Voorkeuren
Cookie instellingen
Aanmelden
Aanmelden met je GO! account

Veilig op sociale media

Pagina delen

Tips voor een veilig profiel

Sociale media bieden heel wat kansen voor de communicatie van jouw school. Toch zijn er ook enkele gevaren aan verbonden. De voornaamste situeren zich op het vlak van veiligheid en privacy. 

1. Denk na voor je informatie post

Ben je niet 100% zeker of de informatie die je post helemaal correct en in lijn met de privacy is? Weersta dan aan de drang om het te delen, maar zorg er eerst voor dat je 100% zekerheid hebt. 

2. Privacy-instellingen

Gebruik de privacy-instellingen van sociale netwerksites. Niet alleen je persoonlijk profiel kan je zo beveiligen, ook de privacy-instellingen van de Instagramaccount of van de Facebookpagina van je school verdienen je aandacht. Hier kan je bijvoorbeeld bepalen wie berichten kan plaatsen op de tijdlijn van je pagina of welke informatie Instagram van jouw account mag bijhouden.

3. Wachtwoorden

Gebruik sterke wachtwoorden en hou ze geheim. 

  • Een sterk wachtwoord telt minstens 8 tekens en bestaat uit een combinatie van letters, cijfers, hoofdletters, kleine letters en symbolen zoals @, € of !
  • Gebruik geen eigennaam of bestaand woord als wachtwoord. Deze zijn makkelijk te raden.
  • Schrijf de wachtwoorden niet op papier of verzamel ze niet in bijv. een Word-document dat je centraal opslaat. Gebruik eventueel een zogenaamde wachtwoordbeheerder (als smartphoneapplicatie of software) zoals https://keepass.info.
  • Verander je wachtwoord(en) regelmatig.
  • Gebruik verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts. Zo vermijd je dat iemand die jouw wachtwoord te weten komt op al jouw accounts kan inloggen.

4. Inloggen

Gebruik eventueel tweestapsverificatie om in te loggen op de sociale media-accounts. Hiermee voeg je een extra beveiligingsstap toe aan de account waardoor hackers aan je gebruikersnaam en wachtwoord alleen niet genoeg meer hebben. Bij tweestapsverificatie heb je namelijk ook een unieke toegangscode nodig om in te kunnen loggen. Deze code wordt je bezorgd via sms of kan je ophalen uit een authenticatie-app op je smartphone (let wel: je moet dus steeds de telefoon of smartphone bij je hebben om te kunnen inloggen).

5. Beveilig je toestel

Zorg voor een veilig toestel. Hackers kunnen immers de controle over je sociale media-accounts overnemen en aan de haal gaan met persoonlijke informatie.

Beveilig daarom het toestel waarmee je de sociale media-accounts beheert:

  • Installeer een virusscanner.
  • Gebruik enkel programma’s of applicaties die je vertrouwt.
  • Ontvang je een bizarre link in een chatbericht of e-mail? Klik daar niet zomaar op, maar vraag de afzender of hij/zij deze link zelf heeft verstuurd. Zo vermijd je virussen.
  • Installeer updates. Dit is belangrijk omdat ieder programma of app wel een aantal zwakke punten heeft op gebied van veiligheid. Updates zorgen ervoor dat gekende veiligheidslekken gedicht worden. Een hacker kan achterhalen met welke versie je werkt en eventueel gekende veiligheidslekken in verouderde versies uitbuiten om zo toegang tot jouw toestel te krijgen. 

6. WIFI

Let op met publieke WIFI-netwerken. Gebruik deze idealiter nooit wanneer je de sociale media van je school beheert. Een persoon met een beetje computerkennis kan je toestel hacken omdat hij gemakkelijk met hetzelfde netwerk kan connecteren als datgene waar jij verbinding mee maakt. Op deze manier staat hij rechtstreeks in verbinding met jouw toestel en kan hij informatie verzamelen zoals de wachtwoorden die je intypt, de website die je bezoekt, enz… Wees daarom ook voorzichtig met vertrouwelijke informatie, zoals wachtwoorden of vertrouwelijke berichten, als je via publieke WIFI-netwerken surft.

7. Uitloggen

Laat de computer nooit je wachtwoord onthouden en log uit wanneer je de computer die je gebruikt verlaat om te voorkomen dat andere personen zo toegang krijgen tot jouw online profielen.

Heb je een vraag?

Johanna Laurent - 02 790 94 04

Of stuur je vraag via info@g-o.be

GO! nieuwsbrief

Ontvang nieuws en ondersteuning voor GO! professionals, ons opleidingsaanbod en zoveel meer.

Schrijf je in

Welkom op GO! pro

Niet aanmelden
Personaliseer je GO! pro-ervaring en kies je onderwijsniveau als kijkfilter voor nieuws en opleidingen.
of
Meld je aan met je GO! account en krijg nieuws en inhoud op jouw maat te zien.

Nog geen GO! account?

Jouw GO! account, sleutel tot een gepersonaliseerde GO! pro

Jouw GO! account is jouw persoonlijk toegangsticket tot het afgeschermde nieuws en inhoud op maat van jouw profiel. Jouw GO! account betekent niet dat je een g-o.be e-mailadres hebt of krijgt.
  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
    Contacteer de lokale gegevensbeheerder van je scholengroep.

  • Nog even geduld. Momenteel heb je nog geen (recht op een) GO! account met toegang tot GO! pro. Van zodra de GO! contactendatabank beschikt over de contact- en functiegegevens van het (niet-)onderwijzend personeel in de scholen en instellingen, heb ook jij (recht op) een GO! account met toegang tot GO! pro.

Hoe krijg je een GO! account, wanneer je er recht op hebt?
De lokale gegevensbeheerder van je scholengroep of de personeelsdienst (enkel voor Huis GO! medewerkers) zorgt voor de registratie of aanpassing van je gegevens in de GO! contactendatabank. Vervolgens krijg je de juiste toegangsrechten en kun je aanmelden op GO! pro.