Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Aan de slag met het nieuwe leerplan eerste graad: hoe integreer ik computationeel denken binnen het vak techniek?

31 mei 2024
Micro Bit V1 & V2 600X400
Leraren eerste graad techniek, stop even met scrollen! In september en oktober stoomt de PBD-GO! je helemaal klaar om aan het nieuwe leerplandoel te voldoen voor sleutelcompetentie 4: digitale competenties en mediawijsheid.

Nieuwe leerplannen, nieuw leerplandoel rond SC4 in het vak techniek

De modernisering in het secundair onderwijs bracht de eerste graad nieuwe minimumdoelen en dus ook nieuwe leerplannen. Voor het eerste jaar gaan die in vanaf 1 september 2024. Het tweede jaar volgt een jaar later. Hoe die nieuwe leerplannen zijn opgebouwd, leer je in deze infoclip

Voor het vak techniek is er een belangrijke nieuwigheid: er wordt namelijk voor de eerste keer een leerplandoel binnen sleutelcompetentie 4, digitale competenties en mediawijsheid, specifiek gelinkt aan het vak techniek. Namelijk: “De leerlingen ontwerpen doelgericht een digitaal en niet-digitaal algoritme volgens de principes van computationeel denken en debuggen het.” Meer bepaald gaat het hier om de bouwstenen van digitale systemen en de principes van computationeel denken: decompositie, patroonherkenning, abstractie, algoritmen.

Computationeel denken in het vak techniek a.d.h.v. de micro:bit 

Om leraren klaar te stomen voor dit nieuwe leerplandoel, biedt de PBD-GO! een vormingstraject aan waar de micro:bit centraal staat. De micro:bit is een microcomputer waarmee je grootse ideeën kan realiseren. De mogelijkheden zijn bijna oneindig. Of je nu richtingaanwijzers wilt installeren op je fiets, je eigen stappenteller wilt ontwerpen of een zelfrijdend autootje wilt programmeren. Met de micro:bit realiseren je leerlingen de leukste opdrachten. Dankzij het vormingstraject integreer je volgend schooljaar zonder moeite STEM en computationeel denken in je lessen techniek. 

Vormingstraject leraren techniek: drie modules 

Het volledige vormingstraject bestaat uit drie modules: twee fysieke sessies in het Huis van het GO! in Brussel en een derde online module. Een overzicht van alle modules en mogelijke data vind je hier

Afhankelijk van je voorkennis kan je ervoor kiezen om alle modules binnen het traject te volgen of er slechts één of twee uit te pikken. We organiseren van elke module twee reeksen, zo kan je zelf kiezen welke reeks het beste in je agenda past. 

Module 1: Werken met micro:bit: de basis

Module 2: De micro:bit in jouw STEM-projecten 

Module 3: webinar Computationeel denken a.d.h.v. micro:bit 

Het traject is betalend omdat we samenwerken met de externe lesgever Brightlab. Deze externe lesgever heeft onmisbare expertise rond computationeel denken in het secundair onderwijs en de micro:bit in het bijzonder. 

Infosessie verdieping doelenkader eerste graad – techniek 

Op 14 november organiseert de PBD-GO! een gratis infosessie waarin dieper wordt ingegaan op de doelen van het leerplan voor het vak techniek in de eerste graad. Je ontdekt hoe verschillende doelen zich tot elkaar verhouden en welke kansen daaruit voortvloeien. Meer info vind je hier. Je kan ook terecht op de virtuele ruimte PBD-GO! Techniek SO op Smartschool.

Pagina delen

Heb je een vraag?

Eva Van Buggenhout

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Meer nieuws

Omgaan met agressie, pesten en seksueel grensoverschrijdend gedrag

Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe reageer je hierop?

30 juni 2024

Vormings- en begeleidingsaanbod voor het deeltijds kunstonderwijs

Ben je leraar in het deeltijds kunstonderwijs? Of sta je als zorgcoördinator in voor leerlingenbegeleiding?

30 juni 2024

Laat jij je ook inspireren rond onderwijsloopbaanbegeleiding?

Op maandag 17 juni vormde een boeiende inspiratiedag het slotstuk van het project onderwijsloopbaanbegeleiding. Maar geen zorgen, PBD-GO!

30 juni 2024

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.