Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

Pagina delen

VAD is het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Dit omvat ook psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Samenwerking GO! en VAD

Voor wie?

Vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectief wil VAD de Vlaamse bevolking in het algemeen en intermediairs in het bijzonder deskundiger maken in het omgaan met alcohol en andere drugs. Onderwijs is één van de maatschappelijke sectoren waarin de VAD actief aan preventie doet.

Ondersteuning

 • Onderbouwd advies

Als expertisecentrum volgt VAD nieuwe ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk. VAD doet praktijkgericht onderzoek bij leerlingen secundair onderwijs, hoger onderwijs en uitgaanders. In hun onderzoeksdatabank  vind je onderzoek over middelengebruik, gokken en gamen.

De visieteksten voor onderwijs bieden verheldering bij moeilijke vragen inzake de alcohol- en drugthematiek.

 • Kant-en-klare materialen en methodieken

Je hoeft helemaal geen drugexpert te zijn om op dit thema in te zetten. Beschikken over correcte informatie en over sterke methodieken op maat vormt de ruggensteun wanneer je aan de slag gaat. Raadpleeg dus zeker de materiaalselectie voor onderwijs van VAD.

VAD ontwikkelde de methodiek Drugbeleid op School (DOS).

De VAD-leerlingenbevraging is een handig instrument om een objectief beeld te krijgen van het middelengebruik van jouw leerlingen in het secundair onderwijs. Je kan met de resultaten aan de slag om je DOS te ontwikkelen, bij te sturen of te evalueren.

 • Opleidingen 

VAD biedt algemene opleidingen aan. Opleidingen specifiek voor onderwijs worden in samenwerking met het regionale CGG-preventiewerker of op regionaal niveau uitgevoerd. Je neemt dus best contact op met jouw schoolspecifieke vraag bij deze lokale preventiewerkers .

 • Ondersteuning op maat

De CGG-preventiewerkers en intergemeentelijke/lokale preventiewerkers hebben een schoolondersteunende opdracht en staan klaar met deskundige coaching omtrent tabak, alcohol en illegale drugs. Bij hen kan je terecht voor ondersteuning op maat van jouw school.

Heb je een vraag?

Dean Hellebuyck - 0473 62 36 69

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.