Dit VN-Verdrag omvat bepalingen omtrent onderwijs aan kinderen en jongeren met een handicap, waaronder de progressieve realisatie van inclusief onderwijs. Met de nota van 25 oktober 2019 en de conceptnota van 25 juni 2021 bevestigt de Vlaamse regering het principe van inclusie, maar wenst ze hierbij stapsgewijs te werken en de doelstellingen omtrent inclusie pragmatisch en realistisch in te vullen. Het creëren van voldoende maatschappelijk draagvlak en pedagogische houvast is cruciaal.
Met het nieuw decreet over leersteun, dat het M-decreet voor kinderen met specifieke onderwijsbehoeften vervangt, is het de intentie om verder te werken aan het draagvlak met het oog op een meer geleidelijke realisatie van inclusief onderwijs.
De maatregelen worden pas ingevoerd vanaf schooljaar 2023-2024. In het decreet leersteun wordt een nieuw model voor ondersteuning van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften in het gewoon onderwijs uitgewerkt: het leersteunmodel.
De ambitie is om ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen met een maximale leerwinst. Het decreet wil de onderwijskwaliteit verhogebn, maar ook werkbaarheid voor scholen en leerkrachten waarborgen.
Definitieve goedkeuring ontwerpdecreet leersteun
Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over leersteun voor leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften en hun leerkrachten in scholen voor gewoon onderwijs en voor het buitengewoon onderwijs. Het vervangt het huidige M-decreet, met als doelstelling dat elke leerling in Vlaanderen de juiste ondersteuning krijgt, vanuit het adagium 'gewoon onderwijs als het kan en buitengewoon onderwijs als het nodig is'. Het mikt op onderwijskwaliteit, maximale leerwinst en een optimale ontwikkeling voor alle leerlingen, met een model dat doenbaar en haalbaar blijft voor de schoolteams en alle andere betrokkenen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.
Advies m.b.t. het ontwerpdecreet leersteun RvS
Op 18 november 2022 werd het voorontwerp van decreet over leersteun voor de tweede keer principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Daarop werd het advies gevraagd van de Raad van State, dat werd verkregen op 27 februari 2023.
Naar aanleiding van een wijziging aan het financieringssysteem in het voorontwerp van decreet werd er opnieuw advies gevraagd aan de Inspectie van Financiën. Een gunstig advies onder voorwaarden werd verleend op 11 januari 2023. Het begrotingsakkoord werd gegeven op 16 februari 2023.
De kans is groot dat halverwege maart het voorontwerp definitief goedgekeurd waarna het ontwerp van decreet aan het Vlaams Parlement wordt voorgelegd. Het is nu eenmaal het parlement dat decreten goedkeurt. Het is pas dan dat we een definitief decreet zullen hebben.
Uitvoeringsbesluit voorontwerp decreet leersteun
Decreet Leersteun: uitvoeringsbesluit bepalingen met betrekking tot de samenwerking tussen het gewoon en het buitengewoon onderwijs
Decreet Leersteun: steun professionalisering centra voor leerlingenbegeleiding (CLB’s)
Tweede principiële goedkeuring aan het ontwerp van decreet
De beleidsvoorstellen zijn nog niet definitief en kunnen nog veranderen. Een conceptnota en ontwerp van decreet zijn nog geen beslist beleid. Pas wanneer het Vlaams Parlement het decreet goedkeurt, is er sprake van beslist beleid.
Advies Algemene Raad VLOR
- verzelfstandiging van de leersteuncentra en de toeleiding via één spoor;
- de realisatie van een ambt van leerondersteuner;
- het streven naar een referentiekader voor kwaliteitsvolle ondersteuning in co creatie met het onderwijsveld. Het referentiekader is nog in ontwikkeling.
Wat echter opvalt aan het voorontwerp van decreet is dat er nog steeds geen globaal plan voor inclusie werd uitgewerkt en dat de aangekondigde versterking van de basiszorg en de verhoogde zorg, nog geconcretiseerd moeten worden.
De VLOR geeft ook drie nieuwe kernboodschappen mee.
- De operationalisering voor de versterking van de basiszorg en de verhoogde zorg, de fundamenten van het zorgcontinuüm ontbreekt;
- Het voorontwerp van decreet heeft een grote impact op de opdracht van het CLB, zoals de administratieve overlast van de gemotiveerde verslagen. We vragen ook om bij de monitoring de kwaliteit van het samenspel CLB-school steeds te bekijken in functie van een optimaal leerproces voor elke leerling;
- Tenslotte betreurt de VLOR dat er nog geen referentiekader is voor kwaliteitsvolle leersteun, terwijl dit voorontwerp van decreet er uitdrukkelijk naar verwijst. Het is voor de Vlor dan ook onmogelijk om zijn advies uit te brengen over de artikelen die verwijzen naar het referentiekader.
Aanvullingen Q & A
Er is nog heel wat onduidelijkheid rond de organisatie van leersteun en de leersteuncentra. Het verdere traject van de conceptnota via de verschillende interne en externe adviescommissies zal verduidelijking en verfijning brengen. Een aantal extra, verduidelijkende vragen zijn gesteld aan de overheid.
De antwoorden in de Q&A zijn het resultaat van een grondige lezing van de memorie van toelichting bij het ontwerpdecreet en afstemming en overleg tussen de verschillende onderwijskundige diensten van het GO!.
Eerste principiële goedkeuring aan het ontwerp van decreet
23 september 2021
VLOR advies over de conceptnota voor het decreet leersteun
De VLOR vraagt wel om de terminologie in de conceptnota te verduidelijken zodat iedereen dezelfde taal spreekt en er ook draagvlak kan ontstaan. Ook moet beter worden geëxpliciteerd welke rol en verantwoordelijkheden de verschillende actoren toebedeeld krijgen en hoe ze zullen uitgerust worden om die te vervullen. Het is voor de Vlor ook nog onvoldoende duidelijk hoe de voorgestelde maatregelen zullen worden gefinancierd.
Goedkeuring aan de conceptnota decreet leersteun
In een conceptnota voor een nieuw decreet leersteun geeft de minister de contouren mee voor een nieuw decreet dat het huidige M-decreet zal moeten vervangen en het leersteunmodel vastlegt. De conceptnota zet in op de versterking van het gewoon onderwijs, de leersteun en het buitengewoon onderwijs
Goedkeuring nota begeleidingsdecreet
Nieuws
Documenten
- 01) Goedkeuring VR-25-10-2019-Naar-een-begeleidingsdecreet-voor-leerlingen-met-specifieke-onderwijsbehoeften
- 02) conceptnota decreet leersteun
- 03) Vlor advies conceptnota decreet leersteun
- 04) Ontwerp van het decreet leersteun
- 05) Presentatie ontwerpdecreet leersteun - 8 juli 2022
- 06) Ontwerpdecreet leersteun-principes-Q&A
- 07) Leersteundecreet - Q&A 2 september 2022
- 08) Eerste principiële goedkeuring ontwerpdecreet leersteun 08 07 22
- 09) Vlor advies voorontwerp decreet leersteun
- 10) Motie van toelichting bij ontwerp van het decreet leersteun
- 11) Tweede principiële goedkeuring ontwerpdecreet leersteun 18 11 22
Jouw contactpersoon
Bernard Billiet
beleidsondersteuner, Beleid en belangenbehartigingWillebroekkaai 36, 1000 Brussel