Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Verrijkende uitwisseling: zelfregulerend leren met Thomas More Hogeschool Rotterdam

24 mei 2024
zrl_in_rotterdam
De PBD-GO! en 27 enthousiaste GO! basisscholen sloegen twee jaar geleden de handen in elkaar om het zelfregulerend leren bij leerlingen te bevorderen. De samenwerking bracht hen bij collega's in Nederland, leverde contact op met expert Patrick Sins en resulteerde in een boeiende podcast.

Internationale samenwerking

Naast het volgen van intensieve trainingen en workshops, het ontwikkelen van materiaal en het implementeren van zelfregulerend leren (ZRL) op school, kregen de deelnemers van het project de kans om twee keer de grens over te steken naar Nederland. 

In februari observeerden zo'n dertig GO! collega's via jobshadowing de implementatie van zelfregulerend leren in vier Nederlandse scholen: Dr. Schaepmanschool, Het Tangram, Casimirschool en Montessorischool Capelle. Samen met de collega’s van deze scholen namen ze deel aan een inspirerend programma van het lectoraat Vernieuwingsonderwijs van de Thomas More Hogeschool in Rotterdam (TMH), gericht op zelfregulerend leren. Het bezoek van onze collega’s werd ook opgepikt in Rotterdam

Een van de hoogtepunten van dit verrijkende buitenlandse bezoek, was een lezing van Patrick Sins (TMH). Hij benadrukte dat onderwijs niet alleen gericht moet zijn op het overdragen van kennis en vaardigheden, maar ook op het aanleren van effectieve leerstrategieën. Daarbij onderstreepte Sins het belang van het integreren van zelfregulerend leren in de dagelijkse lespraktijk. Hij vertelde dat deze benadering vaak onderbelicht blijft, ondanks de cruciale rol in het onderwijsproces.

Podcast Meesterlijk zelfregulerend

In het kader van het project rond zelfregulerend leren, maakte de PBD-GO! de podcast ‘Meesterlijk zelfregulerend’. Tijdens het bezoek aan Rotterdam strikten de PBD-collega's expert Patrick Sins voor een inspirerende bonusaflevering waarin hij vertelt over zijn onderzoek naar zelfregulerend leren, over expliciete instructie, de iSelf-methode en zelfregulerend leren in Nederland.

De volledige podcast Meesterlijk zelfregulerend kan je beluisteren via Spotify.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Pedagogische begeleidingsdienst - 02 790 96 10

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Omgaan met agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe reageer je hierop?

30 juni 2024

Vormings- en begeleidingsaanbod voor het deeltijds kunstonderwijs

Ben je leraar in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding?

30 juni 2024

Laat jij je ook inspireren rond onderwijsloopbaanbegeleiding?

Op maandag 17 juni vormde een boeiende inspiratiedag het slotstuk van het project onderwijsloopbaanbegeleiding. Maar geen zorgen, PBD-GO!

30 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.