Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Team expertise Onderwijspersoneel

Pagina delen

Lerarenkamer 600X400

Missie

De opdracht van het team onderwijspersoneel omvat

  • kennis en expertise verwerven over onderwijspersoneel (zowel voor statutair personeel als voor contractueel personeel) en het personeel van de voorzieningen​
  • kennis delen met de scholengroepen en versterken van de expertise van de scholengroepen op vlak van personeel om de organisatie van scholengroep, instellingen en voorzieningen te optimaliseren en de strategische doelen nog beter te kunnen bereiken​
  • ondersteunen diverse personeelszaken van de centraal bestuurde instellingen (PBD/POC)​

Statutair personeel

Het Team Onderwijspersoneel:

  • Volgt de nieuwe personeelsregelgeving van kortbij op en attendeert de scholengroepen op nieuwe en wijzigende personeelsregelgeving via Nieuwsbrief, infosessies, GO!PRO,…voor zowel personeel van de onderwijsinstellingen als van de welzijnsvoorzieningen.
  • Begeleidt en ondersteunt de scholengroepen bij de toepassing van de regelgeving omtrent de tijdelijke aanstellingen en tijdelijke aanstellingen van doorlopende duur in de onderwijsinstellingen; maakt de jaarlijkse oproep tot de kandidaten voor een tijdelijke aanstelling van doorlopende duur met de specifieke formulieren voor aanvraag TADD-recht  
    Werkt mee aan de uitbouw van de sollicitatietool van SGR Rivierenland (= de opvolger van het vroegere Elektronisch Kandideren Tijdelijke (EKT)).  
  • Ondersteunt en begeleidt de procedures voor vacantverklaring wervingsambten via het verspreiden van rondzendbrieven (‘aanbevelingen’). Het team actualiseert ook jaarlijks de bijhorende  webtoepassing (2 modules, in functie van de opeenvolgende stappen in de personeelsbewegingen).
  • Biedt ondersteuning bij de toepassing van de (vaak wijzigende) regelgeving omtrent reaffectatie en wedertewerkstelling via richtlijnen voor de werkzaamheden van de reaffectatiecommissies van de scholengemeenschappen en scholengroepen, de regelmatige actualisatie  van de verschillende modellen van huishoudelijk reglement, de ter beschikkingstelling van ontwerpbrieven voor reaffectatiecommissies, enz...  
  • Houdt de  handleiding en vraagbaak met betrekking tot functiebeschrijving en evaluatie actueel. Ook zijn een aantal FAQ’s beschikbaar ivm  tijdelijke aanstelling/tijdelijke aanstelling van doorlopende duur, de vacantverklaring en benoeming in wervingsambten, de reaffectatieverplichtingen en de verlofregelgeving.  
  • Volgt de regelgeving rond ‘arbeidsreglementen’ voor statutair personeel op en vult de modellen aan als er nieuwe items moeten worden opgenomen.
  • Verzamelt voorbeelden van functiebeschrijvingen en maakt modellen van functiebeschrijvingen voor de diverse ambten in de scholengroepen en stelt deze ter beschikking van de scholengroepen.
  • Ondersteunt de welzijnsvoorzieningen (MFC’s/OVBJ’s)  inzake personeelsregelgeving en werkt mee aan de talrijke sessies van de lerende netwerken voor de welzijnsvoorzieningen,  
  • Begeleidt de aanstellingsprocedure algemeen directeur van een scholengroep (toelichting bij de wettelijke bepalingen, contacten met de assessmentbureaus)
  • Volgt alle aspecten op van aanstelling via mandaat (algemeen directeur, coördinerend directeur SO).
  • Publiceert en verwerkt de door de scholengroepen gemelde vacatures voor selectie- en bevorderingsambten in de vacaturerubriek op de website GO! pro. Een link naar de vacatures is ook te vinden in de wekelijkse Nieuwsbrieven. 
  • Verwerkt en volgt administratief de aanstellingen op van personeelsleden uit de scholengroepen bij de PBD, de POC en de centrale administratie (detacheringsdossiers bij POC en PBD, aanstellingen als pedagogisch adviseur, selectieprocedures pedagogisch begeleider enz.…).
  • Werkt in co-creatie met de HR-vertegenwoordigers van de scholengroepen en de centrale HR-coördinator  aan instrumenten ter ondersteuning van het HR-beleid van de scholengroepen.
  • Begeleidt scholengroepen en raden van bestuur bij procedures  ‘bijzondere maatregelen’. Ter ondersteuning van de werkzaamheden van de scholengroepen is een vademecum uitgewerkt m.b.t. orde- en tuchtmaatregelen. Op vraag houdt het team voor bijvoorbeeld het college van directeurs infosessies in verband met FB en EVA, orde en tucht.
  • Vertegenwoordigt het GO! in diverse commissies en werkgroepen: leden van het team maken deel uit van de Vlaamse reaffectatiecommissie,  de Kamer en het College van Beroep, de PTC Personeel, stuurgroepen voor de opleidingen tot het vormingsattest voor diverse selectie- en bevorderingsambten, het informeel overleg met administratie AGODI en AHOVOKS, ad-hoc-kabinetswerkgroepen,…. 
     

