Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Helder, genderbewust en correct schrijven

Pagina delen

Wat is helder communiceren?

Helder communiceren is niet alleen een zaak van communicatiespecialisten, maar iets waar elke medewerker aandacht voor moet hebben. Op de website van de Vlaamse overheid vind je Heerlijk Helder, een gebruiksvriendelijke gids van Team Taaladvies, op maat van overheidscommunicatie. Lees alvast deze 20 tips voor een kickstart van jouw communicatie.

Op dezelfde website vind je ook lijsten van afkortingen, voorbeelden en handleidingen voor bepaalde types van communicatie, richtlijnen over hoofdlettergebruik en nog veel meer.

Twee kartonnen bekertjes met een touw tussen als communicatiemiddel

Genderbewust taalgebruik

Iedereen is welkom in het GO! en we streven ernaar dat iedereen zich ook welkom en aangesproken voelt. Daarom kiezen we bewust voor een genderneutrale of genderinclusieve communicatie

Op deze pagina van Team Taaladvies vind je heel wat nuttige tips om dit toe te passen in verschillende types van communicatie.

Spelling van woorden en vervoegingen van werkwoorden

Op zoek naar de juiste spelling van een woord? Eén adres: Woordenlijst.org. Dit is de online versie van het Groene Boekje, waar je de spelling van alle woorden uit de Nederlandse taal in kan terugvinden. Daarnaast krijg je ook informatie over het geslacht en de woordbenoeming, de meervoud- en verkleinvorm van het woord en zelfs de fonetische uitspraak.

Ook handig: wanneer je een werkwoord ingeeft in Woordenlijst.org, krijg je het volledige overzicht van alle mogelijke verbuigingen van dat werkwoord.

Scrabble spelbord waarop een zakje ligt waar speelblokjes met letters uitrollen

Waar vind je goed taaladvies?

Naast Heerlijk Helder schrijven bundelt Team Taaladvies ook een schat aan andere handige informatie op zijn website. Op elke mogelijke taalvraag vind je hier een antwoord.

Een greepje uit het aanbod:

Tip: schrijf je in voor Taallink, de nieuwsbrief van Team Taaladvies. Zo ontvang je elke week nuttige tips en leuke taalweetjes in je inbox!

Synoniemen zoeken

Als je op zoek bent naar het synoniem van een woord om wat meer variatie in je teksten te brengen, kan je dat makkelijk via deze website opzoeken: Synoniemen.net

Checklist voor heldere communicatie

Met de checklists van Team Taaladvies heb je steeds een mooie leidraad voor heldere communicatie bij de hand. Er is een checklist voor schrijvers van teksten, maar ook een checklist voor lezers wanneer je bijvoorbeeld een document van een collega moet nalezen voor publicatie.

Approved

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.