Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Vormingstraject Competentiebouwer – op weg naar een kwaliteitsvolle buitenschoolse opvang
Buitenschoolse opvang neemt een belangrijke plaats in in het leven van kinderen en ouders. Een kwaliteitsvolle buitenschoolse kinderopvang is een plek waar kinderen zich thuis voelen, waar ouders welkom zijn en waar medewerkers kunnen floreren.
Vanuit een grote betrokkenheid bij en jarenlange ervaring in de buitenschoolse kinderopvang, ontwikkelden oMvormiNg, Blenders en VCOK het vormingstraject “Competentiebouwer”. We geloven dat competente kinderbegeleiders de belangrijkste hoeksteen vormen van een kwaliteitsvolle kinderopvang.
U vindt meer informatie via de flyer Competentiebouwer.
Competentiebouwer richt zich vooral op:
- het versterken van de competenties van de medewerkers op vlak van spelen en pedagogisch omgaan met kinderen en op vlak van samenwerken met collega’s, ouders en buurt. Daarnaast is er de nodige aandacht voor diversiteit en zelfreflectie.
- het verhogen van de goesting en ondersteuning in de job van kinderbegeleider in de buitenschoolse kinderopvang
Wil jij ook inzetten op competentieverhoging en kwaliteit van de buitenschoolse opvang? Volg dan de online infosessie van 3 april van 14u tot 15u. In deze infosessie gaan we verder in op de meerwaarde van de opleiding, stellen we de verschillende modules kort voor en staan we stil bij een aantal praktische zaken zoals lesuren, aantal deelnemers, locatie, aanvragen en prijs. Uiteraard bieden we ook ruimte voor vragen van de deelnemers.
Inschrijven voor de online infosessie kan via deze link: https://forms.office.com/r/1KSPESaZ63
Kan je niet aanwezig zijn tijdens het infomoment, maar ben je wel geïnteresseerd of heb je nog vragen, dan kan je altijd contact opnemen met
- Marjan Huybrechts via marjan@omvorming.be
- Carine Breugelmans via carine.breugelmans@blenders.be
Zij helpen je graag verder op weg.
Hoe krijgen we meer mannen aan de slag in de kinderopvang?
Wij vinden genderdiversiteit en inclusie fundamenteel, ook in onze kinderopvang.
Graag bezorgen we jullie de nieuwe brochure die VVSG n.a.v. mannendag rond deze thematiek lanceerde.
Netwerkdag Nestling op 22 november 2024
De Netwerkdag Nestling vond plaats op 22 november 2024.
De werking van zorginspectie, de nieuwe ratio-regelgeving, de laatste nieuwtjes rond beleidsvoerend vermogen, kinderparticipatie en mooie praktijkvoorbeelden rond het BOA-verhaal (i.s.m. partners als VVSG en Mentes) stonden als thema's op de agenda.
De presentaties van deze dag vindt u hier terug:
- Zorginspectie in de kinderopvang
- i-mens - Ratioverlaging in de kinderopvang
- GOTALK
- i mens beleidsvoerend vermogen
- Mentes - Naar een kwaliteitslabel kleuteropvang
- Decreet Buitenschoolse opvang en activiteiten BOA
Wijzigingen decreet kinderopvang
Op 17 april 2024 heeft het Vlaams Parlement het decreet kinderopvang van baby's en peuters gewijzigd. De Vlaamse Regering bekrachtigde deze veranderingen op 18 april 2024.
Enkele wijzigingen hebben gevolgen voor de organisatoren van buitenschoolse opvang:
Organisatoren kleuteropvang met kwaliteitslabel controleren het uittreksel uit het strafregister bij een aanstelling. Zij mogen dit nu, net als in het jeugdwerk en het onderwijs, niet langer bewaren.
De vergunde kinderopvang van baby's en peuters kan voortaan ook voor schoolgaande kinderen een inkomensgerelateerde bijdrage vragen, als zij hoofdzakelijk baby's en peuters opvangen. Structurele opvang van kinderen die naar de basisschool gaan, valt onder het decreet BOA.
Verdere info staat ook op de website van Opgroeien: Het decreet Kinderopvang van baby's en peuters | Kind en Gezin
De IJsjesnorm! – Speelplekken op ijsjesafstand.
Spelen is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren, maar niet alle speelplekken zijn even gemakkelijk bereikbaar. Met de IJsjesnorm willen we in kaart brengen hoe lang kinderen onderweg zijn om een speelplek te bereiken. Dat doen we aan de hand van een ijsje.
Benieuwd hoe je hiermee als school aan de slag kan gaan? Lees dan zeker verder!
Onderzoek VAPH
In opdracht van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), loopt er een onderzoek om zicht krijgen op de diensten en organisaties waarmee gezinnen met jonge kinderen in contact komen en de ondersteuning die zij bieden. De Vrije Universiteit Brussel en het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin voeren het onderzoek uit. Opgroeien ondersteunt dit mee.
De onderzoekers nodigen medewerkers in de kinderopvang uit om een vragenlijst in te vullen. Met vragen of opmerkingen kunnen ze via mail terecht bij de onderzoeker Delphine West: delphine.west@vub.be.
Opgroeien.be: een website voor professionals: je kan feedback geven!
Alle professionele informatie (voor alle professionals die werken met en voor kinderen, jongeren en hun gezinnen ) op kindengezin.be en jeudhulp.be verhuist naar
Men rekent nu op de professionals die deze informatie raadplegen om te helpen bij het uitwerken van een nieuwe structuur.
Meer info hierover evenals de stakeholdersbevraging vind je via de link: