Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Buurklassen (uitwisseling van leerlingen)

Pagina delen

Met het programma Buurklassen financiert de Vlaamse overheid klasuitwisselingen tussen twee scholen, waarvan één Vlaamse en één uit een buurland van België.

Je werkt een schooljaar lang samen met een school uit één van de buurlanden van België. Als hoogtepunt is er een (wederzijdse) uitwisseling van de leerlingen.

Voor wie?

Scholen in het basis- en secundair niveau van alle niveaus en vormen (inclusief het buitengewoon onderwijs) kunnen deelnemen.

Met een partnerschool uit de buurlanden

De partnerschool is afkomstig uit één van de buurlanden van België: Nederland, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Hoe lang?

Het project loopt over één schooljaar. De uitwisseling duurt minstens twee dagen en één nacht.

Forfaitair beursbedrag

Voor samenwerkingsprojecten met leerlingen kan een school een forfaitaire subsidie ontvangen voor:

  • de werkingskosten (communicatie, documentatie, materiaal, projectactiviteiten,...) tijdens de volledige duur van het project. Dit is een forfaitair bedrag van 250 euro.
  • voor de ontvangst van de buitenlandse partnerschool is een forfaitair bedrag van 40 euro per bezoekende leerling/leerkracht voorzien, met een maximumbedrag van 1.000 euro per project. Betreft het bezoekende leerlingen met bijzondere onderwijsnoden dan worden de bedragen respectievelijk 60 euro en 1.500 euro.
  • Ter voorbereiding van de klasuitwisseling kan ook één bezoek aan de partnerschool door minimum één leerkracht (of lid van de directie, het bestuur of de oudervereniging van de school) gefinancierd worden voor een forfaitair bedrag van 250 euro.
  • Voor één bezoek met de leerlingen aan de partnerschool is er een forfaitair bedrag van 100 euro per deelnemer (leerling en leerkracht) voorzien, met een maximaal bedrag van 3.000 euro per project. Betreft het bezoekende leerlingen met bijzondere onderwijsnoden dan worden de bedragen respectievelijk 120 euro en 3.600 euro.

De maximale subsidie per project bedraagt 4.500 euro. Gaat het over een project met leerlingen met bijzondere onderwijsnoden, dan is de maximale subsidie 5.600 euro.

Aanvraag

De aanvraag gebeurt uiterlijk op 30 april bij Epos vzw.
Contactpersoon: wim.cloots@epos-vlaanderen.be

Heb je een vraag?

GO! internationalisering - 02 790 95 98

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.