Dit is afhankelijk van de situatie en de aard van de klacht, maar een persoonlijk gesprek met de klager biedt ongetwijfeld een aantal voordelen: je krijgt onmiddellijk feedback van de klager; je kan gemakkelijker nuanceren; een belangrijk voordeel bij ernstige klachten; de klager voelt zich ernstig genomen als je de tijd voor hem/haar neemt. Zo toon je waardering voor het indienen van de klacht; het zal makkelijker zijn om je schriftelijk antwoord (verplicht) op te maken omdat je je beter kunt inleven in de klager. Het is ook belangrijk om een gesprek aan te gaan met diegene waarover geklaagd wordt.
Toepassingsgebied
De klachtenprocedure is van toepassing op klachten van ouders, meerderjarige leerlingen, cursisten of andere belanghebbenden zoals buren, organisaties met wie men in aanraking komt,...
Opname in reglement
De klachtenprocedure van het GO! moet opgenomen worden in het reglement van de school of instelling. Het gaat om een gedecentraliseerde klachtenprocedure die werd goedgekeurd door de Raad van het GO!, in overeenstemming met de bevoegdheidsverdeling bepaald door het Bijzonder Decreet.
Trapsgewijze melding en afhandeling
GO!-personeelsleden kunnen met hun klachten terecht bij hun directeur of bij de algemeen directeur van de scholengroep.
Klachten moeten - in principe - binnen de school of instelling zelf opgelost kunnen worden. Men kan ze melden aan de directeur van de school of instelling en met hem of haar bespreken. De directeur probeert dan de klacht direct en informeel af te handelen. Vindt men geen bevredigende oplossing, dan kan men klacht indienen bij de algemeen directeur of de klachtencoördinator van de scholengroep.
Vanaf dan komt de klacht terecht in de formele klachtenprocedure. De algemeen directeur kan beslissen om complexe klachten ter behandeling voor te leggen aan de raad van bestuur.
Vlaamse Ombudsdienst
Een klager die niet tevreden is over het resultaat van de klachtenbehandeling binnen het GO!, kan terecht bij:
Vlaamse Ombudsdienst,
Leuvenseweg 86,
1000 Brussel
T: 1700 (gratis informatienummer)
De Vlaamse Ombudsdienst behandelt de klacht dan in tweede lijn.
Tips voor klachtenbehandeling
Elke klacht is een signaal dat een kans biedt om je organisatie te verbeteren. Dan moeten klachten wel geregistreerd, goed opgevolgd en behandeld worden. Bij Downloads vind je concrete tips.