Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Het GO! zorgt ervoor dat iedereen zonder onderscheid gelijke kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Vooroordelen worden tegengegaan. Samenwerken met elkaar wordt gestimuleerd. De school moet ervoor zorgen dat elk kind evenveel kansen krijgt om zich maximaal te ontwikkelen. Elke leerkracht heeft de opdracht om aan gelijke kansen te werken. Onze GO! schoolteams staan daar borg voor.
Zo vroeg mogelijk naar school
Niet elk kind komt met hetzelfde rugzakje aan bagage (sociaal, cultureel) voor het eerst naar school. Kinderen die bedreigd zijn in hun kansen hebben het moeilijker om de verwachtingen van de school in te lossen. Ze lopen meer dan andere kinderen het risico op leerachterstand, zittenblijven en schooluitval. Wij pleiten ervoor dat kinderen zo vroeg mogelijk naar school gaan. Hoe vroeger kinderen binnen een structureel kader aan hun vorming beginnen, hoe meer kansen ze krijgen om te slagen en om zich evenwichtig en harmonisch te ontwikkelen.
Het GO! beleid rond GOK vind je bij Beleid en Standpunten.
GOK-wijs instrument
Onze GO! scholen moeten hun gelijke-onderwijskansenbeleid expliciteren en er een draagvlak voor creëren bij het personeel. Ze zijn zelf verantwoordelijk voor het formuleren van hun streefdoelen, indicatoren en tijdspaden voor hun GOK-beleid. De scholen doen dit op basis van de kwaliteitsverwachtingen uit het Referentiekader voor Onderwijskwaliteit (“OK-kader”). De inspectie neemt de controle op het GOK-beleid mee op in haar reguliere doorlichting.
Je vindt alles over GOK-wijs in de Materialenbank in de GO! ruimte Beleid en kwaliteitsontwikkeling van Smartschool.
Lerend Netwerk Gelijke Onderwijskansen
Het lerend netwerk GOK stelt de volgende doelstellingen voorop:
- kennisdeling over gelijke onderwijskansen bevorderen,
- het draagvlak voor GOK verbreden,
- een mogelijke beleidsaanpak delen,
- methodieken/instrumenten via cocreatie ontwikkelen,
- reflecteren over de besteding van de GOK-middelen.
De deelnemers uit het onderwijsveld zijn leraren, directeurs, leerlingenbegeleiders, GOK-coördinatoren,….
Deze groep werd uitgebreid met afgevaardigden uit de scholengroepen.