Laatste update: 18 september 2023
Op 4 september 2020 keurde de Vlaamse Regering het besluit goed dat voorziet in een actualisatie van de vakbenamingen in het secundair onderwijs (vakkenbesluit). Omdat heel wat bestaande vakken van naam veranderen, is het nodig om te voorzien in hetzij ambtshalve, hetzij individuele concordanties. Via deze concordanties behouden de betrokken personeelsleden de in een oude vakbenaming toegekende rechten en plichten ook in de nieuwe vakbenaming.
De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel de regelgeving over de ambtshalve concordantie en de nuttige ervaring als bekwaamheidsbewijs in het secundair onderwijs.
Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de sociale partners, daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
Om het onderwijsveld de nodige tijd te geven om de concordanties voor te bereiden, zal de ingangsdatum van het vakkenbesluit secundair onderwijs ook uitgesteld worden van 1 september 2023 naar 1 september 2025.
De stukken (met datum 20230526) kan je onderaan deze pagina raadplegen.
Met ingang van 1 september 2023 worden in het volwassenenonderwijs een aantal nieuwe opleidingen in de studiegebieden lichaamsverzorging, logistiek en verkoop, mechanica-elektriciteit en meubelmakerij voorzien, waardoor er voor die nieuwe opleidingen vastgelegd moet worden welke bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen er in gelden en of er al dan niet nuttige ervaring voor aangevraagd kan worden. Omdat de nieuwe opleidingen uit de studiegebieden lichaamsverzorging en meubelmakerij omvormingen zijn van bestaande opleidingen in die studiegebieden, is het daarenboven nodig om te voorzien in een aantal ambtshalve en individuele concordanties, zodat de personeelsleden die aangesteld zijn in de oude opleidingen geen nadelen ondervinden van de omvorming. Door de concordanties worden hun opgebouwde rechten en plichten van de oude naar de nieuwe opleidingen overgedragen. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel de regelgeving over de nuttige ervaring, de concordantie en de bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in het volwassenenonderwijs.
Over dit wijzigingsbesluit wordt nog onderhandeld met de sociale partners, daarna wordt het voor advies voorgelegd aan de Raad van State.
De stukken (met datum 20230526) kan je onderaan deze pagina raadplegen.
Hierin worden de salarisschalen gewijzigd die in de 3e graad van het deeltijds kunstonderwijs worden toegekend. Alle personeelsleden die tot nog toe in de derde graad aan salarisschaal 301 betaald worden als ze een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden analoog aan de 4e graad vanaf kalenderjaar 2023 op basis van hun behaalde diplomaniveau bezoldigd.
Daarenboven wordt er met terugwerkende kracht tot 1 september 2022 de flamencogitaar toegevoegd aan de vakken ‘instrument: folk- en wereldmuziek’ en ‘begeleidingspraktijk: folk- en wereldmuziek’. In het Besluit wordt eveneens juridisch verduidelijkt dat de academisch gerichte bachelors van welbepaalde studiegebieden ook onder de definitie van "hoger kunstonderwijs 1e graad" gerekend worden.
Dit Besluit van de Vlaamse Regering werd goedgekeurd na overleg met de sociale partners en het inwinnen van het advies van de Raad van State. In het Besluit worden een aantal besluiten die de nuttige ervaring, de ambtshalve en individuele concordantie en de bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in het volwassenenonderwijs geregeld. Met ingang van 1 februari 2023 worden een aantal nieuwe opleidingen in de studiegebieden administratie, auto, lichaamsverzorging, maritieme diensten, mechanica-elektriciteit en ruwbouw voorzien, waardoor er voor die nieuwe opleidingen vastgelegd moet worden welke bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen er in gelden en of er al dan niet nuttige ervaring voor aangevraagd kan worden. Sommige nieuwe opleidingen zijn omvormingen van bestaande opleidingen, waardoor het nodig is om te voorzien in ambtshalve en individuele concordanties.
