Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Veilig internet, cyberpesten en sexting in het buitengewoon onderwijs

9 juni 2024
Cyberveiligheid Rh
Kinderen en jongeren spenderen heel wat tijd online. Uit onderzoek blijkt dat 25% van de leerlingen in het buitengewoon onderwijs problemen ervaart m.b.t. mediawijsheid en schermverslaving. Hoog tijd voor een Clicksafe-vorming specifiek voor het buitengewoon onderwijs.

Een greep uit recent onderzoek

Eén kind of jongere op tien kinderen stelt dat hij of zij geen aanspreekpunt heeft bij cyberpesten, sexting, desinformatie of online veiligheid. Dat blijkt uit het Apenstaartjarenonderzoek van 2024, een grootschalige tweejaarlijkse studie van Mediawijs, Mediaraven, Imec-Mict-Ugent en Link in de Kabel over mediagebruik en mediawijsheid van 6- tot 18-jarigen. 15% van de jongeren geeft ook aan af en toe tot meermaals per dag gecyberpest te worden. De studie beveelt aan om te blijven inzetten op mediawijsheid. “Als het gaat om fysieke integriteit, de veiligheid of privacy van kinderen en jongeren moeten we streven naar nul incidenten, (Apenstaartjarenonderzoek, 2024)”. En daar hebben we als leraren en opvoeders, samen met andere partners, een rol in te spelen. 

Dat er specifieke noden zijn m.b.t. het buitengewoon onderwijs toont een recent onderzoeksrapport vanuit de Onderwijsinspectie m.b.t. de kwaliteit van digitaal onderwijs in Vlaamse scholen. 25% van de  leerlingen in het buitengewoon onderwijs kampt met schermverslaving en ervaart problemen rond mediawijsheid.

Veilig internet en preventietools in het buitengewoon onderwijs 

Hoe kunnen we kinderen en jongeren helpen om veilig te navigeren in de digitale wereld? Die vraag staat centraal bij de vorming ‘Veilig internet & preventietools voor kinderen en jongeren in het buitengewoon onderwijs’. We doen hiervoor een beroep op de externe expertise van Child Focus. 

Je maakt kennis met tal van preventietools rond e-safety en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. De preventietools raken diverse e-safety thema’s aan: 

  • online challenges 
  • sexting 
  • sextortion 
  • grooming 
  • veilig wachtwoord 
  • cyberpesten 

Je krijgt een verdiepende kennismaking met tools specifiek ontworpen voor jouw doelgroep zoals het online platform STAR +, de lesbundel ‘Praten over sexting in het buitengewoon onderwijs’ en iRespect. Tijdens deze vorming krijg je ook voldoende de kans en tijd om ideeën uit te wisselen, inspiratie op te doen en ervaringen te delen met de collega’s.

Wat ga je leren? 

Na deze vorming van één volledige dag in het Huis van het GO! zal je... 

  • inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s; 
  • de pedagogische tools van Child Focus kennen om online veiligheid in de klas thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten aan te kaarten; 
  • weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan.

Voor wie en hoe inschrijven?

De vorming vindt plaats op 21 februari 2025 en staat open voor elke onderwijsprofessional in het buitengewoon onderwijs die werk wil maken van e-safety op school: leidinggevenden, leerlingbegeleiders, leerkrachten, (pedagogisch) ICT-coördinatoren, opvoeders, paramedici, .... De uitwisseling tussen verschillende onderwijsprofielen is voor deze vorming verrijkend.

Inschrijven kan je hier.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Omgaan met agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe reageer je hierop?

30 juni 2024

Vormings- en begeleidingsaanbod voor het deeltijds kunstonderwijs

Ben je leraar in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding?

30 juni 2024

Laat jij je ook inspireren rond onderwijsloopbaanbegeleiding?

Op maandag 17 juni vormde een boeiende inspiratiedag het slotstuk van het project onderwijsloopbaanbegeleiding. Maar geen zorgen, PBD-GO!

30 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.