Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Transitie voorzieningen

Pagina delen

Op 1 september 2023 hebben 8 internaten buitengewoon onderwijs, de 7 internaten met permanente openstelling (IPO’s) en het tehuis Kastor Kuurne een inkanteling naar Welzijn gemaakt. Zo wilde men de regering een einde maken aan de ongelijke financiële en organisatorische behandeling van kinderen en jongeren met een jeugdhulpvraag. 

De voorzieningen nemen een opdracht op hetzij vanuit het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap om kinderen en jongeren met een (vermoeden van) handicap te begeleiden, hetzij vanuit Opgroeien om kinderen en jongeren te ondersteunen in het geval van een verontrustende opvoedingssituatie. Welzijn financiert de voorzieningen en operationaliseert het kwaliteitsdecreet van Welzijn. De Zorginspectie houdt toezicht op de voorzieningen. 

De transitie gaat gepaard met een bijkomende injectie van middelen (+ 45 miljoen euro) en een gewijzigde opdracht ten aanzien van de cliënten in de voorzieningen. Naast de zorgfunctie verblijf en schoolaanvullende dagopvang kan een cliënt en zijn gezin nood kennen aan schoolvervangende dagopvang en/ of contextbegeleiding. De zorgfuncties verblijf, dagopvang en contextbegeleiding kunnen gediversifieerd in tijd en duur ingezet worden. Cliënten kunnen bijgevolg zorg op maat krijgen, vraaggericht, op basis van een flexibel zorgaanbod. De cliënt en zijn context hebben zoveel mogelijk regie over het hulpverleningstraject. Zo geven we uitvoering aan het Bronfenbrenner ecologisch model, dat het belang benadrukt van de verschillende omgevings-en sociale factoren die de ontwikkeling van een individu beïnvloeden, zoals familie, school, gemeenschap, cultuur en historische context.

De voorzieningen zijn geëvolueerd van internaten binnen de sterk gereguleerde context van onderwijs naar voorzieningen onder het kwaliteitsdecreet van welzijn, waar doelregelgeving wordt gehanteerd. De voorzieningen moeten binnen dat kader sociaal ondernemen. De flexibele inzet van mensen en middelen voor de organisatie vormt hierbij de uitdaging. De jeugdhulp kent een shift in denken van ‘over de cliënt spreken’ naar ‘met de cliënt’ spreken; de gebruiker zit, samen met zijn context, aan het stuur van zijn hulpverleningstraject. 

In 2023 zocht het GO! naar een governancemodel voor de voorzieningen. Die worden georganiseerd binnen de rechtspersoon Gemeenschapsonderwijs en ingebed in de scholengroepen onder de eindverantwoordelijkheid van de algemeen directeurs en de Raden van Bestuur. 

Dé uitdaging van 2023 was de transitie van de personeelsleden. De voorzieningen werken met vastbenoemde personeelsleden en met contractuelen. De statuten van beide personeelscategorieën verschillen (vakantie- en prestatieregeling, vervangingsmogelijkheden bij ziekte, …). In 2024 gaat de ondersteuning van de voorzieningen verder, in functie van de prioriteiten uit de nulmeting van de Zorginspectie. De ambitie is om erin te slagen met alle voorzieningen de volwaardige erkenning te behalen op 1 januari 2026.

Vanaf 2025 worden de onderhandelingen gevoerd met het Vlaams Agentschap voor personen met een handicap voor de uitbreiding van het aanbod met rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp. Concreet betekent dit dat de multifunctionele centra van het GO! ook kinderen kunnen begeleiden die niet beschikken over een  jeugdhulpbeslissing van de integrale toegangspoort. De zorg verblijf, dagopvang en contextbegeleiding wordt zo voor hen rechtstreeks toegankelijk. 

Het GO! sloot met de voorzieningen aan bij het Vlaams Welzijnsverbond dat helpt om de voorzieningen mee op de kaart te zetten binnen de integrale jeugdhulp

In afstemming met de scholengroepen en het Vlaams Welzijnsverbond ondersteunt het GO! Centraal de voorzieningen in functie van  de uitbreiding van hun aanbod met rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp en de implementatie van het decreet betreffende het geïntegreerd gezins- en jeugdhulpbeleid

Heb je een vraag?

Sylvie Lambrechts - +32 2 790 95 13

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.