Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Om ons strategisch plan GO! 2030 in praktijk te brengen, maken we een speerpunt van professionalisering: we vormen immers een grote professionele leergemeenschap. De uitdagingen die er zijn en de kansen en oplossingen die onder andere digitalisering en data ons bieden, vergen een grote expertise van onze onderwijsprofessionals. Die expertise vraagt om een brede, wetenschappelijk onderbouwde kijk op professionalisering, en voldoende tijd en middelen om ze mogelijk te maken.
De visieteksten leggen elk afzonderlijk de nadruk op de nood aan expertise. Hoe een school die nood invult, zal een onderdeel zijn van het volledige schoolontwikkelingsplan en een invloed hebben op de schoolorganisatie.
Ondersteuningsfiches per bouwsteen
Voor elke bouwsteen binnen het strategisch plan (bv. effectieve didactiek, doelgerichte differentiatie, flexibele infrastructuur...) is een ondersteuningsfiche beschikbaar (cf. downloads) die onderwijsinstellingen die hiermee aan de slag willen gaan, verder op weg helpt. In deze fiches vind je waardevolle doorverwijzingen naar meer informatie over de bouwsteen in kwestie, ondersteunend materiaal voor de klaspraktijk, verdiepende literatuur en het ondersteuningsaanbod van de PBD.
Deze fiches bevinden zich momenteel nog in een conceptuitvoering, in het kader van de tweede pilootfase van GO! 2030 in beeld. Tegen het begin van het schooljaar 2025-2026 worden deze verder op punt gezet. Fiche 10 over flexibele infrastructuur is nog in ontwikkeling en wordt zo snel als mogelijk toegevoegd.
Literatuur
Hoe willen we daartoe komen? – De lerende en het leerproces
+ Johnson, D. W., & Johnson, R. T. (2013). The impact of cooperative, competitive, and individualistic learning environments on achievement. In J. Hattie & E. Anderman (Eds.), International handbook of student achievement (372-374). New York: Routledge.
+ Peeters J. (2022). Zelfregulerend leren Hoe? Zo!. Uitgeverij LannooCampus.
+ Struyven, K., Ghyeyssens, E., Coubergs, C., De Doncker, H., & De Neve, D. (2021). Binnenklasdifferentiatie in de praktijk. Ieders leer-kracht realiseren (4e editie). Uitgeverij Acco.
Welke ondersteunende voorwaarden zijn er nodig? – De leeromgeving
+ Vandevelde, M. (2023). Innovatieve leeromgevingen op school. Pedagogische projecten koppelen aan fysieke ruimtes. Politeia.
+ Valcke, M., & Adams, B. (2023). Digitaal Leren: Slimme keuzes maken: de juiste digitale leermiddelen voor jouw klas. Owl Press.
+ Vandecandelaere, M., Van den Branden, N., Juchtmans, G., Vandenbroeck, M. , & De Fraine, B. (2016). Flexibele Leerwegen. Inspiratiegids voor basisonderwijs en secundair onderwijs. Uitgeverij Lannoo.
Wat eist dit van het schoolbeleid?
+ Verbiest, E. (2022). Professionele leergemeenschappen: Een inleiding (6e editie). Garant Uitgevers.
+ Marichal, K., & Wouters, K. (2018). Naar gedeeld leiderschap: van oud naar nieuw leidinggeven. Pelckmans.
+ Maenen, S. (2018). Van Babel tot ontwerp: concepten en methoden voor organisatieontwikkeling. Pelckmans.