Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Onderwijspersoneel

In deze rubriek komen de beleidsstandpunten en regelgeving rond het onderwijspersoneel aan bod. Het gaat momenteel om regelgeving inzake bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs en secundair onderwijs, over de transitie van personeelsleden van Onderwijs naar Welzijn, het verlof voor verminderde prestaties en klokkenluiders en personeel van de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB).

Laatste update: 13 maart 2024
8 maart 2024 - Koninklijk Besluit inzake de bekwame helper - Publicatie Belgisch Staatsblad

Er is eindelijk een regelgevend kader (Koninklijk Besluit) voor de figuur van de bekwame helper; daarmee komt er een einde aan de juridische “grijze zone” waarbinnen verpleegkundige handelingen binnen onderwijs werden gesteld.  
Een bekwame helper is iemand die zélf geen verpleegkundige is, maar in het kader van zijn of haar beroep of een vrijwillige activiteit - buiten een zorginstelling - toch één of meerdere verpleegkundige handelingen wil en mag verrichten. 

De bekwame helper treedt niet op als vervanger van een gekwalificeerd gezondheidsbeoefenaar. De focus ligt niet op de medische bijstand maar op het garanderen van het welzijn van leerlingen.  
Door de invoering van het statuut worden deze handelingen gelegaliseerd, zijn de bekwame helpers wettelijk beschermd en kunnen ze op legale wijze eenvoudige verpleegkundige handelingen stellen.

Alle informatie over de bekwame helper vind je op de volgende website: Bekwame helper | FOD Volksgezondheid (belgium.be).  
Mocht je hier nog vragen over hebben, kan je die richten aan bekwamehelper_aidantqualifie@health.fgov.be
23 februari 2024 - voorontwerp van besluit tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering, wat betreft personeel in het basisonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, het secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs, de onderwijsinternaten, de leersteuncentra, de centra voor leerlingenbegeleiding, de inspectie en het hoger onderwijs - tweede principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering 

Na onderhandelingen met de sociale partners wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel diverse besluiten rond de personeelsregelgeving in het onderwijs. Het gaat om wijzigingen over de verloven; de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie en wedertewerkstelling; de erkenning van prestaties als nuttige ervaring voor het bekwaamheidsbewijs; de lerarenbonus; het gebruik van omkaderingsgewichten in de centra voor leerlingenbegeleiding; en de onderwijsinternaten. Heel specifiek zijn er nu nog twee technische wijzigingen aangebracht. Je kan de documenten hier raadplegen. 

Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

30 januari 2024 - Voorontwerp van besluit tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering, wat betreft personeel in het basisonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, het secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs, de onderwijsinternaten, de leersteuncentra, de centra voor leerlingenbegeleiding, de inspectie en het hoger onderwijs - Onderhandeld in sectorcomité X 

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse besluiten rond de personeelsregelgeving in het onderwijs. De onderhandelingen in sectorcomité X zijn afgerond en het gaat nog voor advies naar de Raad van State.  

Het GO! heeft een protocol van akkoord gegeven, maar we hebben (nogmaals) de opmerking gegeven dat het onrechtvaardig is dat in de CLB's een directeur met BA diploma minder zal verdienen dan een coördinator MA of een arts.  

Verder is het goed dat er omstandigheidsverlof wordt ingevoerd in geval van zwangerschapsverlies, maar we merken op dat er zich een situatie kan voordoen waarbij een personeelslid nog niet de mogelijkheid heeft gehad om een zwangerschap te melden of nog niet weet dat ze zwanger is op het moment dat er zich een zwangerschapsverlies voordoet. Het besluit geeft niet duidelijk weer of het personeelslid in die situatie aanspraak kan maken op twee werkdagen omstandigheidsverlof.  

De nodige informatie over deze besluiten is na te lezen in deze Op Stapel.  

12 januari 2024 - Voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van diverse besluiten van de Vlaamse Regering, wat betreft personeel in het basisonderwijs, het deeltijds kunstonderwijs, het secundair onderwijs, het volwassenenonderwijs, de onderwijsinternaten, de leersteuncentra, de centra voor leerlingenbegeleiding, de inspectie en het hoger onderwijs - eerste principiële goedkeuring

De Vlaamse Regering wijzigt principieel diverse besluiten rond de personeelsregelgeving in het onderwijs. Het gaat om wijzigingen over de verloven; de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie en wedertewerkstelling; de erkenning van prestaties als nuttige ervaring voor het bekwaamheidsbewijs; de lerarenbonus; het gebruik van omkaderingsgewichten in de centra voor leerlingenbegeleiding; en de onderwijsinternaten. 

Je kan documenten hierover raadplegen via volgende linken: nota en besluit Vlaamse Regering 

Het wijzigingsbesluit wordt eerst voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners en gaat daarna voor advies naar de Raad van State.  


Jouw contactpersoon

Jan Fransen

teamcoördinator, Beleid en belangenbehartiging

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel