Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Focus op talent, niet op beperkingen
De GO! netwerkdag digitalisering: is iedereen (nog) mee? bracht op 14 mei meer dan 160 onderwijsprofessionals samen rond digitalisering en inclusie. Leerondersteuners, ICT-coördinatoren, leraren, directeurs, opvoeders en CLB-medewerkers, en vertegenwoordigers van alle onderwijsniveaus en centra doken in deze twee thema’s die vooral samen een wereld van verschil kunnen maken. Dat werd hier keer op keer bewezen. Wanneer je in digitalisering van bij start inclusie meeneemt in het verhaal, neem je iedereen mee. Wil je iedereen mee? Dan biedt digitalisering ontzettend veel kansen!
Digitalisering is veel meer dan een laptop voor elke leerling. Het gaat ook over software, samenwerking, communicatie én geloof in groeipotentieel.
Digitale inclusie: samen aan de start
Het plenaire luik werd geopend door Saskia Lieveyns, adviseur-coördinator bij PBD-GO!. Met een persoonlijke toets vertelde ze over haar eigen vlammetje om deze dag in gang te zetten. Ook als pedagogische begeleidingsdienst nemen we de thema’s digitalisering en inclusie mee in onze ondersteuning.
Daarna nam keynote spreker William Boeva de zaal mee in zijn ervaringen en hoe hij door de mazen van het net glipte, met een diploma rechten én een succesvolle carrière als komiek. Een getuigenis die confronterende stiltes, inspiratie en schaterlachen teweegbracht: “De vraag is niet of je hulpbehoevend gaat worden, maar wanneer. We kunnen dan maar beter het systeem van in het begin inclusief ontwerpen.” En we onthouden: “het systeem” en de wetgeving zijn niet voorzien op een elektrische rolstoel zonder nummerplaat.

Als eerste onderwijsverstrekker ondertekenden we als GO! Het Digitale Inclusie Charter, een belangrijk signaal naar de aanwezigen toe: ook het beleid laat dit thema niet los.
Het charter werd ondertekend door: Patrick Hennes (Algemeen directeur GO! Scholengroep Invento en voorzitter PTC Digitaal), Krista Rampelberg (Digitall) en Koen Pelleriaux (Afgevaardigd bestuurder GO!)

Een hele inspirerende boterham, en dat nog voor 10.30 uur! Na deze boeiende gezamenlijke start doken de deelnemers in vijftien verschillende keuzeworkshops. Van leermogelijkheden bij leerlingen en connectie met ouders, tot een doordacht digitaal beleid en inclusieve communicatie. Experts in het veld van digitalisering en inclusie deelden een overvloed aan tips, tricks, tools en ervaringen!
Sterk netwerk
We vallen misschien in herhaling, maar digitale inclusie is een verhaal dat we samen schrijven. Een sterk netwerk is dan ook cruciaal. Ruimte om te netwerken kon hier dus niet ontbreken. Plannen werden gesmeed, zaadjes geplant, contactgegevens en ervaringen uitgewisseld. Van “Ah, doen jullie dat zo?” tot “Oef, is dat bij jullie ook het geval?” En ja, er klonk af en toe ook een kritische noot, maar net zo leer je echt samen.
Ook de beurs werd gesmaakt: heel wat organisaties bieden ondersteuning aan scholen en centra rond digitale inclusie.
![]() |
![]() |
---|
![]() |
![]() |
---|
Zuurstof tanken
Hoewel de temperatuur in de zaal opliep door het zomerse weer, waaide er een opvallend frisse wind door de ruimte en tankten de deelnemers samen zuurstof. Je moest erbij zijn om het echt te voelen, maar er hing een collectief gevoel: samen bereiken we meer.
Met dank aan:
GO! SBSO Baken, Basisschool De Trampoline, SBSO Zonnebos, Digitall, Modem Expertnerwerk @ Thomas More, Mediawijs, Brightlab, Het Connectief, Howest, Child Focus, Pimento, Djapo, Kenniscentrum Digisprong, Betnet, Artevelde Hogeschool, GO! Studio, Essential Internet en natuurlijk alle enthousiaste deelnemers en collega’s!
Meer lezen over deze netwerkdag
Deze week verscheen een persbericht over deze netwerkdag met daarin heel wat info en de visie van het GO! op digitale inclusie. Daarnaast kan je ook een boeiend interview lezen met Kim en Evi van GO! school voor buitengewoon secundair onderwijs Baken in Sint-Niklaas die een workshop verzorgden op de netwerkdag. Zij zetten hun schouders onder het project Mediaforces dat digitale inclusie in buitengewoon onderwijs waarmaakt.