Ja, je hebt (recht op) een GO! account en toegang tot GO! pro.
Contacteer de personeelsdienst van het Huis van het GO!.
17 januari 2025 - voorontwerp wijzigingsbesluit nieuwe opleidingsprofielen volwassenenonderwijs - in onderhandeling
Vanaf 1 februari 2025 wordt het aanbod van het volwassenenonderwijs geactualiseerd en uitgebreid. In de studiegebieden afwerkingen bouw, ambachtelijke accessoires, land- en tuinbouw, mechanica-elektriciteit en toerisme gelden tien nieuwe opleidingsprofielen op basis van erkende beroepskwalificaties. Verschillende van deze opleidingen leiden in combinatie met het certificaat van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming tot een diploma secundair onderwijs. Voor een aantal van deze nieuwe opleidingen kunnen bepaalde modules in een verkorte of verlengde duur georganiseerd worden in functie van een aanbod op maat van de heterogene doelgroep.
Tot slot wordt ook de lijst van opleidingsprofielen die duaal georganiseerd kunnen worden, opnieuw uitgebreid. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat de nieuwe opleidingsprofielen, verkorte en verlengde trajecten en de diplomagerichtheid van bepaalde opleidingen voor het volwassenenonderwijs vastlegt, en wijzigt als gevolg hiervan de indeling van de studiegebieden in de opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs.
Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met de sociale partners, daarna wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.
De stukken kan je hier nalezen: het besluit en de nota. Info over de verschillende opleidingsprofielen zelf kan je hier raadplegen.
19 juli 2024 - wijzigingsbesluit nieuwe opleidingsprofielen volwassenenonderwijs - definitieve goedkeuring door de Vlaamse regering
De Raad van State gaf haar advies over dit besluit en daarmee kon de Vlaamse Regering dit besluit definitief goedkeuren. Als gevolg hiervan wordt de indeling van de studiegebieden in de opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs gewijzigd.
Je vindt hier de nota aan en besluit van de Vlaamse regering en het advies van de Raad van State. Info over de verschillende opleidingsprofielen zelf kan je hier raadplegen.
28 mei 2024 - voorontwerp van wijzigingsbesluit nieuwe opleidingsprofielen volwassenenonderwijs - onderhandeld in sectorcomité X
In sectorcomité X is er onderhandeld over de actualisatie en de uitbreiding van het aanbod van het volwassenenonderwijs en de lijst van opleidingsprofielen die duaal georganiseerd kunnen worden. Het GO! gaf een protocol van akkoord.
Je kan er meer over lezen in deze Op Stapel 2024-04.
Het besluit gaat nu nog voor advies naar de Raad van State.
24 mei 2024 - voorontwerp van wijzigingsbesluit nieuwe opleidingsprofielen volwassenenonderwijs - in onderhandeling
Vanaf 1 september 2024 wordt het aanbod van het volwassenenonderwijs geactualiseerd en uitgebreid. In de studiegebieden administratie, afwerking bouw, ambachtelijk erfgoed, assistentie vrije zorgberoepen, chemie, ICT-technieken, maritieme diensten en mechanica-elektriciteit gelden 16 nieuwe opleidingsprofielen op basis van erkende beroepskwalificaties.
Verschillende van deze opleidingen leiden in combinatie met het certificaat van de opleiding AAV tot een diploma SO. Voor een aantal van deze nieuwe opleidingen kunnen bepaalde modules in een verkorte of verlengde duur georganiseerd worden in functie van een aanbod op maat van de heterogene doelgroep.
Tot slot wordt ook de lijst van opleidingsprofielen die duaal georganiseerd kunnen worden, opnieuw uitgebreid.
De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat deze nieuwe opleidingsprofielen, verkorte en verlengde trajecten en de diplomagerichtheid van bepaalde opleidingen voor het volwassenenonderwijs vastlegt en wijzigt als gevolg hiervan de indeling van de studiegebieden in de opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs. Dit wijzigingsbesluit wordt nu voor onderhandelingen voorgelegd aan de sociale partners, daarna wordt het advies gevraagd van de Raad van State.
Je kan de stukken hier raadplegen: nota aan en besluit van de Vlaamse regering; adviezen en bijlagen 'Opleidingsprofielen' kan je hier raadplegen.
