Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Verplicht: een intern noodplan
Elke school moet volgens de welzijnswet over een actueel noodplan beschikken met voorzorgsmaatregelen voor mogelijke crisissen. Dit is een beleidsdocument en maakt deel uit van het preventieregister. Het beschrijft de maatregelen, procedures en instructies die de onderwijsinstelling heeft voorbereid om de gevolgen van eventuele noodsituaties zo goed mogelijk op te vangen, te beperken en te bestrijden.
De Gemeenschappelijke preventiedienst van het GO! biedt een uitgebreide leidraad bij het intern noodplan en actiekaarten per crisis.
In een noodplan verzamel je informatie over de school of instelling (contactgegevens, schooltijden, aanwezigheden) en kaarten van de school en de buurt (inplanting in de buurt, plattegrond van het terrein, grondplannen van de gebouwen). Deze informatie heb je bij de hand om de hulpdiensten te kunnen informeren. Daarnaast omvat het ook de samenstelling en rollen van jouw crisisteam, de locaties van het crisiscentrum en actiekaarten per crisis. Dit helpt je snel actie te ondernemen bij verschillende mogelijke crisissen.
De Onderwijsinspectie kan dit, los van een gewone doorlichting, controleren tijdens een ‘Doorlichting BVH’ (bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne).
Updaten, oefenen en evalueren
Het noodplan moet up-to-date zijn en je moet het regelmatig inoefenen. Iedereen op school moet het noodplan kennen of weten te vinden, ook bij personeelswissels.
Je zorgt best voor een fysieke én een digitale vindplaats. Sla het crisisplan en alle bijhorende documenten samen op, zodat ze steeds bereikbaar zijn en zorg dat de juiste collega’s de nodige toegangen hebben. Sla ook de link naar deze pagina op tussen de favorieten in je browser. Zo heb je steeds handige templates en contactgegevens bij de hand.
Neem de update van je intern noodplan en de bijhorende documenten op in je jaarplanning.