Dit voorontwerp van besluit van de Vlaamse Regering wijzigt de salarisschalen die in de 3de graad van het deeltijds kunstonderwijs toegekend worden. Alle personeelsleden die tot nog toe in de derde graad aan salarisschaal 301 betaald worden als ze een vereist of voldoende geacht bekwaamheidsbewijs hebben, worden analoog aan de 4e graad vanaf kalenderjaar 2023 op basis van hun behaalde diplomaniveau bezoldigd. Er wordt met terugwerkende kracht tot 1 september 2022 voorzien in bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen bij de vakken instrument: folk- en wereldmuziek, flamencogitaar en begeleidingspraktijk: folk- en wereldmuziek, flamencogitaar. Het voorontwerp verduidelijkt eveneens reglementair dat de academisch gerichte bachelors van welbepaalde studiegebieden ook onder de definitie van "hoger kunstonderwijs 1e graad" gerekend worden.
Dit voorontwerp van besluit wijzigt opnieuw een aantal besluiten die de nuttige ervaring, de ambtshalve en individuele concordantie en de bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen in het volwassenenonderwijs regelen. Het decreet volwassenenonderwijs bepaalt dat alle opleidingen in het volwassenenonderwijs modulair aangeboden moeten worden. Met ingang van 1 februari 2023 worden een aantal nieuwe opleidingen in de studiegebieden administratie, auto, lichaamsverzorging, maritieme diensten, mechanica-elektriciteit en ruwbouw voorzien, waardoor er voor die nieuwe opleidingen vastgelegd moet worden welke bekwaamheidsbewijzen en salarisschalen er in gelden en of er al dan niet nuttige ervaring voor aangevraagd kan worden. Omdat sommige nieuwe opleidingen omvormingen zijn van bestaande opleidingen, is het daarenboven nodig om te voorzien in een aantal ambtshalve en individuele concordanties, zodat de personeelsleden die aangesteld zijn in de oude opleidingen geen nadelen ondervinden van de omvorming. Door de ambtshalve en individuele concordanties worden hun opgebouwde rechten en plichten immers van de oude naar de nieuwe opleidingen overgedragen.
Dit voorontwerp van besluit wijzigt met ingang van 1 september 2023 het besluit van de Vlaamse Regering van 14 juni 1989 betreffende de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs.
De directe aanleiding is het besluit van de Vlaamse Regering van 4 september 2020 tot vastlegging van de vakken in het secundair onderwijs (het zogenaamde vakkenbesluit SO) dat omwille van de uitrol van modernisering van het secundair onderwijs in een actualisatie van de vakbenamingen voorziet. Meer informatie hierover vind je op de beleidspagina over de modernisering van het SO.
Voorafgaand aan de inwerkingtreding van het vakkenbesluit secundair onderwijs, dient de Vlaamse Regering dus nog de bekwaamheidsbewijzen van het onderwijzend personeel vast te leggen voor de exhaustieve lijst van vakken die in dit vakkenbesluit is opgenomen. Dit concordantiebesluit wordt, na principiële goedkeuring door de Vlaamse Regering, nu onderhandeld met de sociale partners. Van zodra deze onderhandelingen afgerond zijn, zal er hierover meer informatie verschijnen in een Op Stapel
Documenten
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenSO_besluit
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenSO_bijlage1
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenSO_notaVlareg
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenVO_bijlage1
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenVO_bijlage2
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenVO_BVR
- 20230526_bekwaamheidsbewijzenVO_notaVlareg
- 20230616 Bekwaamheidsbewijzen Secundair Onderwijs besluit
- 20230616 Bekwaamheidsbewijzen Secundair Onderwijs bijlage1
- 20230616 Bekwaamheidsbewijzen Secundair Onderwijs nota
- 20230908 Advies Raad van State Bekwaamheidsbewijzen SO
- 20230908 Bekwaamheidsbewijzen SO Bijlage
- 20230908 Besluit Vlaamse regering Bekwaamheidsbewijzen SO
- 20230908 Nota Bekwaamheidsbewijzen SO
- 220230526_bekwaamheidsbewijzenSO_bijlage2
- Bekwaamheidsbewijzen DKO
- Bekwaamheidsbewijzen VWO
- BVR bekwaamheidsbewijzen SO
- BVR bekwaamheidsbewijzen SO - Bijlage 1
- BVR bekwaamheidsbewijzen SO -Bijlage 2
Jouw contactpersoon
Jan Fransen
teamcoördinator, Beleid en belangenbehartigingWillebroekkaai 36, 1000 Brussel