Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
De kinderen en jongeren van vandaag zijn digital natives. Ze kennen geen wereld zonder internet. Toch zijn heel wat mensen minder mediawijs dan vaak gedacht wordt. Ze zien er niet altijd de keerzijde van.
Digitaal burgerschap
Aandacht besteden aan de eventuele keerzijde van het gebruik van sociale media is nodig. Veel scholen en instellingen verbieden nog het gebruik van sociale media in de les, precies door die keerzijde van de medaille. Bewust leren omgaan met deze nieuwe toepassingen is een taak van elke GO! professional, leerling en cursist.
Mediaopvoeding
- moet ertoe leiden dat kinderen en jongeren zelfstandige, kritische gebruikers van media worden;
- moet hen leren omgaan met media-inhoud en mediastrategieën waarmee ze geconfronteerd worden, moet inzicht geven in reclametechnieken en moet de actieve communicatiemogelijkheden van media aanleren;
- moet niet alleen gaan over omgang met klassieke media maar ook over internetgebruik, gsm-gebruik, games en andere media;
- moet ook volwassenen sensibiliseren om hun opvoedkundige verantwoordelijkheid tegenover hun kinderen en jongeren op te nemen.
Educatief materiaal
De kinder- en jongerenzender Ketnet bundelde de krachten met de organisatie Mediawijs en stelt sinds 2019 heel wat educatief materiaal voor op De schaal van m op leest van kinderen en jongeren. Nog een goed voorbeeld is de spiekvideo rond mediawijsheid van de Nederlandse basisschool De Trinoom. Hierin zes concrete geheugensteuntjes voor het gebruik van sociale media:
- Gratis bestaat niet.
- Geef nooit je wachtwoord af.
- Spreek nooit met een onbekende af.
- Zorg dat je een vertrouwenspersoon hebt.
- Maak een screenshot bij pesten.
- Let op je privacy.
Cyberpesten
Rond cyberpesten en mediawijsheid schaart het GO! zich volledig achter de inspanningen van partnerorganisaties.
- Mediawijs: cyberpesten
- Child Focus: aanbod voor professionals