Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
AI weer een hype? Zeker niet. De wereld van generatieve artificiële intelligentie staat niet stil en glipt meer en meer ons onderwijs binnen en zal daar ook blijven. Voor leidinggevenden en beleidsteams in scholen werpt dit belangrijke (beleids-)vragen op. Wat is AI nu eigenlijk echt? Wat kan het en wat kan het niet? Welke plaats zou AI op mijn school kunnen krijgen en welk standpunt moet mijn school dan innemen? Mogen leerlingen, leerkrachten en ander personeel dit gebruiken? Wanneer wel en wanneer niet? Moeten we dit opnemen in het schoolregelement? Hoe kunnen we een degelijk AI-beleid uitwerken waarbij we als school de kansen benutten en de risico's beperken?
Tijdens deze vorming helpen we jullie om antwoorden te vinden op bovenstaande vragen en reiken we jullie handvatten aan om de dialoog op jullie school te voeren.
Wat staat er op het programma?
We nemen jullie mee doorheen de richtlijnen die rond AI bestaan op Europees en Vlaams niveau en gaan na aan welke randvoorwaarden de school best voldoet om AI sterk in te zetten in het pedagogisch beleid. We schenken hierbij expliciet aandacht aan het evaluatiebeleid. Tijdens deze vorming zet je de eerste stappen om het AI-beleid in jouw school vorm te geven.
We gaan tijdens de dag ook concreet aan de slag met AI. Je kan immers pas een beleid vormgeven, als je als leidinggevende of beleidsmedewerker zelf ook ervaring hebt met het praktische gebruik van generatieve AI en platforms zoals Copilot, Gemini en ChatGPT. Je krijgt een introductie in het schrijven van prompts vanuit het Doel-TRICK promptkader van GO!. Hierbij doe je praktische vaardigheden op in het formuleren van effectieve prompts en leer je over krachtwoorden en gewoonten die essentieel zijn voor productieve interacties met AI. We gaan ook aan de slag met het GO! gebruikskader als kapstok om AI transparant en doelgericht in te zetten.
Via het proces van prompting onderzoeken we hoe deze inhouden en kaders afgestemd kunnen worden met de eigen schoolcontext, schoolvisie en het PPGO. Tijdens de vorming is er ruimte voor uitwisseling en co-creatie.
Kortom ervaar wat AI is, ontdek de mogelijkheden, regelgeving en risico's en ga naar huis met een aantal kapstokken om te werken aan een AI-beleid op jouw school én om vooral ook zelf aan de slag te gaan met AI.
Voorkennis
Deze vorming staat open voor beginners en voor (al meer frequente) gebruikers van AI.
Krijg je niet genoeg van AI? Schrijf je dan in voor de PBD-GO! appetAIsers: maandelijkse webinars die dieper ingaan op een aspect van AI.
Praktisch
Doelstellingen
Na deze vorming:
- kan je de basis van de Europese en Vlaamse richtlijnen met betrekking tot AI in het onderwijs in eigen woorden toelichten;
- kan je een standpunt innemen t.a.v. AI-gebruik op school door leerlingen, leraren en ander personeel;
- ken je de randvoorwaarden om AI sterk in te zetten vertalen naar een eigen AI-beleid op school;
- heb je inzicht in hoe generatieve AI-platforms zoals Copilot, Gemini, en ChatGPT kunnen worden ingezet binnen je schoolvisie, gealigneerd met het PPGO! en de intelligentiedriehoek van persoonlijke, collectieve, en artificiële intelligentie;
- heb je vaardigheden ontwikkeld in het gebruik van de Doel-TRICK techniek voor het stellen van effectieve prompts;
- heb je kennis van krachtwoorden en gewoonten die de interactie met AI verbeteren en bijdragen aan de efficiëntie en effectiviteit van administratieve en onderwijsprocessen;
- heb je inzicht in concrete strategieën voor de integratie van AI in je schoolpraktijk met aandacht voor hoe deze technologieën het onderwijs binnen je instelling significant kunnen ondersteunen.
Extra informatie
Je brengt best een eigen laptop mee naar deze vorming. Let op: met een chromebook kan je niet inloggen op het WiFi-netwerk in het Huis van het GO! en de gebouwen van de Vlaamse overheid.