Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Organiseer jij buitenschoolse opvang of naschoolse opvang?
Rechts vind je de regelgeving en een voorbeeldcontract voor personeelsleden belast met ochtend-, avond- en middagtoezicht.
Netwerkdag Nestling op 22 november 2024
Voor wie zin heeft in een netwerkdag vol actuele informatie en inspirerend materiaal rechtstreeks vanuit de goede praktijk in ons werkveld voorzien wij deze keer een afzonderlijk programma voor baby's en peuters en buitenschoolse kinderopvang.
We zetten de werking van zorginspectie, de nieuwe ratio-regelgeving, de laatste nieuwtjes rond beleidsvoerend vermogen, kinderparticipatie en mooie praktijkvoorbeelden rond het BOA-verhaal (i.s.m. partners als VVSG en Mentes) als thema's op de agenda.
Waar? Marie-Elisabeth Belpairegebouw , Simon Bolivarlaan 17 te Brussel
het programma Netwerkdag Nestling - baby's en peuters
het programma Netwerkdag Nestling - buitenschoolse opvang
Inschrijven kan tot en met 4 oktober 2024!
inschrijven voor de netwerkdag baby's en peuters
inschrijven voor de netwerkdag buitenschoolse opvang
Vernieuwde publicatie inclusieve kinderopvang
Er is een vernieuwde publicatie inclusieve kinderopvang
VBJK hernieuwde de publicatie 'inclusie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften' voor kinderopvang van baby's en peuters en buitenschoolse opvang.
Deze publicatie helpt je na te denken over je visie op inclusie en je werking en geeft antwoord op je bezorgdheden.
Via de link: publicatie 'inclusie van kinderen met specifieke ondersteuningsbehoeften'
Het inspiratiekader in de kijker
Ben je er nog niet uit over de samenwerking, de inspraak van kinderen en gezinnen of de toegankelijkheid van jouw BOA-aanbod? Snuister zeker eens in de reflectievragen, methodieken en praktijken die je kan terugvinden in het inspiratiekader van BOA.
Via de link: Het Inspiratiekader - Opgroeien!
Webinar inspirerende ontwerpen BOA
Het decreet Buitenschoolse Opvang en Activiteiten vraagt om een nieuw lokaal beleid. Dit brengt uitdagingen, kansen, goesting, maar misschien ook onzekerheid met zich mee.
De Arteveldehogeschool heeft, na onderzoek, 12 inspirerende ontwerpen ontwikkeld om BOA lokaal in de praktijk te brengen.
Op dinsdag 25 juni om 9.30 uur lichten zij deze ontwerpen toe tijdens een gratis webinar. Wil je er graag bij zijn? Schrijf je online in.
Ben je geïnteresseerd, maar lukt 25 juni lukt voor jou? Laat het weten. Mogelijk volgt er nog een tweede moment.
Wijzigingen decreet kinderopvang
Op 17 april 2024 heeft het Vlaams Parlement het decreet kinderopvang van baby's en peuters gewijzigd. De Vlaamse Regering bekrachtigde deze veranderingen op 18 april 2024.
Enkele wijzigingen hebben gevolgen voor de organisatoren van buitenschoolse opvang:
- Organisatoren kleuteropvang met kwaliteitslabel controleren het uittreksel uit het strafregister bij een aanstelling. Zij mogen dit nu, net als in het jeugdwerk en het onderwijs, niet langer bewaren.
- De vergunde kinderopvang van baby's en peuters kan voortaan ook voor schoolgaande kinderen een inkomensgerelateerde bijdrage vragen, als zij hoofdzakelijk baby's en peuters opvangen. Structurele opvang van kinderen die naar de basisschool gaan, valt onder het decreet BOA.
Verdere info staat ook op de website van Opgroeien: Het decreet Kinderopvang van baby's en peuters | Kind en Gezin
Ontwerpdecreet Vroeg en Nabij
De commissie Welzijn in het Vlaams Parlement keurde op dinsdag 8 mei het ontwerpdecreet Vroeg en nabij goed. Het Vlaams Parlement nam het decreet op 9 mei aan en gaf zo groen licht voor de verdere uitrol van Vroeg en nabij.
Vroeg en nabij: groen licht van Vlaams Parlement | Vroeg en Nabij
Doe als school mee aan de ijsjesnorm!
Tot en met 15 september kan iedereen in Vlaanderen deelnemen aan de IJsjesnorm. Wil je als school mee onderzoek doen naar de bereikbaarheid van speelplekken in jouw gemeente of stad? Dan ben je op het juiste adres. Er worden enkele tips en tricks gedeeld om zelf een (m)eetmoment te organiseren, of anderen te stimuleren om deel te nemen. Je kan ook materiaal downloaden via de website De IJsjesnorm voor lokale besturen en jeugdraden | Buitenspelen