Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Hoe gebruik en schrijf je de naam 'GO!'?

Pagina delen

‘GO! of ‘het GO!’?

We spreken van ‘Het GO!’ zonder de oude toevoeging ‘onderwijs van de Vlaamse gemeenschap’. Wanneer we een extra verduidelijking willen scheppen, kunnen we ook ‘het Gemeenschapsonderwijs’ gebruiken. Beide mogen door elkaar gebruikt worden in teksten, toespraken, …

Je mag redactioneel of mondeling nog steeds vertellen dat we het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zijn. Het is echter geen element meer in het logo.

3D-print van het GO! logo in kantooromgeving

Is ‘GO!’ mannelijk of vrouwelijk?

‘GO’ is een afkorting en staat voor ‘gemeenschapsonderwijs’. Het stamwoord is ‘onderwijs’ en ‘onderwijs’ is een onzijdig woord. ‘Het GO!’ is dus noch mannelijk, noch vrouwelijk maar onzijdig. Het krijgt als bepaald lidwoord altijd ‘het’ (zoals het boek). Voor onzijdige woorden gebruiken we het bezittelijk voornaamwoord ‘zijn’.

Samenstellingen met ‘GO!’

In principe schrijf je in samenstellingen met afkortingen een koppelteken (bv. ICT-dienst) . Voor samenstellingen met ‘GO!’ maken wij een uitzondering. Wij beschouwen ‘GO!’ niet als een afkorting maar als een merknaam; er staat een uitroepingsteken achter dat deel uitmaakt van de naam.

In samenstellingen met ‘GO!’ schrijven we dus nooit een koppelteken. Na het uitroepteken volgt een spatie en vervolgens het tweede woord van de samenstelling met een kleine letter.

Voorbeelden zijn GO! basisschool De Springplank, GO! directeur, GO! CLB, GO! memorandum, GO! scholengroep Impact, …

'GO!' in de naamgeving van scholen en instellingen

Elke naam van een school of instelling uit ons net wordt voorafgegaan door 'GO!'.

Zelfs wanneer een school dit niet als zodanig in haar communicatie gebruikt, hanteren we vanuit de centrale diensten de officiële benaming. De correcte schrijfwijze vind je in onze scholenzoeker op g-o.be.

Uithangbord van GO! basisschool De Kruipuit

GO! aan het einde van een zin

Als ‘GO!’ aan het einde van een zin staat, schrijven we er een leesteken achter om de zin af te sluiten. Dat kan dus zowel een punt, vraagteken als uitroepteken zijn. Het uitroepingsteken maakt immers deel uit van de naam ‘GO!’ en is geen leesteken om de betreffende zin af te sluiten.

Voorbeelden:

 • Zijn dochter is een leerling in het GO!.
 • Natuurlijk is iedereen fan van het PPGO!!
 • "Werk jij ook voor het GO!?"

Hoe benoemen we ons strategisch plan?

We spreken van ‘het strategisch plan GO! 2030’, in die volgorde en zonder hoofdletters.

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
  Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

 • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.