Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Een idee-genererende divergentie techniek om een veelheid aan ideeën op een gezamenlijke manier te genereren. Dit werkt het best in groepen van drie tot zes deelnemers (maximaal acht) en vereist minimum dertig minuten.
Waarom?
Elke deelnemer krijgt de kans om ideeën op te schrijven. De methode werkt drempelverlagend om ook de bijdrage van de introverte deelnemers mee te nemen. Dit resulteert in een grotere diversiteit aan ideeën en een meer inclusief proces. Het samenbrengen van verschillende perspectieven leidt tot betere resultaten. Deze techniek is effectief in het genereren van kwalitatief hoogstaande ideeën.
Aanpak
Schrijf de HKW-vraag prominent op het bord/flap/Miro waarop je tijdens deze sessie gaat werken.
Stap 1 - Elke deelnemer noteert in stilte de eerste drie ideeën op een blad. Dit kan in de vorm van woorden, tekeningen, enz. De deelnemers krijgen vijf minuten.
Stap 2 - Na vijf minuten geeft elke deelnemer het blad door aan de persoon links van zich.
Stap 3 - Hierna kunnen de deelnemers ideeën toevoegen aan de reeds bestaande ideeën of besluiten om één of meerdere ideeën te negeren en nieuwe ideeën op te schrijven. Hiervoor krijgen de deelnemers opnieuw vijf minuten.
Stap 4 - Herhaal de vorige twee stappen totdat elke deelnemer een bijdrage heeft geleverd aan elke andere deelnemer zijn/haar ideeën (m.a.w. iedereen heeft weer hun originele blad voor zich).
Stap 5 - Elke deelnemer plakt drie tot vijf bolletjes (of stipt met een marker) bij de voor hen beste ideeën.
Je bespreekt het resultaat, hergroepeert of combineert ideeën en noteert deze op nieuwe post-its.
Maak foto's van elke flap. Kleef je foto's meteen in je Miro-board zodat elk teamlid steeds een visuele weergave heeft op het even welk toestel.
Inclusief design
Het organiseren van een workshop brainwriting met leerlingen, ouders en leerkrachten en of andere doelgroepen kan bijdragen aan een inclusief ontwerp. Leerlingen hebben een uniek perspectief dat kan leiden tot mooie ideeën.
Door de combinatie van ideeën kan een beter begrip ontstaan van de diverse behoeften. Je oplossing kan makkelijker een antwoord bieden op de vraag die we bij de stakeholdermapping-tool hebben gesteld: 'Wat zit er voor mij in deze vernieuwing/innovatie/verandering'?
Materiaal
Er is geen template. Gebruik een flipchart, een whiteboard of projecteer een Miro-board en doorloop bovenstaande stappen.
- Brainwriting template
- Post-its
- Schrijfgerief
- Whiteboard/groot blad papier/flipchart/… om post-its op te plakken OF online 'plaats' zoals Miro