Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

De modernisering van het secundair onderwijs

Op 1 september 2021 werden de nieuwe structuur en organisatie van de tweede graad van het secundair onderwijs van kracht. De matrix met nieuwe studierichtingen en bijbehorende onderwijsdoelen worden progressief verder ingevoerd. Ook andere maatregelen krijgen verder vorm, zoals van flexibele leertrajecten, CLIL, de uitbouw van duaal leren, leerlingenbegeleiding… of zijn in voorbereiding, zoals gestandaardiseerde toetsen in het SO. 

Of toch niet helemaal? Op 16 juni 2022 vernietigde het Grondwettelijk Hof het decreet met de eindtermen voor de tweede en derde graad. Ze motiveren hun beslissing met de vaststelling dat de eindtermen te gedetailleerd zijn. We doen er alles aan om de planlast op school te beperken en iedereen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over de timing van nieuwe eindtermen en leerplannen. Op onze pagina over de eindtermen houden we je steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

In de pers en onze eigen nieuwsberichten vallen intussen heel wat termen die te maken hebben met de modernisering. Wat zijn eindtermen nu precies? Wat is de matrix SO? Wat is een finaliteit, een sleutelcompetentie, een leerplan? Met onze nieuwe Veelgestelde vragen lees je je snel weer in! Staat jouw vraag er niet tussen? Mail dan naar pbd@g-o.be

Onze ondersteuning

Overzicht van de onderwijsdoelen

Op deze pagina vind je een overzicht van de eindtermen, cesuurdoelen en doelen uit beroepskwalificaties voor de tweede graad SO. Deze doelen zijn verwerkt tot GO! leerplannen die je, aangevuld met didactische wenken,  terugvindt in GO! Navigator. We gaan er nog mee aan de slag tot er leerplannen gemaakt zijn op basis van nieuwe eindtermen. Voor de derde graad waren de eindtermen nog niet in gebruik genomen. Door de vernietiging van het Grondwettelijk Hof zal dat ook nooit gebeuren. We bieden de lijsten met eindtermen voor de derde graad daarom niet meer aan. We werken dit schooljaar met de intentie om in september voor de derde graad met leerplannen aan de slag te gaan gebaseerd op nieuwe eindtermen.

Leerplanimplementatie

PBD-GO! biedt vakspecifieke sessies aan om de implementatie van de nieuwe leerplannen te ondersteunen. Het programma vind je hier.

Modernisering SO: van kijkwijzer naar wegwijzer

Met deze opleiding ondersteunen we beleidsteams van secundaire scholen in de volgende stappen van de modernisering SO. Scholen zijn eigenaar van hun eigen traject in de modernisering. PBD-GO! en scholengroepen werken samen om scholen daarin te ondersteunen. Deze opleiding is een kans om  reflectie en inschaling in te lassen over waar je als school staat in de onderwijshervorming. Via wegwijzers krijg je vervolgens handvatten om verder te groeien in dat traject.


Jouw contactpersoon

Pedagogische begeleidingsdienst

Pedagogische begeleidingsdienst

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel