Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Brussel, 14 mei 2025 – Ruim 160 onderwijsprofessionals uit heel Vlaanderen lokte het Gemeenschapsonderwijs woensdag naar Brussel. Om zich op een netwerkdag met dik 15 workshops bij te scholen over digitale inclusie Deelnemers krijgen te zien hoe digitale technologie mogelijkheden schept voor élke leerling. Scholen en organisaties die de voorbije jaren straffe expertise uitbouwden rond digitale inclusie delen hun kennis. Die 160 verspreiden straks op hun beurt hun opgedane nieuwe kennis.
Digitalisering in het onderwijs staat ter discussie. Maar een doordachte aanpak biedt net grote opportuniteiten voor kwaliteitsvol onderwijs voor élke leerling. Het komt erop aan digitale mogelijkheden zo in te zetten dat ze de kwaliteit versterken en gelijke kansen bevorderen. “Digitalisering is veel meer dan een laptop voor elke leerling”, duidt afgevaardigd bestuurder van het GO! Koen Pelleriaux. “Het gaat over software die de leerwinst van leerlingen in kaart brengt, over apps voor communicatie met ouders en collega’s, over hulpmiddelen die samenwerking binnen het schoolteam – en daarbuiten – efficiënter en effectiever maken. Als digitale tools goed ingezet worden, dan kunnen ze (taal)ondersteuning en -differentiatie makkelijker maken, schoolkosten drukken, afstandsonderwijs faciliteren, … Voor mij is het is vanzelfsprekend dat we die digitale mogelijkheden omarmen om aan gelijke kansen te werken.”
Netwerkdag in het teken van digitale inclusie
Het GO! streeft naar inclusieve leef- en leeromgevingen waar alle leerlingen mee kunnen. Inclusie betekent ook: iedereen meekrijgen in digitalisering. Tezelfdertijd kan digitale technologie ingezet worden om inclusie te bevorderen. Deze visie ligt aan de basis van de netwerkdag die het GO! organiseert voor 160 onderwijsprofessionals. Zo stimuleert het GO! scholen en instellingen om een beleid uit te werken rond digitale inclusie, en biedt het via goedepraktijkvoorbeelden inspiratie om aan de slag te gaan op verschillende terreinen. Met workshops door Kenniscentrum Digisprong, Bednet, Djapo, Mediawijs, Arteveldehogeschool , Pimento, Howest, Child Focus, Modem Expertnetwerk Thomas More, Het Connectief, Digital for Youth en Brightlab. En expertise uit eigen scholen zoals GO! basisschool De Trampoline, GO! sbso Baken en GO! sbso Zonnebos.
Tijdens de netwerkdag, die werd geopend door William Boeva, ondertekende het GO! een partnerschap met DigitAll. DigitAll verenigt bedrijven, sociale overheden en organisaties in een netwerk dat streeft naar het dichten van de digitale kloof.
Digitalisering als hefboom voor onderwijskwaliteit
Kwaliteitsvol onderwijs is een voorwaarde om aan gelijke kansen te kunnen werken. Ook voor het versterken van de onderwijskwaliteit ziet Pelleriaux digitalisering als een noodzaak: “Waar er weinig of geen leermiddelen op de markt zijn die de leerplandoelen van het GO! afdekken, willen we leraren samenbrengen om zelf leermiddelen te ontwikkelen. Dat lesmateriaal zal digitaal zijn. Want zo kan het gemakkelijk en voordelig in het hele net verspreid worden. Daarnaast is het ontwikkelen van e-content en oefeningen in virtual reality een aanwinst voor opleidingen waarin praktijkervaring opdoen niet zo vanzelfsprekend is. In richtingen als Verzorging, Loodgieter en Huishoudelijke Elektriciteit zorgen VR-toepassingen er bijvoorbeeld nu al voor dat alle leerlingen dezelfde oefeningen kunnen afwerken. Kwaliteitsvol onderwijs is de beste garantie op gelijke kansen.”