Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden

7e jaren secundair onderwijs

Pagina delen

Op 1 september 2025 begint de uitrol van de laatste fase van de modernisering SO. Daartoe behoren de gemoderniseerde 7e jaren. De verschillende 7e jaren zijn:

  • 7e leerjaar dat voorbereidt op het hoger onderwijs na OK4,
  • 7e leerjaar dat voorbereidt op het hoger onderwijs na OK3,
  • 7e leerjaar gericht op instroom arbeidsmarkt na OK4,
  • 7e leerjaar gericht op instroom arbeidsmarkt na OK3.

Wat na een 6e leerjaar?

Een overzicht van de studiebewijzen en doorstroommogelijkheden na het 6e jaar (voor schooljaar 2024-2025):

Wat na 6e jaar

Wat na een 7e leerjaar?

Een overzicht van de studiebewijzen en doorstroommogelijkheden na een 7e leerjaar na een diploma OK3: 

Wat Na 7E Jaar OK3

Een overzicht van de studiebewijzen en doorstroommogelijkheden na een 7e leerjaar na een diploma OK4:

Wat Na 7E Jaar OK4

Netwerkmateriaal

In maart 2025 vond een netwerkvoormiddag plaats over de 7de jaren. Bij 'Downloads’ staat het presentatiemateriaal.

Veelgestelde vragen

  • Het is niet mogelijk om af te wijken van de 28 wekelijkse lestijden. Artikel 2, 47° van de Codex SO definieert voltijds secundair onderwijs als onderwijs dat wordt verstrekt naar rata van ten minste 28 wekelijkse lesuren.

    Wanneer een school dus bijvoorbeeld 8 weken stage inricht en leerlingen tijdens die 8 weken 38 uur per week op stage gaan, blijft het regelgevend verplicht dat er in de weken dat er geen stage wordt ingericht 28 lesuren per week worden voorzien op de lessentabel. Een school kan er niet voor kiezen om weken van bijvoorbeeld 20 lesuren in te richten ter compensatie van weken met uren omwille van stage.

    Waar wel kan van worden afgeweken is de spreiding van de lessen over negen halve dagen per week conform de afwijkingsmogelijkheden op basis van buitengewone organisatorische, onderwijskundige of levensbeschouwelijke argumenten die terug te vinden zijn onder punt 8. van omzendbrief SO 74.

  • De leerling kan overzitten in het voorbereidend jaar op het hoger onderwijs na arbeidsmarktfinaliteit (het vroegere naamloos leerjaar) en op die manier een diploma OK4 behalen. 

    De leerling kan overzitten in een gemoderniseerd 6e jaar arbeidsmarktfinaliteit en het diploma SO OK3 behalen, steeds rekening houdend met de geldende toelatingsvoorwaarden.

    De leerling kan ook voor alternatieve wegen kiezen zoals de examencommissie of het volwassenenonderwijs. 

  • Neen, er wordt geen uiterste datum meer vooropgesteld voor wat betreft de overgang van één zevende jaar naar een ander zevende jaar. Deze overgang is wel steeds gekoppeld aan een gunstige beslissing van de klassenraad.

  • Neen, zowel bachelors als masters kunnen de vakken geven. In bijlage 4 bij omzendbrief PERS/2015/04 kan je lezen dat dit 7e jaar gekoppeld is aan zowel bso als tso. Op die manier maakt men een zo breed mogelijke inzet van leerkrachten mogelijk.

  • Ja dit kan. Leerlingen met een diploma SO OK3 voldoen aan de toelatingsvoorwaarden voor het volgen van een graduaatsopleiding. Na het succesvol afronden van dit graduaat kan de leerling instromen in een bacheloropleiding. Deze bacheloropleiding moet niet aansluiten bij het gevolgde graduaat. Is dit wel het geval dan is een verkort traject mogelijk.

  • Dit kan voor individuele leerlingen via een gunstige beslissing van de toelatingsklassenraad op basis van een toelatingsproef, elders verworven competenties of elders verworven kwalificaties.

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.