Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

De Value Proposition Canvas

Pagina delen

WAT is de Value Proposition Canvas?

Is een zakelijke modeltool die helpt om ervoor te zorgen dat het product of de dienst van een bedrijf is gepositioneerd rond de waarden en behoeften van klanten. Deze tool is ontwikkeld door Alexander Osterwalder, Yves Pigneur en Alan Smith, dezelfde auteurs van het Business Model Canvas, met als doel de waarde die klanten waarnemen in kaart te brengen. Het primaire doel is daarom om een match te creëren tussen het product en de markt. Om dit te bereiken, onderzoekt de Value Proposition Canvas dieper twee van de negen blokken van het Business Model Canvas: Klantsegment en Waardepropositie.

WAAROM deze tool gebruiken?

Het gebruik van de Value Proposition Canvas biedt verschillende voordelen. Allereerst stelt het u in staat om een diepgaand begrip te krijgen van uw klanten, inclusief hun behoeften en verwachtingen. Hierdoor kunt u een product ontwikkelen dat nauw aansluit bij wat uw klanten nodig hebben en willen. Bovendien maakt de canvas het mogelijk om uw bestaande product te vergelijken met de behoeften van de gebruiker, waardoor u kunt bepalen of er ruimte is voor verbetering of aanpassing.

Een ander belangrijk voordeel is dat het gebruik van de Value Proposition Canvas u kan helpen bij het vinden van uw productmarkt fit. Door deze fit te bereiken, bespaart u niet alleen tijd en geld, maar voorkomt u ook dat u iets produceert waar niemand behoefte aan heeft. Kortom, de Value Proposition Canvas is een waardevol instrument dat u kan helpen om effectief in te spelen op de behoeften van uw klanten en uw producten of diensten succesvol op de markt te brengen.

HOE PAS IK DE Value Proposition Canvas TOE, wat is de AANPAK?

De Value Proposition Canvas bestaat uit slechts twee blokken - Waardepropositie en Klantsegment. Ze vormen de kern van het businessmodel omdat ze zich richten op "Wat" en "Voor wie". Met andere woorden, hoe uw bedrijf waarde levert aan uw publiek. De canvas is verdeeld in twee zijden: aan de rechterkant staat het Klantprofiel, verdeeld in Te Vervullen Taken, Pijnpunten en Voordelen. Aan de linkerkant staat de Waardepropositie, ook onderverdeeld in drieën: Producten & Diensten, Voordelen Creëren en Pijnpunten Verlichten.

Om dit canvas in te vullen, is het belangrijk om te begrijpen wat uw klant probeert te bereiken, welke problemen ze proberen op te lossen en welke behoeften ze willen bevredigen. Het is ook essentieel om de frequentie en het belang van elke taak op te merken, evenals de verschillende rollen die de klant moet vervullen en in welke contexten. Dit stelt u in staat om uw waardepropositie af te stemmen op de behoeften, verwachtingen en interesses van uw doelklant, met als uiteindelijk doel uw product-markt fit te ontdekken.

TEMPLATE VPC en interessant filmpje met uitleg over deze tool.

Value Proposition Canvas

 

Gelieve de marketing cookies te accepteren om dit inhoudsitem te kunnen bekijken.

 

Heb je een vraag?

Mark Willems
Katleen Janssens - 02 790 94 34
Ariane Carlier - 02 790 96 91

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.