Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Artificiële intelligentie in de klas

AI weer een hype? Zeker niet: artificiële intelligentie is niet meer uit onderwijs weg te denken. Ben je benieuwd wat AI precies is en wat het zou kunnen betekenen voor jou en voor je leerlingen? Met deze vorming helpen we jou op weg. Verruim je algemene kennis over AI, maak kennis met een aantal tools om zelf mee aan de slag te gaan in de klas en leer het GO! kader kennen voor meesterlijke prompts.

Wat staat er op het programma? 

Een goed begrip van wat AI kan en niet kan en hoe deze technologie in elkaar zit, is de eerste stap naar een doelgericht gebruik ervan in de klas. Tijdens deze vorming krijg je in de voormiddag van Lara Schallenbergh (Brightlab) een basisvorming rond AI en leert PBD!-GO! expert in AI, Mark Willems, je in de namiddag the basics van prompten. 

Je maakt in de voormiddag o.a. kennis met het trainingsschema van ChatGPT en ondervindt hoe deze tool jou als leerkracht kan ondersteunen. Je leert hoe je je leerlingen binnen kan leiden in de wereld van AI aan de hand van voorbeelden van AI-toepassingen uit hun leefwereld, hoe je hen kan laten nadenken over ethiek en bias van AI en kritisch laten omgaan met deze technologie die onlosmakelijk met het dagelijkse leven verbonden is.

In de namiddag duiken we verder in de praktische toepassing van generatieve AI via platforms zoals ChatGPT, Copilot en Gemini. Deze sessie focust op het toepassen van de Doel-TRICK techniek en het GO! promptkader, waarbij je leert hoe je effectieve prompts formuleert die jouw planlast als leraar kunnen verlagen en de onderwijskwaliteit kunnen verhogen.

Vanuit concrete uitdagingen die je ervaart als leraar, gaan we aan de slag in groepen (=ontwerpteams) om te onderzoeken waar AI een meerwaarde biedt. Elk team ontwikkelt praktische oplossingen gericht op het efficiënter maken van een aspect van hun onderwijspraktijk. Dit proces omvat het integreren van persoonlijke, collectieve en artificiële intelligentie, in lijn met de visie van het GO! onderwijs.

De sessie wordt afgerond met een plenaire reflectie waarin elk team hun oplossing aan elkaar voorstelt. We beoordelen samen of deze innovaties effectief bijdragen aan tijdswinst en kwaliteitsverbetering, waardoor je met bruikbare en direct toepasbare strategieën terugkeert naar je school.

Voorkennis

Deze vorming is in eerste instantie gericht op leraren en andere onderwijsprofessionals die hun eerste stappen binnen AI net gezet hebben of nog moeten zetten. Ben je al iets meer vertrouwd met de mogelijkheden van AI, maar ben je op zoek naar inspiratie om met leerlingen hierrond aan de slag te gaan en/of heb je nood aan handvatten rond prompten, dan kan deze vorming eveneens iets voor jou zijn. 

Krijg je niet genoeg van AI? Schrijf je dan in voor de PBD-GO! appetAIsers: maandelijkse webinars die dieper ingaan op een aspect van AI.

Praktisch

1
vrijdag 18 oktober 2024, van 9u30 tot 16u00
Artificiële intelligentie in de klas

Huis van het GO!
Willebroekkaai 36, 1000 Brussel
Wegbeschrijving

Schrijf je individueel in
Individuele prijs: €90

Doelstellingen

Na deze vorming:

  • zal je een goed begrip hebben van wat artificiële intelligentie is en hoe het aanwezig is in tools die we elke dag gebruiken;
  • praktische ervaring hebben opgedaan met het toepassen van generatieve AI via platforms zoals Copilot, Gemini, en ChatGPT;
  • inzicht hebben in hoe generatieve AI-platforms zoals Copilot, Gemini en ChatGPT kunnen worden ingezet binnen de visie van het GO! onderwijs en de intelligentiedriehoek;
  • weten hoe je AI kan inschakelen om jou als leraar te ondersteunen;
  • tools hebben om met leerlingen over AI, bias en ethiek te spreken;
  • een aantal concrete lesactiviteiten hebben om mee aan de slag te gaan in de klas;
  • vaardig zijn in het formuleren van effectieve prompts met behulp van de Doel-TRICK techniek, specifiek afgestemd op de behoeften van je klas;
  • kennis hebben van krachtwoorden en productieve gewoonten die de interactie met AI verbeteren en de kwaliteit van de output optimaliseren;
  • voorbereid zijn om AI-hulpmiddelen te integreren in je dagelijkse onderwijspraktijk, met een helder plan om zowel de leerervaring van lerenden te verrijken als jouw eigen onderwijsproces te ondersteunen.

Extra informatie

Voor leidinggevenden en beleidsteams hebben we een specifieke vormingsdag rond AI in schoolbeleid.

Lesgevers

Willems Mark

Mark houdt zich bezig met de thema's innovatie en ICT bij PBD-GO! 

  • Expert in Innovatie en ICT-integratie
  • Brede ervaring in onderwijstechnologie en AI
  • Actieve bijdrager aan onderwijsvernieuwing binnen GO! (o.a. Ixzo, Install-ed, l-earn, Sandbox)

Schallenbergh Lara

Lara is van opleiding bachelor leerkracht lager onderwijs. Ze deed zelf eerst vijf jaar ervaring op in het vijfde leerjaar. Nadien zette ze de stap naar Brightlab waar ze o.a. vormingen rond computationeel denken geeft.

Pagina delen

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.