Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Veilig door de apen(staart)jaren: vorming rond cyberpesten, sexting en mediawijsheid voor secundair onderwijs

7 juni 2024
Cyber Security Rh
Onze kinderen en jongeren ontpoppen zich als digital natives. En hoewel er een positieve evolutie is qua mediawijsheid, kan 10% van de jongeren bij niemand terecht bij problemen met cyberpesten, sexting of online veiligheid. Breng je daar mee verandering in?

Apenstaartjarenonderzoek: een must read

Mediawijs, Mediaraven en Imec-Mict-Ugent en Link in de Kabel publiceerden in mei de resultaten van het Apenstaartjarenonderzoek van 2024, een grootschalige tweejaarlijkse studie van over mediagebruik en mediawijsheid van 6- tot 18-jarigen.

De cijfers uit het onderzoek tonen dat we het mediagebruik bij kinderen en jongeren zeker niet altijd moeten problematiseren: er is sprake van een groeiende kritische houding. Wat wel opvalt: 10 jongeren op 100 geven aan dat ze geen aanspreekpunt hebben bij cyberpesten, sexting, desinformatie of online veiligheid. 15% geeft aan af en toe tot meermaals per dag gecyberpest te worden. 

De studie beveelt dan ook aan om te blijven inzetten op mediawijsheid. “Als het gaat om fysieke integriteit, de veiligheid of privacy van kinderen en jongeren moeten we streven naar nul incidenten, (Apenstaartjarenonderzoek, 2024)”. En daar hebben we als leraren en opvoeders, samen met andere partners, een rol in te spelen.

Ga e-veilig en mediawijs aan de slag in de klas en in beleid 

Hoe kunnen we kinderen en jongeren helpen om veilig te navigeren in de digitale wereld? Die vraag staat centraal bij de vorming Veilig internet, preventietools & mediawijs beleid. We doen hiervoor een beroep op de externe expertise van Child Focus. Zij weten als geen ander hoe we het aantal incidenten kunnen verminderen. 

In de voormiddag maak je kennis met tal van preventietools rond e-safety en activerende werkvormen die je kan inzetten in de begeleiding van kinderen en jongeren. Tijdens het tweede deel van deze vorming maak je kennis met de beleidstool van Mediawijs. Die helpt jouw school in het opstellen van een mediawijs beleid.

Wat ga je leren? 

Na deze vorming van één volledige dag in het Huis van het GO! zal je... 

 • inzicht hebben in het gebruik van het internet door kinderen en jongeren: cijfers, cybertendensen, voordelen, risico’s;
 • de pedagogische tools van Child Focus kennen om online veiligheid in de klas aan te kaarten en thema’s zoals privacy, sexting en cyberpesten; ;
 • weten hoe je concreet met het pedagogisch-didactisch materiaal van Child Focus aan de slag kan; 
 • een mediawijs beleid kunnen (helpen) opstellen over sexting of cyberpesten: in lijn met de kernwaarden van je school. 

Voor wie en hoe inschrijven?

De vorming vindt plaats op 21 maart 2025 en staat open voor elke onderwijsprofessional in het secundair die werk wil maken van mediawijsheid en e-safety op school: leerkrachten, leidinggevenden, opvoeders, leerlingbegeleiders, ICT-coördinatoren, … De uitwisseling tussen verschillende onderwijsprofielen is voor deze vorming verrijkend. Inschrijven kan via deze link.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

PBD-GO! lanceert handleiding 'Samen leerlingen begeleiden'

Willen we sterk staan in het samen begeleiden van de lerende - elk vanuit zijn decretale opdracht - dan vraagt dit heel wat afstemming.

14 juni 2024

Nieuwe sessies professionaliseringstraject voor leerkrachten onthaal, organisatie en sales

De klas op de werkvloer? Theorie gevolgd door reële praktijkoefeningen? Werken aan arbeidsattitudes?

14 juni 2024

Ontdek het vormingsaanbod voor OKAN

Het nieuwe PBD-GO!

14 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.