Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Onderzoek mentaal welbevinden laatstejaars secundair onderwijs

22 januari 2025
Voorz Studie Naar Welzijn Van Jongeren
UGent start in maart met VoorZ, een onderzoek naar het mentaal welbevinden van jongeren in de overgang naar hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. Het onderzoeksteam wil daarvoor 2000 laatstejaars volgen en vraagt scholen om te helpen bij het samenstellen van deze groep.

Waarom dit onderzoek?

Het mentaal welbevinden van jongeren staat onder druk. Prestatiedruk, onzekerheid en sociale media vormen toenemende uitdagingen en 30 tot 50% van de jongeren wordt geconfronteerd met psychosociale moeilijkheden. Dit dalende welbevinden is een groeiende zorg voor veel scholen.

Om deze daling in mentaal welbevinden te begrijpen en jongeren op termijn beter te ondersteunen, start een onderzoeksteam van UGent de studie VoorZ, onderdeel van het FWO-project Emerging Adulthood: The Time of Your Life. Met VoorZ nodigt het Gentse onderzoeksteam de jongvolwassenen van generatie Z uit om mee te werken aan een grootschalig onderzoek naar het welbevinden van hun generatie.

In deze steunbrief van afgevaardigd bestuurder Koen Pelleriaux lees je waarom het GO! steun verleent aan deze oproep van het onderzoeksteam van UGent. 

Wat/Wie zoeken ze?

Scholen die de studie VoorZ bekend willen maken aan hun laatstejaarsleerlingen en zo helpen bij het werven van 2000 participanten voor een onderzoek naar mentaal welbevinden.

Wat wordt van de school verwacht?

  1. Registreer om te beginnen je school voor deelname aan het onderzoek 
  2. Toon de presentatie, de infographic en het filmpje aan leerlingen van het zesde en zevende jaar. Via een QR-code kunnen leerlingen vervolgens aangeven of ze willen deelnemen aan het onderzoek of niet.
  3. Bezorg deze brief aan de ouders.

Wat houdt deelname in voor de leerlingen?

12 meetmomenten, gespreid over 3 jaar: Elke drie maanden vullen jongeren online vragenlijsten in (20-40 minuten per keer).

Aan het einde van het eerste jaar volgt een intensievere bevraging waarbij deelnemers gedurende 9 dagen meerdere keren per dag korte vragen beantwoorden. Zo krijgen de onderzoekers een gedetailleerd beeld van hoe schommelingen in emotioneel welzijn van dag tot dag en van situatie tot situatie verschillen. De vragen gaan over welzijn, sociale context, opvoeding, persoonlijkheid en academische of werkgerelateerde situatie.

Wat krijgen scholen ervoor terug?

Exclusieve resultaten: toegang tot inzichten uit het onderzoek via nieuwsbrieven.
Gratis VR-tools: inzichten uit deze studie worden gebruikt om in een Odysseus vervolgstudie VR-interventies te ontwikkelen die de veerkracht van jongeren versterken. Na validatie krijgt je school toegang tot de software van deze interventies.
Maatwerkfeedback: infographics, webinars of presentaties afgestemd op je wensen.

Wat krijgen leerlingen ervoor terug?

Financiële beloning: gespreid in de tijd, €100 bij volledige deelname.
Toegang tot VR-interventies: gratis gebruik van gevalideerde software na afronding van het onderzoek.

Heb je vragen?

Contacteer het onderzoeksteam via: VoorZ@ugent.be of  peter.prinzie@ugent.be.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.