Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
Erkenningen VDAB basisopleidingen NT2: visie en opzet
VDAB onderschrijft de nood aan erkende opleidingen basis Nederlands NT2 van 1.1 tot 3.2. VDAB erkent modules NT2 die minimum 18 lestijden per week omvatten.
Waarom?
VDAB stelt de laatste jaren een grote stijging vast van het aantal mensen bij VDAB met geen of beperkte kennis van het Nederlands. Voor deze groep is vaak het versterken van het Nederlands een belangrijke stap in hun traject naar werk. Door het erkennen van basisopleidingen Nederlands bij de bestaande aanbieders (CVO, Agentschappen, Ligo) kan VDAB de klanten faciliteren i.f.v. een betere kennis van het Nederlands.
Doelstelling?
Op termijn wil VDAB voor elk van haar klanten een vergelijkbaar aanbod basisopleidingen Nederlands garanderen aan dezelfde voorwaarden op het vlak van doelstelling, intensiteit en kwaliteit. VDAB streeft er op termijn naar de duurtijd van verlengde trajecten te verkorten zonder daarbij de instructietijd te verminderen en dus de intensiteit van de lessen te verhogen. Uit ervaring in bv. de Brusselse taalbaden blijkt dat een compactere leerervaring deelnemers actiever betrokken houdt en voor snellere leerprogressie zorgt. Het verhogen van de intensiteit stimuleert een sneller leerproces, wat zowel de slaagkansen als de uitstroom naar tewerkstelling kan verbeteren. De lessen NT2 krijgen voor deelnemers een plaats en betekenis in hun traject naar werk. De focus op het einddoel, zijnde duurzame tewerkstelling, is sterk aanwezig waardoor de motivatie hoger blijft en uitval vermindert.
De subdoelen
- Zo veel mogelijk klanten, die er baat bij hebben, intensievere trajecten aanbieden om hen sneller versterkt aan de start van hun vervolgopleiding/tewerkstelling te laten komen.
- Een maximaal aantal kortgeschoolde en/of laaggeletterde klanten (voornamelijk in verlengde/trage trajecten) een intensiever traject NT2 aanbieden zodat ze versterkt aan een beroepsopleiding kunnen beginnen of sterker op de arbeidsmarkt komen.
- Zo veel mogelijk klanten en niet-beroepsactieven in een intensiever traject een basisopleiding NT2 laten volgen met een VDAB-contract i.f.v. consequent bemiddelen.
Welke opleidingen?
VDAB onderschrijft de nood aan erkende opleidingen basis Nederlands NT2 van 1.1 tot 3.2. VDAB erkent modules NT2 die minimum 18 lestijden/week omvatten. Die lestijden bestaan uitsluitend uit generieke competentieversterking NT2. Een open module die verdiepend ingaat op (een van) de taalvaardigheden aangeboden in de betreffende module NT2 kunnen in dit traject ook thuishoren. VDAB erkent de basisopleidingen NT2 in de CVO en Ligo op individueel niveau. Deze herwerking heeft geen invloed op het feit dat de basisopleidingen NT2 steeds automatisch passend worden beschouwd in het traject naar werk voor werkzoekenden, waardoor de cursist steeds een vrijstelling van het inschrijvingsgeld kan krijgen.
Voor wie?
Bij het bepalen van het type traject van de klant worden de afspraken in het Vlaamse afsprakenkader NT2 nageleefd. Het te behalen niveau Nederlands met een VDAB contract hangt af van het jobdoelwit en wordt door de bemiddelaar vastgelegd in de leerwegbepaling. De bemiddelaar volgt het traject op in functie van aansluiting op de vervolgstappen, zoals het volgen van een beroepsopleiding of matching met een vacature.
Volgende stappen
Er komt binnenkort verdere communicatie vanuit de regionale VDAB teams om in dialoog te gaan over de next steps die VDAB graag met elk centrum wil zetten om deze herwerkte visie in de praktijk te implementeren. Afhankelijk van de stand van zaken in de verschillende provincies, gaat VDAB de dialoog aan met de aanbieders van de NT2-basisopleidingen. De timing voor uitrol kan dus provinciaal verschillen.