Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Omgekeerde vraag

Pagina delen

De omgekeerde vraag zet je in wanneer je vastloopt in je ontwikkelproces. In plaats van na te denken over de mogelijke ideeën om te bereiken wat je wil, richt je je gedachten in deze werkvorm op een vraag die net het omgekeerde wil bereiken.

Waarom?

Je creëert een ander perspectief. Dit leidt tot nieuwe inzichten wanneer je rondjes aan het draaien bent of last hebt van tunnelvisie.

Aanpak

Stap 1 - Schrijf de "Hoe Kunnen We…"-vraag bovenaan. Verdeel een vlak in twee delen: links en rechts. Start links met de positieve "Hoe kunnen we…"-vraag. Bijvoorbeeld: "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen gemotiveerd blijven tijdens de les zodat ...?" wordt "Hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen gedemotiveerd raken tijdens de les?".

Stap 2 - De antwoorden op de omgekeerde vraag vul je links in. Neem vijf minuten om individueel zoveel mogelijk antwoorden te formuleren. Geef de deelnemers tien minuten om hun ideeën voor de omgekeerde vraag te delen met de groep.

Stap 3 - Stap over naar rechts: alles wat je wél wil. De linkerhelft vormt de inspiratie. Bijvoorbeeld: "Laat leerlingen de hele dag in stilte werken" kan een mogelijke oplossing zijn waarbij leerlingen kunnen samenwerken en praten in kleine groepjes.
Opgelet: de negatieve oplossing positief maken is geen zuivere oefening.

Stap 4 - Ga door tot de rechterkant voor elk item een goed alternatief heeft en prioriteer deze dan met een methode naar keuze. Klaar? Dit is het vertrekpunt voor het verder uitwerken van mogelijke concepten en oplossingsrichtingen voor het motiveren van leerlingen tijdens de les.

Template en materiaal

Er is geen template. Gebruik een flipchart, een whiteboard of projecteer een Miro-board om dit te doen en doorloop bovenstaande stappen.

Materiaal

  • Post-its
  • Schrijfgerief
  • Whiteboard/groot blad papier/flipchart/… om post-its op te plakken OF online 'plaats' zoals Miro

Heb je een vraag?

Mark Willems
Katleen Janssens - 02 790 94 34
Ariane Carlier - 02 790 96 91

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.