Meer informatie over statutair personeel

Ondersteuning met betrekking tot het contractueel personeel van de scholengroepen

Het Team Onderwijspersoneel:

  • Ondersteunt de scholengroepen m.b.t. de regelgeving van het contractueel personeel door middel van de ‘Handleiding contractueel (A)MVD-personeel’. Bij deze handleiding horen ook diverse modelformulieren met inbegrip van de richtlijnen om deze in te vullen.  Ook het model van arbeidsreglement voor deze personeelsleden wordt actueel gehouden.  
  • Ondersteunt de scholengroepen met een welzijnsvoorziening (MFC/OVBJ) mbt de regelgeving van het contractueel personeel van de welzijnsvoorzieningen door middel van de  ‘Handleiding contractueel personeel van de welzijnsvoorzieningen’. Deze handleiding wordt systematisch aangevuld en bijgewerkt. Ook een centraal onderhandeld  (model van) Arbeidsreglement COP is voor deze instellingen ter beschikking. Volgt de regelgeving ivm flexi-jobs op en stelt modeldocumenten ter beschikking (raamovereenkomst, model van arbeidsovereenkomst, …)  
  • Beheert de dossiers van de Brusselse gesco’s (Scholengroep 8) en codo’s (departement onderwijs) die tewerkgesteld zijn in scholengroepen en instellingen, en is aanspreekpunt voor deze dossiers voor de scholengroepmedewerkers. 
  • Doet het administratief en financieel beheer van de dossiers van de extra Contractuelen Gemeenschapsonderwijs (COGO’s) die in de instellingen en scholengroepen zijn tewerkgesteld
  • Maakt specifieke handleidingen met instructies voor busbegeleiders, buschauffeurs en onderhoudspersoneel, in combinatie met korte toelichtingsfilmpjes
  • Werkt een (meerjaren)vormingsplan uit, stuurt dat desgewenst bij en zorgt voor de uitvoering ervan met vormingsinitiatieven in het kader van het ‘Vormingsfonds voor het MVD-personeel’. Staat in samenspraak met de scholengroep ook in voor de planning en het financieel beheer van de aanwending van de middelen en de opvolging van de voortgang van de lopende opleidingen van het vormingsfonds.
  • Zorgt mee voor de uitwerking van de cao’s, het uitvoeren van de afgesloten akkoorden en het beheren en opvolgen van de verdeling van de financiële middelen inzake de verbetering van arbeidsomstandigheden voor het contractueel MVD-personeel (contracten, EJT, vakantiegeld,...). 

Meer informatie over contractueel personeel

Concrete andere ondersteuning op maat

Het Team Onderwijspersoneel:

  • Organiseert  infosessies met betrekking tot (gewijzigde) personeelsregelgeving van zowel statutair als contractueel personeel van de onderwijsinstellingen én van de welzijnsvoorzieningen
  • Geeft op vraag toelichting over de gevolgen van bepaalde beleidsbeslissingen (zoals overnames, herstructureringen, overhevelingen, splitsingen, fusies van instellingen, enz.…) voor het personeel.
  • Attendeert op nieuwe regelgeving inzake personeelsaangelegenheden en verschaft daarover toelichting voor zowel statutair als contactueel personeel.
  • Bemiddelt (op vraag) bij discussies tussen instellingen of scholengroepen en het Vlaams ministerie van Onderwijs en Vorming (AGODI, AHOVOKS) over diverse personeelsaangelegenheden.
  • Biedt juridische ondersteuning aan de scholengroepen bij de toepassing van de regelgeving inzake verschillende personeelsaangelegenheden/personeelsmateries  
  • Ondersteunt op vraag en eventueel ter plaatse, bij concrete of individuele procedures ten aanzien van personeelsleden waarbij functioneringsproblemen worden vastgesteld. Meer precies gaat het over orde- en tuchtmaatregelen, evaluaties ‘onvoldoende’, ontslagen wegens dringende redenen bij hoogdringendheid, ambtshalve ontslagen, beëindiging en verlenging van de proeftijd en ongewettigde afwezigheden, waarbij het geheel van de reglementaire mogelijkheden om aan de problematiek een oplossing te bieden, wordt toegelicht.
  • Ondersteunt scholen of scholengroepen bij de behandeling van dossiers (orde, tucht, evaluatie ‘onvoldoende’) door het College van Beroep en de Kamer van Beroep.
  • Beheert de leerlingendossiers van de vroegere BSD (scholen verbonden aan de Belgische strijdkrachten in Duitsland).
  • Verschaft inlichtingen over de administratieve loopbaan van personeelsleden of andere personeelsaangelegenheden: als aanvulling op ingewonnen info bij meer prioritaire informatieverstrekkers zoals instellingen, scholengroepen of werkstations.
  • Informeert over en inventariseert de personeelsinvulling van de betrekkingen rekenplichtigheid/boekhouding (administratief medewerkers SGR (vakcode 685) bij de scholengroepen (betrekkingen opgericht op basis van de ‘5330 punten’-enveloppe ) 

Heb je een vraag?

Hilde Eloot - 02 790 94 05

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.