Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Hoofdadviseur Els Gallin over coachen en de poolstervisie

31 mei 2024
Els Gallin
Waarom vinden we als pedagogische begeleidingsdienst coaching zo belangrijk dat we er zoveel professionalisering rond organiseren? We stelden de vraag aan Els Gallin, hoofdadviseur beleid bij de PBD-GO!.

Het professionaliseringsaanbod rond coachen zit volgend schooljaar zo in elkaar dat je bijna elke maand een vorming of opleiding kan volgen. Vanwaar die klemtoon op coachende vaardigheden? Waarom vinden we dat zo belangrijk voor GO! professionals? Hoofdadviseur bij de PBD-GO!, Els Gallin, onder andere verantwoordelijk voor Beleid, Kwaliteitsontwikkeling en Leiderschap, legt het je met veel plezier uit. 

Els Gallin: “Laat me eerst even teruggrijpen naar GO!2030. Je weet dat we dé favoriete leergemeenschap willen zijn voor elke lerende? Wel, dat willen we ook zijn voor elke lerende onderwijsprofessional. De poolstervisie zet in op autonomie en zelfregulering als motor bij dat leren. Wat werkt voor onze leerlingen, werkt ook voor onze leraren, teams, directeurs, enzovoort.”

Maar hoe vertaal je die principes naar de werkvloer?

“Door te focussen op emancipatie en empowerment. Die staan niet voor niets centraal in onze visie op begeleiden. Met een coachende houding ga je duurzaam en emancipatorisch met teams of collega’s aan de slag. Je stimuleert hun groei en professionele ontwikkeling en bouwt aan eigenaarschap en motivatie.”

Els ziet coachen ook als een belangrijke opstap naar een gedeeld leiderschap, flexibele schoolorganisatie en een onderzoekende houding. En als deel van het antwoord op de toenemende druk op en in onderwijs en de onzekerheid in de samenleving. “Hoewel er niet altijd tijd en ruimte is voor uitgebreide 1-op-1 coaching, is het bijzonder waardevol als je die kaders en skills gebruiksklaar in je rugzak hebt zitten. Een coachende houding zit in feite verweven doorheen je dagelijkse activiteiten.” 

Het belang van een breed professionaliseringsaanbod rond coachen binnen de pijler beleid, kwaliteitsontwikkeling en leiderschap is duidelijk, maar hoe kwam dit tot stand?

“Voor de meerdaagse opleidingen ‘Coachen doelbewust inzetten’ en ‘Coachen doelbewust inzetten voor leidinggevenden’ hebben we met Ilse Demaret sterke interne expertise. Voor de bijkomende vormingen rond coachen werken we samen met externe lesgevers die hun strepen al verdiend hebben binnen het GO!. Zij delen onze visie en brengen interessante extra expertise binnen.” 

Nieuwsgierig? Een overzicht van alle vormingen en opleidingen rond coachen binnen de pijler ‘beleid, kwaliteitsontwikkeling en leiderschap’ vind je hier

Benieuwd naar de ideale vorming rond coaching voor jou? Zoek hier je ideale match.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

PBD-GO! lanceert handleiding 'Samen leerlingen begeleiden'

Willen we sterk staan in het samen begeleiden van de lerende - elk vanuit zijn decretale opdracht - dan vraagt dit heel wat afstemming.

14 juni 2024

Nieuwe sessies professionaliseringstraject voor leerkrachten onthaal, organisatie en sales

De klas op de werkvloer? Theorie gevolgd door reële praktijkoefeningen? Werken aan arbeidsattitudes?

14 juni 2024

Ontdek het vormingsaanbod voor OKAN

Het nieuwe PBD-GO!

14 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.