Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
In België moet in elke werkomgeving, dus ook in een onderwijsomgeving, de werkgever, leidinggevenden en personeel aandacht hebben voor welzijn, veiligheid en gezondheid. De focus ligt hierbij in de eerste plaats op preventie van risico’s. Opleiding en sensibilisering zijn hierbij niet alleen verplicht maar ook onontbeerlijk.
Elke Algemeen directeur (ism de Raad van Bestuur) is als werkgever dus verplicht om binnen zijn scholengroep en onderwijsinstellingen een beleid te voeren dat tot doel heeft het welzijn van de personeelsleden bij de uitvoering van hun werk te bevorderen. Dit welzijnsbeleid steunt op het principe van de risicoanalyse.
De risicoanalyse maakt het immers mogelijk om passende preventiemaatregelen uit te werken waardoor (1) gevaren kunnen worden uitgeschakeld, (2) schade kan worden voorkomen of (3) schade kan worden beperkt.
Dit preventiebeleid mag niet alleen aandacht hebben voor de klassieke veiligheids- en gezondheidsrisico's zoals de risico's die voortvloeien uit het gebruik van gevaarlijke machines en chemische producten. Er moet ook de nodige aandacht gegeven worden aan de psychosociale risico’s op het werk.
Psychosociale risico’s op het werk omvatten professionele risico's die personeelsleden psychische en eventueel ook lichamelijke schade kunnen berokkenen. Ze kunnen ook een impact hebben op de veiligheid op de werkvloer en het goed functioneren van de onderwijsinstelling of scholengroep.
De oorsprong van psychosociale risico’s is meestal te vinden bij de arbeidsorganisatie, de arbeidsinhoud, de arbeidsvoorwaarden, de arbeidsomstandigheden en de interpersoonlijke relaties op het werk.
Stress, pesterijen, burn-out, zelfmoord, alcohol- en drugsmisbruik zijn de meest gekende uitingen van psychosociale risico’s die een belangrijke kost kunnen betekenen voor de personeelsleden, de onderwijsinstelling of scholengroep en de maatschappij in het algemeen.
Ook voor deze risico’s moet de Algemeen Directeur de nodige maatregelen treffen om de psychosociale risico’s op het werk te voorkomen, om de schade ten gevolge van deze risico’s te voorkomen of om deze schade te beperken.