Ben je geen GO! professional? Surf dan naar www.g-o.be, onze algemene website.
menu

Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD)

VAD.jpg

Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD)

Het GO! werkt met VAD samen rond het thema alcohol, illegale drugs, psychoactieve medicatie, gamen en gokken.

Wat?

VAD is het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs. Dit omvat ook psychoactieve medicatie, gokken en gamen. VAD is ook de koepel van de Vlaamse organisaties die werken rond alcohol en andere drugs.

Voor wie?

Vanuit een gezondheids- en welzijnsperspectief wil VAD de Vlaamse bevolking in het algemeen en intermediairs in het bijzonder deskundiger maken in het omgaan met alcohol en andere drugs. Onderwijs is één van de maatschappelijke sectoren waarin de VAD actief aan preventie doet.

Hoe ziet de ondersteuning eruit?

  • Onderbouwd advies

Als expertisecentrum volgt VAD nieuwe ontwikkelingen in het wetenschappelijk onderzoek en in de praktijk. VAD doet praktijkgericht onderzoek bij leerlingen secundair onderwijs, hoger onderwijs en uitgaanders. In hun onderzoeksdatabank  vind je onderzoek over middelengebruik, gokken en gamen.

De visieteksten voor onderwijs bieden verheldering bij moeilijke vragen inzake de alcohol- en drugthematiek.

  • Kant-en-klare materialen en methodieken

Je hoeft helemaal geen drugexpert te zijn om op dit thema in te zetten. Beschikken over correcte informatie en over sterke methodieken op maat vormt de ruggensteun wanneer je aan de slag gaat. Raadpleeg dus zeker de materiaalselectie voor onderwijs van VAD.

VAD ontwikkelde de methodiek Drugbeleid op School (DOS).

De VAD-leerlingenbevraging is een handig instrument om een objectief beeld te krijgen van het middelengebruik van jouw leerlingen in het secundair onderwijs. Je kan met de resultaten aan de slag om je DOS te ontwikkelen, bij te sturen of te evalueren.

  • Opleidingen

VAD biedt algemene opleidingen aan. Opleidingen specifiek voor onderwijs worden in samenwerking met het regionale CGG-preventiewerker of op regionaal niveau uitgevoerd. Je neemt dus best contact op met jouw schoolspecifieke vraag bij deze lokale preventiewerkers .

  • Ondersteuning op maat

De CGG-preventiewerkers en intergemeentelijke/lokale preventiewerkers hebben een schoolondersteunende opdracht en staan klaar met deskundige coaching omtrent tabak, alcohol en illegale drugs. Bij hen kan je terecht voor ondersteuning op maat van jouw school.

Meer info?

https://www.vad.be/preventie-en-hulpverlening/onderwijs

Vind een volledig overzicht in documenten.

 

Jouw contactpersoon

Dean Hellebuyck

pedagogisch medewerker, Pedagogische begeleidingsdienst

Willebroekkaai 36, 1000 Brussel