Het GO! weet dat onderwijs geen eiland is. Het kan enkel succesvol zijn wanneer het jongeren vroeg in contact brengt met de realiteit van de arbeidsmarkt.
De kracht van interactie tussen school en bedrijf
Interactie en samenwerking tussen school en bedrijf zijn van groot belang. Jongeren moeten zich de competenties en attitudes eigen maken die nodig zijn in een bedrijfsomgeving. Ze kunnen dat leren door contacten op de werkvloer en in reële situaties. Leerkrachten moeten permanent de evoluties op de arbeidsmarkt volgen alsook de nieuwste technologische ontwikkelingen. Leerkrachten kunnen ook hun ervaringen overbrengen rond het begeleiden en coachen van jongeren.
Werkplekleren is een didactisch concept dat een waaier aan leersituaties biedt (alternerend leren, individuele praktijklessen, stages, afwisselend leren en werken, duaal leren, ….). Leren in een authentieke werksituatie vormt daarbij een belangrijke hefboom. De jongere verwerft competenties en past ze toe in een werksituatie. Deze aanpak stimuleert jongeren en biedt ze extra kansen om ruime ervaring op te doen. Jongeren kunnen ook leren ontdekken welke toekomstige beroepen of jobs het best aansluiten bij hun mogelijkheden en verwachtingen.
Regelgeving
Omzendbrief SO/2004/06 (extramurosactiviteiten)
Omzendbrief SO 74 (toegelaten stageperiodes)