Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

Erkende NT2 opleidingen en beroepsopleidingen (FAQ/Q&A)

Pagina delen

Op deze pagina

Designer (3)

Inleiding

Hieronder vind je in de Q&A een overzicht van de meest gestelde vragen m.b.t. erkende NT2-opleidingen en beroepsopleidingen.

Heb je een vraag?

Daisy Denolf - 02 790 96 60

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Q&A

Erkende NT2-opleidingen en beroepsopleidingen

  • Het opzet is om, in het belang van de cursist, los te komen van een vast aantal uren per week. VDAB kijkt aldus per semester voor het bepalen van de intensiteit. De programmatie kan op elke dag maar kan ook voor bvb. 3 dagen/week. Voor NT2-opleidingen erkent VDAB enkel opleidingen van minimum 18 lesuren van 50'. De cursist krijgt een contract conform het aantal geprogrammeerde uren. Wel is het belangrijk, ook in de dialoog tussen het VWO en VDAB, te weten dat VDAB bij het uitzetten van trajecten steeds rekening houdt met het leerprofiel en mogelijkheden van de cursist. Drie heel intensieve, opeenvolgende dagen les zullen misschien niet voor iedereen haalbaar zijn. 

  • Ja, zie het antwoord op de vorige vraag. VDAB vertrekt van de huidige semesterwerking bij onderwijs. Het totale aantal uren in dat semester is bepalend voor de intensiteit op het contract. Vakantieperiodes kunnen dus. In het voorstel gaat VDAB uit van een schooljaar van 38 à 39 weken.

  • VDAB bekijkt welke modules, aanvullend op NT2-basisopleidingen, mee in aanmerking kunnen komen voor het traject van de cursist. VDAB denkt hierbij momenteel aan modules binnen de domeinen digitalisering, rekenen en mobiliteit. De concrete mogelijkheden moet VDAB nog intern valideren. Belangrijk: minimale intensiteit voor een VDAB-contract NT2 is 18 lesuren van 50'. Die extra modules komen dus bovenop die 18u. Voordeel is wel dat dit voor de cursist vanaf 20u vrijstelling van zoekgedrag betekent. 

  • Dat kopt. Het logisch gevolg van verlenging (= uitbreiding in uren) van een module, zou zijn dat de duurtijd dan inkort.

  • VDAB vertrekt van de kortste of snelste weg naar duurzaam werk. Als de competenties bereikt zijn, wordt best een seintje gegeven aan de betrokken bemiddelaar die dan met de cursist de volgende stap in het opleidings- en/of werktraject kan bekijken. 

  • Geïntegreerde opleidingen kunnen blijven bestaan binnen één en hetzelfde contract. Ook hier gelden wel de regels van correcte toepassing van uren in het contract op semesterbasis (+20u, deeltijds, +35u: voltijds). Niet onbelangrijk: waar er voor NT2 geen verwerkingstijd voorzien is (minimum van 18 lesuren van '50 voor een opleidingscontract), geldt dit wel voor beroepsopleidingen. Aangezien het technisch luik, d.i. het beroepsgedeelte, het hoofdonderdeel vormt, is dit richtinggevend en kan bij een geïntegreerd traject wel verwerkingstijd voorzien worden.  

  • Erkende opleidingen moeten hoofdzakelijk in dagonderwijs worden gegeven. Dit heeft te maken met de koppeling aan de regeling rond het vrijstellingenbeleid. Hoofdzakelijk betekent dat sommige lessen wel 's avonds of in het weekend kunnen doorgaan en meetellen voor de intensiteit, maar dit vormt niet de norm en is niet van toepassing op de meerderheid van de uren. Een duidelijk voorbeeld is bijv. een opleiding waarvan de uren voor de stage vaak 's avonds of in het weekend doorgaan (bijv. stage ZK in een WZC met ploegensysteem).

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.