de klas of het atelier?

We hebben een overzicht samengesteld met gerichte tips en aandachtspunten voor leraren, per domein en per specifieke onderwijsbehoefte. Dit overzicht bevat per onderwijsbehoefte:

  • mogelijke sterke kanten
  • mogelijke moeilijkheden
  • concrete tips voor in de klas of het atelier

Zo krijg je snel inzicht in hoe je elke leerling optimaal kunt begeleiden!

Lees hier meer

Netwerk DJ en muziekproductie: we pikken de draad opnieuw op!

Het Netwerk voor leerkrachten DJ en muziekproductie gaat dit schooljaar verder, maar in een vernieuwde vorm! De afgelopen twee jaar brachten we beide doelgroepen samen in gezamenlijke sessies. Dit jaar kiezen we voor een gerichtere aanpak en splitsen we de sessies op, zodat we nog beter kunnen inspelen op de specifieke noden van leerkrachten DJ en leerkrachten muziekproductie.

We nodigen alle leerkrachten die met DJ-ing of muziekproductie bezig zijn uit om deel te nemen aan onze online netwerkmeetings. Nieuwe geïnteresseerden kunnen nog aansluiten!

Dinsdag 18 maart (10:00 – 11:30) – Focus op DJ

Inschrijven voor de sessie DJ

Dinsdag 22 april (10:00 – 11:30) – Focus op muziekproductie

Inschrijven voor de sessie muziekproductie

We vragen je vriendelijk om deze uitnodiging door te sturen naar de betrokken leerkrachten.

Historisch Dansfestival in Veurne: 15-19 april 2025

Wat maakt een pavane statig en een gaillarde energiek? Hoe beweeg je op een menuet? Hoe voelt een sarabande? Dit festival biedt een unieke kans voor zowel dansers als muzikanten om historische dans en muziek in hun oorspronkelijke context te beleven.

Onder leiding van dansmeester Lieven Baert maak je kennis met dansen uit de Renaissance, Barok en Regency-periode gespeeld door Marrie Mooij (barokviool), Dirk Moelants (gamba), Jan Devlieger (klavecimbel) en het Bont Barokensemble van Early Music & beyond.

In een organisatie van Stad Veurne, de uitleendienst van de Provincie Oost-Vlaanderen en Vuurvogels vzw.

Meer informatie

Kenniscentrum Leerpunt: leidraad Hoge Verwachtingen

Leerpunt werd in 2022 opgericht met als doel de onderwijspraktijk te versterken via wetenschappelijke inzichten. Evidence-informed werken, praktijkvoorbeelden verzamelen en relevant onderwijsonderzoek samenbrengen zijn de belangrijkste doelen van het kenniscentrum. Leerpunt is voornamelijk gericht op leerplichtonderwijs, maar ook voor het deeltijds kunstonderwijs zijn hun bevindingen interessant.

Zo vind je er de 'leidraad Hoge verwachtingen', een praktische gids die concrete richtlijnen geeft over hoe je als leerkracht ervoor zorgt dat je de lat hoog legt én je leerlingen begeleidt in het proces om die lat te halen. Wat maakt dat je verwachtingen kunnen verschillen van leerling tot leerling? En welke impact heeft dit op het leerproces?

De link naar de leidraad vind je hier.

Kijkwijzer leerlingendossier: optimaliseer je aanpak

Ontdek de nieuwe Kijkwijzer voor het leerlingendossier op het DKO Kompas! Deze handige tool biedt praktische tips voor:

  • gepast taalgebruik;
  • het selecteren en bijhouden van leerlingengegevens;
  • privacy en veiligheid, zodat gegevens altijd goed beschermd zijn.

Lees verder en ontdek hoe je je leerlingendossier efficiënt en veilig kunt opbouwen.

Toegang tot de kijkwijzer voor podiumkunsten

  1. Klik op de knop Leerlingenbegeleiding.
  2. Scroll naar onder in de lijst en klik op het laatste document om de 'Kijkwijzer Leerlingendossier DKO' te downloaden.

De richtlijnen en de procedures zijn voor alle domeinen gelijk.

The Erasmus Orchestra: Een Europese muzikale uitwisseling

Heb je al gehoord van het Erasmusorkest? Dit unieke orkest bestaat uit Erasmusstudenten van verschillende Europese conservatoria en biedt een geweldige kans voor muzikale uitwisseling op Europees niveau.

Ontdek alles over dit bijzondere orkest op hun website: Erasmus Orchestra Info

Ken je Erasmusstudenten? Moedig hen dan aan om zich snel kandidaat te stellen via hun conservatorium!

Grenswijs

Grensoverschrijdend gedrag komt voor op plaatsen waar mensen samenleven. Ook academies kunnen hiermee te maken krijgen. Voorbeelden van dergelijk gedrag zijn agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Icoba, Pimento en Sensoa sloegen de handen in elkaar en ontwikkelden een website, genaamd ‘Grenswijs’, die tools aanreikt om een beleid op drie niveaus (reactie, preventie en kwaliteit) uit te werken rond psychische, emotionele en lichamelijke integriteit. Wil je je beleid op leerlingenbegeleiding in de academie verder uitbouwen en rond dit subthema aan de slag, neem dan een kijkje op Grenswijs.be.

Ontdek de nieuwste updates in het DKO-Kompas!

We actualiseren het DKO-Kompas voortdurend met frisse inzichten en inspirerende materialen. Recent zijn We actualiseren het DKO-Kompas voortdurend met frisse inzichten en inspirerende materialen. Recent zijn praktijkgerichte voorbeelden toegevoegd voor het domein Muziek. De voorbeelden zijn direct toepasbaar in de klaspraktijk en brengen creativiteit en technologie samen!

Nieuw toegevoegd:

DJ-technieken

Creëren

Onderzoeken en technologische media

Leerlingenbegeleiding

Nodig je je team uit om samen in het vernieuwde DKO-Kompas te duiken en zich te laten inspireren?

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.