29 maart 2024 - plan Vlaamse Veerkracht: verlenging looptijd subsidiebesluit versterking ICT-competenties onderwijspersoneel in kader Edusprong - definitief goedgekeurd door de Vlaamse regering
Het relanceplan Edusprong bundelt verschillende initiatieven om het volwassenenonderwijs te versterken. Eén van die acties binnen Edusprong richt zich op de versterking van de ICT-competenties van onderwijspersoneel. De Vlaamse Regering keurde daarvoor op 22 april 2022 het besluit goed dat de regels vastlegde voor subsidies aan de CVO met onderwijsbevoegdheid voor het studiegebied ICT voor de periode van 1 september 2022 tot 31 augustus 2024. De Vlaamse Regering verlengt nu de looptijd van dit besluit met één schooljaar, tot en met 31 augustus 2025. De verlenging is nodig omdat enerzijds de projecten nu pas op kruissnelheid komen en er anderzijds sinds 1 februari 2024 drie nieuwe opleidingen zijn in het studiegebied ICT waarbij de verlenging zekerheid geeft om dit aanbod praktisch te organiseren en bekend te maken.
8 maart 2024 - wijzigingsbesluit indeling studiegebieden in opleidingen secundair vwo - definitief goedgekeurd door Vlaamse regering
Na de onderhandelingen in Sectorcomité X en na het advies van de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed met de regelgeving over de indeling van de studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs.
Vanaf 1 februari 2024 wordt het aanbod van het volwassenenonderwijs geactualiseerd en uitgebreid. In de studiegebieden assistentie vrije zorgberoepen, auto, chemie, informatie- en communicatietechnologie, logistiek en verkoop, mechanica-elektriciteit, Oosterse talen en specifieke personenzorg gelden vijftien nieuwe opleidingsprofielen, waarvan tien op basis van erkende beroepskwalificaties.
Verschillende van deze opleidingen leiden in combinatie met het certificaat van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming tot een diploma secundair onderwijs. Voor een aantal opleidingen zijn ook verkorte of verlengde modules mogelijk, in functie van een aanbod op maat van de heterogene doelgroep.
Er komt ook een nieuwe uitbreiding van de lijst van opleidingsprofielen die duaal kunnen georganiseerd worden.
Via volgende linken kunnen de stukken geraadpleegd worden: het definitief goedgekeurde besluit, de bijhorende nota aan de Vlaamse regering en het advies van de Raad van State. Raadpleeg hier alle bijlagen bij het besluit.
30 januari 2024 - wijzigingsbesluit indeling studiegebieden in opleidingen secundair vwo - onderhandelingen afgerond
De onderhandelingen met betrekking tot het wijzigingsbesluit over de indeling van de studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs zijn afgerond.
Het GO! geeft een protocol van akkoord zonder opmerkingen bij het voorontwerp. Je kan dit nalezen in de Op Stapel 2024-01
Het gaat nog voor advies naar de Raad van State.
19 januari 2024 - wijzigingsbesluit indeling studiegebieden in opleidingen secundair vwo - eerste principiële goedkeuring Vlaamse regering
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de regelgeving over de indeling van de studiegebieden in opleidingen van het secundair volwassenenonderwijs.
Vanaf 1 februari 2024 wordt het aanbod van het volwassenenonderwijs geactualiseerd en uitgebreid. In de studiegebieden assistentie vrije zorgberoepen, auto, chemie, informatie- en communicatietechnologie, logistiek en verkoop, mechanica-elektriciteit, Oosterse talen en specifieke personenzorg gelden vijftien nieuwe opleidingsprofielen, waarvan tien op basis van erkende beroepskwalificaties. Verschillende van deze opleidingen leiden in combinatie met het certificaat van de opleiding Aanvullende Algemene Vorming tot een diploma secundair onderwijs. Voor een aantal opleidingen zijn ook verkorte of verlengde modules mogelijk, in functie van een aanbod op maat van de heterogene doelgroep. Er komt ook een nieuwe uitbreiding van de lijst van opleidingsprofielen die duaal kunnen georganiseerd worden. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de sociale partners, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.
Bij deze wijziging horen heel wat documenten. Je kan ze raadplegen via deze link (ministerraad van 19/1/2024).