Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Een greep uit recent onderzoek
Eén kind of jongere op tien kinderen stelt dat hij of zij geen aanspreekpunt heeft bij cyberpesten, sexting, desinformatie of online veiligheid. Dat blijkt uit het Apenstaartjarenonderzoek van 2024, een grootschalige tweejaarlijkse studie van Mediawijs, Mediaraven, Imec-Mict-Ugent en Link in de Kabel over mediagebruik en mediawijsheid van 6- tot 18-jarigen. 15% van de jongeren geeft ook aan af en toe tot meermaals per dag gecyberpest te worden. De studie beveelt aan om te blijven inzetten op mediawijsheid. “Als het gaat om fysieke integriteit, de veiligheid of privacy van kinderen en jongeren moeten we streven naar nul incidenten, (Apenstaartjarenonderzoek, 2024)”. En daar hebben we als leraren en opvoeders, samen met andere partners, een rol in te spelen.
Dat er specifieke noden zijn m.b.t. het buitengewoon onderwijs toont een recent onderzoeksrapport vanuit de Onderwijsinspectie m.b.t. de kwaliteit van digitaal onderwijs in Vlaamse scholen. 25% van de leerlingen in het buitengewoon onderwijs kampt met schermverslaving en ervaart problemen rond mediawijsheid.
Veilig internet en preventietools in het buitengewoon onderwijs
Hoe kunnen we kinderen en jongeren helpen om veilig te navigeren in de digitale wereld? Die vraag staat centraal bij de vorming ‘Veilig internet & preventietools voor kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs’. We doen hiervoor een beroep op de externe expertise van Child Focus.
Je maakt kennis met tal van preventietools rond e-safety en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. De preventietools raken diverse e-safety thema’s aan:
- online challenges
- sexting
- sextortion
- grooming
- veilig wachtwoord
- cyberpesten
Je krijgt een verdiepende kennismaking met tools specifiek ontworpen voor jouw doelgroep zoals het online platform STAR +, de lesbundel ‘Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs’ en iRespect. Tijdens deze vorming krijg je ook voldoende de kans en tijd om ideeën uit te wisselen, inspiratie op te doen en ervaringen te delen met de collega’s.
Wat ga je leren?
Na deze vorming van één volledige dag in het Huis van het GO! zal je...
- inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s;
- de pedagogische tools van Child Focus kennen om online veiligheid in de klas thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten aan te kaarten;
- weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan.
Voor wie en hoe inschrijven?
De vorming vindt plaats op 21 februari 2025 en staat open voor elke onderwijsprofessional in het buitengewoon onderwijs die werk wil maken van e-safety op school: leidinggevenden, leerlingbegeleiders, leerkrachten, (pedagogisch) ICT-coördinatoren, opvoeders, paramedici, .... De uitwisseling tussen verschillende onderwijsprofielen is voor deze vorming verrijkend.